Architektas perspėja: artėja revoliucija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2014-05-25 15:50
Paspaudziau "verta skaityti" nes tikrai "3D huose printing" technologija verta demesio, bet sorry sita straipsni ir foto vertinu 1/10, (zemiau slamsto lygio). Butu mano valia nei vienas architektas (menininkas) negautu licenzijos nebaiges inzinerijos, technines mechanikos ir medziagu mokslo bent jau pagrindu, o kas liecia konkreciai sita tema + dar ir visokiu automatiku, robototechnikos, programavimu, 3D modeliavimu kas beko ir aisku reikia bendro supratimo apie stayba ir technologijas naudojamas joje, o i tai ieina visi inzineriniai tinklai vidaus ir lauko, kaip elektros instaliacija, sildymo, vedinimo, vandentiekio ir kanalizacijos sistemos. Reziume geras architektas yra tas, kuris yra suprojektaves ir pastates bent viena sedevra savo rankomis bent jau 10-20% darbu atlikes pats. Toki pazystu, dirba vakaru lietuvoj, malonu buvo bendrauti. Na aisku "pasikelsiu uodega" pats esu savamokslis arhitektas, inzinierius ir visu darbu stayboj darytojas del to jauciuosi turintis teise kompetetingai komentuoti Ne as rimtai 95% suprojektavau (ir jau iki metu galo jame gyvensiu) A klases nama ir jau baigiu statyti/irengti kuri aprasyta sitame straipsnyje. Individualiu namu kaina ir darbo imlumas turi mazeti bent jau 50% mano nuomone, laimes kaip visada patys pirmieji, cia yra dar neuzimta rinka ir erdve verslui, gaila bet puse statybininku liks be darbo 3/4 firmu bankrutuos kurios dirba statybu sektoriuj, jei nemokes prisitaikyti, deja tokia progreso ir gyvenimo patogumo kaina. Manau liko 5-10 metu laiko tarpas uzimti sita rinka. Mano nuomone isvis imanoma padaryti pilnaverti kartotini nama uz puse kainos jei optimizuoti architektura inzinerinius tinklus ir viska automatizuoti. Juk link to ir eina pasaulis. Mazai kas ivertina kad namo sienu ir juostiniu pamatu atveju, kaina susidaro is medziagu ir darbo kainos. Beto galima ir visa pamata atspausdinti tokiu 3D printing budu. Jei dar labiau pasitelkri vaizduote sita technolologija galima panaudoti ir stogui. Silpnu nervu zmonems nerekomenduoju toliau skaityti Ne, jei istikro, tai manes net netenkina sita technologija, zymiai pigiau butu tiesiog islieti kartotinio namo 3D karkasa gamykloj ir ji tarnsportuoti i vieta su pvz gigantisku dirzabliu. PS. Sekmes kuryboj.
Simplicity 2014-05-25 16:01
Architektas paišo, o kaip tą piešinį perkelti į gyvenimą— čia jau statybos inžinierių reikalas.
Anonymous 2014-05-25 17:43
Gerai - architektas paišo, statom pagal inžinierius. Tai kam reikalingi architektai? Statybų inžinierius laisvai nubrėžtų paprastą namuką, kurio projektas būtų ne meninis piešinys, o inžinerinis brėžinys. Jau taupytume pinigus ir laiką
kestutisz 2014-05-25 18:33
Paišo iliustratoriai knygose, ir tai ne iš lempos, o pagal kažkokius apmatus kuriuos sukuria rašytojai (tarkim kokios sci-fi atveju "kosTminiai" pastatai/laivai/etc). Architektas visgi turi žinoti kas turi gautis ir ar gali pavykti pastatyti - vien už piešinį nieko neuždirbsi :) O, kad 3D išspręs visas problemas (sukurs "revoliuciją")...
hamann 2014-05-26 11:06
komikas tu. nepamiršti pagrindinės priežasties kodėl pamatams naudojama cementinis akmuo o ne plastikas? todėl, kad pamatai turi atlaikyti milžiniškas apkrovas gniuždymui lenkimui kirpimui ir pan. tu čia ne šuns būdą statai, kad galėtum kalbėt apie pamatų spauzdinimus. apie kartoninių (seriously?) namų spauzdinimą ir gabenimą dirižabliais - net nekyla ranka komentuoti.. p.s. "savamokslis architektas/inžinierius" tokios sąvokos apskritai nėra. geriausiu atvėju eilinis statybininkas ir tiek, aišku vadint save gali nors ir pasaulio valdovu, bet realybė yra tokia kokia yra.
bahuriux 2014-05-26 15:38
savo rankomis, kaip toks zmogus vadinasi? Ir cia panaudojau tik kokia 20% savo gabumu ir specialybiu. Moki geriau, o gal daugiau? Pasidalink patirtim savo srity.
