Kodėl nebeliko ilgai negendančių prietaisų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Plikas 2014-05-20 22:39
Ir vėl ta pati dainelė: "vartojimas yra blogis, bet visgi problema kai žmonės nevartoja". Tamstai vis dar nejuokinga? Jei taip labai mėgstat viešają skolą kiekvienam gyventojui išdalinti, tai išdalinkite ir BVP.
bahuriux 2014-05-20 23:02
Paprasta, refinansuoti brangias paskolas i pigias, konkuruojantys bankai laukia jusu rankas isskete. Na vis dar yra rezervas ECB Euribora gali mazinti kad ir iki 0% palaipsniui, o jei tai nepades netgi ir iki minusiniu palukanu, kaip pvz Kinija. O tai tikrai pades isjudinti (besaiki) vartojima, kuris mano manymu yra gerai, jei suderintas su besaikiu technologiju progresu, ta prasne vartojam kuriam BVP, tada firmos ir valstybes gali daugiau skirti lesu tyrimams/isradimams, tada visa tai gryzta pigiu ir pazangiu produktu pavidalu ir patogesniu gyvenimuir tam reikia vis maziau istekliu. Tam niekada neateis galas tol kol zmones tures fizinius kunus, baigsis resursai zemej nu ir dzin ju yra pilna saules sistemoj, musu galaktikoj ir visatoj, tik reikia technologiju juos pasiimti, jei vartosim be progreso tada sakes, suvartosim ir galas, o dabar panasu kad viskas vyksta tinkama kryptim.
immortallt 2014-05-20 23:09
Plikas, tai ir dalinamas BVP per capita - ant visų gyventojų. Žmona sėdinti namie, prižiūrinti vaikus ir namus taip pat kuria vertę.
Plikas 2014-05-20 23:20
Nu tai iš kur ta milžiniška skola? Broliai kurmiai paskaičiuokim! Lietuvos bvp ~100 mlrd., skola ~55 mlrd. skaičiuojam, kad lietuvių - kaip Marijono dainoje - 3 mln. gaunam, kad vienam lietuviui tenka 19 tūkst., o jis "uždirba" virš 33 tūkst. Tai kur gi čia ta tragedija?
vytautas50 2014-05-20 23:41
lizunas 2014-05-21 00:21
Kas dėl šaldytuvų, tai imi Snaigę ir nėra minties, kad ji užsilenks. Tėvai vieną snaigę gal 15 metų turėjo. Motina užsigeidė didesnio šaldytuvo, nusipirko, paturėjo 7 metus, vėl reik didesnio, dėl šaldymo kameros, kad daugiau tilptų šaldomų vaisių ir uogų. Tarnauja puikiai ir nieks negenda. Buvo pradėjus streikuoti skalbimo mašina, jai gal jau 10 metų, atvažiavo meistriukas, pasijungė kompą, patikrino, sako atsiveskit galingesnį kabelį, nes pasistatėt boilerį ir įtampos maža. Beje, meistras pasakė: Ji jums ilgai nesubyrės, saugokit, nes dabartinės yra vienkartinės, pasibaigi garantinis ir byra. Ir nesvarbu ar moki kelis šimtus litų ar tūkstančius, visos vienodai byra. Juk meistras užsidirba duonai, nereklamuoja kažkokio produkto, mato, kaip byra šiuolaikiniai prietaisai.
Kirtiklis 2014-05-21 00:42
Kaip matai, va TV 101 cm už 6k litų 7 metų senumo tas valgo elektra
immortallt 2014-05-21 01:29
6 metai, kaip pas mane veikia skalbimo mašina, vienintelis priekaištas, šiek tiek daugiau programų galėtų būti ir truputį tyliau dirbti galėtų, bet jinai viena iš pigesnių. Tėvai tik metai kaip turi, bet veikia nuostabiai. Skalbia geriau, greičiau, mažiau energijos ir vandens naudoja bei veikia labai tyliai. Dėl ilgaamžiškumo nežinau, bet tėvų draugai tokią jau 3 ar 4 metai turi. Tad nežinau, iš kur jūs traukiat, kad nėra kokybiškos buitinės technikos. Kompai genda? Na prieš kokius 12 metų 2 hardai sudegė vienu metu. Dabar nesudegė - vajetau kaip kokybiškai dabar gamina! Čia šiek tiek paironizuoti jus norėjau.
