Techninės apžiūros panaikinimas kelyje: kaip viskas vyks?  (2)

Nuo liepos Lietuvoje įsigalioja revoliucinė kovos su techniniais automobilio trūkumais tvarka – oficialiai patvirtintas visas sąrašas trūkumų, kuriems esant bus nedelsiant naikinamas transporto priemonės techninės apžiūros (TA) dokumentų galiojimas, rašo „Vakarų ekspresas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialiai viskas vyks taip – sustabdžius automobilį ir nustačius trūkumą, bus priimamas administracinis sprendimas dėl TA dokumentų galiojimo panaikinimo. Iškart bus perbraukiama TA pažyma, nuo numerių nuimamas TA terminą žymintis lipdukas. Jau tą pačią arba kitą dieną duomenys apie TA dokumentų galiojimo panaikinimą pateks į bendrą TA įmonių duomenų bazę.

Tokios transporto priemonės savininkas arba valdytojas galės gauti ne ilgiau kaip vieną parą galiojantį leidimą nuvykti į TA įmonę atlikti privalomosios apžiūros. Todėl tie asmenys, kurių transporto priemonei bus panaikintas TA dokumentų galiojimas, pasirūpinę, kad automobilis ar motociklas būtų techniškai tvarkingas, galės gauti leidimą nuvykti atlikti privalomąją apžiūrą.

Nuo liepos 1 d. transporto priemonių privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas galės būti panaikintas dėl šių trūkumų:

1. neveikia pagrindinis stabdys (vairuotojas juo negali sustabdyti transporto priemonės);

2. neveikia vairo mechanizmas (vairuotojas negali juo valdyti transporto priemonės);

3. netvarkingas transporto priemonės ir priekabos sukabinimo įtaisas;

4. lyjant, sningant arba esant rūkui vairuotojo pusėje neveikia stiklo valytuvas;

5. tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui nedega joks (artimosios, rūko, tolimosios šviesos) priekinis kairysis žibintas, o sugedus bent vienam galiniam gabarito žibintui neveikia avarinė šviesos signalizacija arba transporto priemonės gale nėra pritvirtinto avarinio sustojimo ženklo;

6. transporto priemonės stiklų, patenkančių į priekinį 180° vairuotojo matymo lauką, šviesos laidumas mažesnis negu nustatyta Techniniuose reikalavimuose;

7. žiemos sezono metu automobilis, kurio bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 t, ir (ar) jo priekaba (jei priekaboje įrengti stabdžiai) eksploatuojamas su padangomis, kurios neskirtos važiuoti žiemą, transporto priemonė vasaros sezono metu eksploatuojama su dygliuotomis padangomis arba transporto priemonės protektoriaus rašto gylis mažesnis nei nustatyta Techniniuose reikalavimuose;

8. jeigu žibinte panaudotas automobilio gamintojo nenumatytas šviesos šaltinis;

9. jei stovinčios motorinės transporto priemonės su dirbančiu varikliu skleidžiamo triukšmo lygis viršija Kelių transporto priemonių variklių triukšmo ribinių dydžių ir jų nustatymo tvarkos apraše nurodytus dydžius.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(70)
(9)
(61)

Komentarai (2)