Arthuras 2014-05-21 01:40
Yra tokios buitinės technikos, kuri nebegali iš esmės būt ekonomiškesnė. Skalbimo mašina - ką ten išrasi?.. Arba vandens mažiau, daugiau elektros, arba vandens daugiau, elektros mažiau. Elektros varikliai, kompresoriai - pasiekę tobulumo viršūnę ir iš esmės NK nebedidės. O toliau... Sugedo per 8 metus. Na, atmetant visokius lūžimus ir gedimus. Tokio šlamšto reikia paieškot. Šaldytuvų meistras irgi panašiai kalbėjo - dabartinė technika vienkartinė. Be abejo, galbūt ne tokia brangi. Skalbimo mašinos, šaldytuvai ir pan. turi laikyt bent 10 metų. Kitaip - šiukšlės, o ne buitinė technika.
peeplt 2014-05-21 08:34
Nors ir šiuo klausimu turiu platesnę nuomone, bet trumpiau tariant, pasiūla atitinka paklausą. Taip tikrai šiuolaikinis gamintojas sąmoningai mažina įrenginių tarnavimo laiką. Bet tai lemia ne jo, o vartotojo noras. Mažindamas įrenginių ilgaamžiškumą, gamintojas gali pasiūlyti patrauklesnius ir vartotojui labiau prieinamus gaminius. Kas iš to kad prieš 50 metų šaldytuvas tarnavo 20-30 metų. Pasižiūrėkite kiek reikėjo dirbti ant to šaldytuvo. Dabar vietoj to vieno gali nupirkti 3-4. Ir tarnaus tie šaldytuvai tuos pačius 20-30 metų. Skirtumas tik tas kad reguliariai turėsi progą atsinaujinti prekę ir nereikės tau eksplotuoti pageltonavusio girgždančio 25 metų senumo šaldytuvo. P.S. vienas mano giminaitis dirba "Snaigė". Lankantis pas jį svečiuose krito į akį kad abu jo šaldytuvai nėra "snaigė". Paklausus kodėl, jis man patarė renkantis šaldytuvus apeiti ratu "snaigės" prekinį ženklą. Taip kažkada snaigės šaldytuvai tarnavo ilgiau, tai buvo sovietinis palikimas kai ant gamybos kąštų niekas netaupė. Konstruktorius paskaičiavo vamzdelio sienelės storį, po to kad ramiau miegotų padaugino sienelės storį iš 3 dėl viso pikto. Padavė į gamybą, tada gamybos vadovas dar nuo savęs koficiantą dadeda ir gamyba vyksta. Šiais laikais viskas vyksta atvirkščiai. Konstruktorius suskaičiavo minimalų storį, vadovybė padaugino iš 0,5 koeficinto ir leidžia į gamybą.
whydoes 2014-05-21 09:11
Ne nu bet zmones ir lygina visokias tarybines skalbimo masinas su dabartinem.... taigi nesulyginami dalykai.... kas toj tarybinej skalbiankej buvo. Variklis varinejo vandeni ir tiek..... ir tas pats kartais sugebedavo sudegti. O dabar tai kruva prietaisu vienoje dezeje (ir variklis ir kompas ir kruva davikliu, ir siurbliukai visokie) ir visi turi dirbti sutartinai, nors vienam parejus stoja visas prietaisas. Kazin ar jus vis dar noretumete tokio negendancio prietaiso: NASOS palydovai milijardus kainuojantys ir tie genda.... ka gal specialiai gamina is prastu medziagu kad veiktu tik kuri laika? Kita kalba apie tai kad gamintojai stengiasi visom isgalem mazinti savikaina.... bet zmones patys kalti kad pigiausius prietaisus perka.
aurimokas 2014-05-21 09:26
Geležinė logika. NASA palydovai genda. TKS kompiuteris irgi neturi kelių branduolių ir 32 GB RAM, tačiau vis dar puikiai veikia. Gal ir jį reikėtų pakeisti galingu šiuolaikiniu kompiuteriu, o po to kas 5 metus vis atnaujinti?
whydoes 2014-05-21 09:58
Nesupratau ka tuo norejai pasakyti, bet as ta pati ir sakau, kad kuo paprastesnis prietaisas tuo gedimo tikimybe mazesne. todel jei pakankamai atlieka funkcijas paprastesnis prietaisas, nereikia jo keisti sudetingesniu. O kas kaltas kad vartotojiska visuomene nori vis daugiau ir daugiau funkciju sukisti i ta pati daikta. Kas dabar nores nesiotis nokia 3310, nors pagrindine funkcija skambinti ir rasyti sms atliks puikiai, ir veiks patikimiau uz iPhona.
ra2 2014-05-21 10:38
- Jeigu niekas nieko nekeis, bus gana greitai hiperinfliacija, tik ji "laukinė", viską pilnai sugriaus.
immortallt 2014-05-21 11:49
ra2, totaliai nesupranti kas yra infliacija. Prašau neskleisti šių nesąmonių kaip fakto. Tai tavo nuomonė, kuri prieštarauja sau pačiam, pasaulio praktikai ir logikai. Infliacija yra susijusi su pinigų verte. Tai niekaip nesusiję su darbo užmokesčiu, tik tiek, kad tu gauni ta pačia valiuta. Infliacija šiuo atžvilgiu padeda grįžti į otimalų atlygį už darbą, jei buvo per daug pakelta bei skatina nuolat efektyvinti kaštus ir mažinti santykinai kainas, jei kainų/atlygio nepakeli vėl. Kad pinigus galima paskolinti/pasiskolinti yra nuostabu! Įsivaizduok, turi genialią idėją, jau pradėjęs gamybą, bet gali pagaminti tik 1 vienetą per savaitę, norinčių įsigyti stovi milijonas ir dar net reklamos nepradėjai. Tačiau, gali pasiskolinti, pastatyti fabriką, sukurti, kad ir 10,000 darbo vietų, grąžinti paskolą ir sumokėti palūkanas. Tu esi turtingas, tas, kuris tau paskolino gavo savo dalį, įdarbinti dar 10,000 žmonių, kurie algą gauna bei valstybė gauna mokesčius. Tavo scenarijus: paskolų nėra, tu po vieną darbuotoją ir vis įdarbini. Po penkmečio gal būsi pasiekęs 2,000 darbuotojų skaičių, jei per tą laiką konkuruojanti įmonė, turinti laisvų pinigų nepadarys visko ir tavęs neišstums. Būtent infliacija ir palūkanos skatina kapitalą judėti ten, kur sukuriama didžiausia vertė. Modelyje aišku viskas gražu, realiam pasaulyje yra trikdžių daug, nes sunku įvertinti, kuris projektas tikrai pasiseks, kuris ne. Iki Hyperinfliacijos vakarų pasaulyje taip pat toli, kaip tau iki suvokimo, kas yra infliacija ir su kuo ji valgoma. Net šiais laikais infliacija ne visai teisingai žiniasklaidos priemonėse traktuojama. Pvz., dėl mažo derliaus pabrangsta grūdai - kainos kyla, bet tai nėra tikroji infliacija. Tai yra paklausos/pasiūlos įtakotas kainos pokytis. Tiesa, dažniausiai šie dalykai nebeatskiriami, kai kalbama apie statistiką, bet kalbant teoriškai, visada šiuos dalykus reikia skirti. Skalbimo mašinos variklis dirbti efektyviau negali, bet skalbimo metodai patobulėjo, kad ir per 10 metų skirtumo skalbimo mašinų. Tai yra skalbinius iškėlęs, būgnas sustoja ir juos realiai numeta į vandenį, taip didindamas deguonies kiekį vandenyje ir reaguojant su skalbimo priemonėm daug geriau išvalo dėmes. Būgnas taip suformuotas ir įdėtas, kad mažiau vandens reikia. Taip pat davikliai patys pasveria ir parenka, kiek purvini skalbiniai ir atitinkamai parenka mažesnį/didesnį vandens kiekį ir skalbimo trukmę.
ra2 2014-05-21 12:00
- Norėjau neatsakinėti, bet ši frazė sužavėjo ta prasme, kad lyg ir teisinga, tačiau pažvelgus giliau, autorius kapitalu laiko pinigus!
Plikas 2014-05-21 12:02
"genealu"! Egzistuoja labai mažytė hiperinfiliacijos rizika, todėl dirbtinai sukelkime ją patys! Kai viskas nuvažiuos į akmens amžių, bent jau bus aišku ką kaltinti... (ironija)
Simplicity 2014-05-21 12:25
Žagsim ne nuo to, kad skolinimą sumažino, o dėl to, kad prieš tą sumažinimą nepamatuotai visus paskolomis apdalino. Prieš 8-10 metų paskolas gaudavo visi norintys, nepriklausomai nuo išsilavinimo ir užimamų pareigų. To paties banko siunčiami turto vertintojai draugiškai sutikdavo išpūsti perkamo NT kainą, kad dar liktų pinigų baldamas ar automobiliui Na, o kas vyko po to, mes jau žinom. Tik bėda ta, kad už tas lengva ranka išdalintas paskolas turėjo sumokėti mokesčių mokėtojai.
vytautas50 2014-05-21 12:28
:)
ra2 2014-05-21 12:32