Simplicity 2014-05-26 15:52
bahuriux, pasakyčiau kaip toks vadinasi, tačiau nenoriu įžeist. Žmonės metų metais mokosi, skaičiuoja, darbus apsigina, o tu be jokio mokslo juos visus perspjovei. Sveikinu! Galim tik katučių paplot, kad esi visų galų meistras ir turi auksines rankas. Gal vertėtų pagalvot apie statybos-vėdinimo-elektros instaliacijos-architekto-projektuotojo-geodeziningo darbą? Bet kuri įmonė tave ant rankų nešiotų ir kokius 10 tūkstančių litų į leteną kas mėnesį įdėtų. Just sayin'... p.s. Beje, projektuotojui sumokėjai, kad būtų ką parodyt leidimą statyboms išsiimant ar apsiribojai 80 kv.m. „nesudėtingu statiniu“?
kestutisz 2014-05-26 16:11
Realiai žinau pavyzdžių kur namą pasistatė (na nebūtinai tai reiškia savomis rankomis - labai svarbu ir pačiam suprasti tvarką, turėti rekomenduotinus statybininkus ir pan.) pagal "supermamų šmaikštašiknių" forumus :) Paprastas namas tikrai nėra kažkas tokio ko neįmanoma. Juolab nebūtina skaitinėti tik vietinius forumus, yra ir šiaip rimtos literatūros, yra pasiteisinę projektai, sėkmės ir nesėkmės istorijos, t.t. ir pan. Ir šiaip man asmeniškai mielesnis prieškario savamokslio statytas namas nei žymiai naujesnis "profesionalus alytnamis". Jei dar realiai atsiras įrangos galinčios tiesiai sudėlioti blokelius (ar nulipdyti iš betono ala 3d printeriu) be samdomų darbininkų (kuriuos dar turi priiūrėti, kad nechaltūrintų) tai išvis nematau problemų. Su "3d" tik viena niuansas - negalėsi statyti dalimis (ai nu čia pinigų blokeliams neužteko, dar truputį pataisysim, čia paslėpsim nuo statybų inspekcijos), namą išlieti turėsi visą iš karto ir gerai :)
Anonymous 2014-05-26 18:12
Medines bažnytėles, kurias statė savamokslai bediplomiai 18 amžiuj - dar dabar galima matyti stovinčias, o maksimą Rygoje profai statė Pridėjau vėliau: namie maistą gamina mama - mėgėja, maksimoje yra profesionalų ruoštų pusfabrikačių. Kas už profus?!
bahuriux 2014-05-26 20:34
taip, kad neturiu ka bepridurti. Gryztam prie temos, kas turit dar geresniu ideju, kaip pastatyti nama uz dar maziau nei puse kainos ir ta pacia kokybe? 3d spausdinimas nera tobulumo virsune. As siuliau per masiskuma, gaminant gamykloj visa nama pasiekti maziausia kaina, bet matau per drasi ideja kolkas. O kol dar neturiu 3d printerio namams, sekanti nama statysiu su tikslu pigiau ir taip pat kokybiskai mazdaug taip http://arcgency.com/21270/452944/gallery/wfh-house nes perdaug nuobodu iprastai. Tau vel kils klausimu, todel atsakav, nu tai aisku kas as pats virinu ir turiu gera svarke. As nesugebeciau isvardinti darbu kurius as sugebu daryti nes net neatsimenu tiek dauug specialybiu O esu baisiausias tinginys pasaulyje, matyt tai ir skatina isradinguma.
Vytax 2014-05-26 21:38
3D namų spausdintuvai manau turės vieną labai esminį privalumą. Tai netradicinė architektūra. 3D spausdintuvai leis atspausdinti visokias lenktas, pūstas sienas, daryti pačias įvairiausias nišas ir angas ir pan. Tai būtų visiška priešingybė, gamyklose gaminamiems surenkamiems namams. O šiaip tai šiai technologijai dar bus reikalingas ne vienas dešimtmetis ištobulėjimui.
Kadras 2014-05-26 23:47
Kokia tema bera, ar apie minimalu atlyginima, ar apie statyba, ar mokescius, ar dar bilekokia tema ir kur bahuriux pasireiskia, ten jis viska moka, yra dirbes ir ta dalyka mokesi
Arthuras 2014-05-27 00:46
Tiesą sakant, aš kažkaip architekto darbo irgi nevertinu tiek, kiek visuomenėje priimta. Viso labo dailininkai. Papiešia arba sumodeliuoja, elementariai paskaičiuoja ir po to - jau nebe jų reikalas. O ir Lietuvoje namų, pastatų kažkokių super įspūdingų nesu matęs... IMHO, škias. Ir apskritai namas - ne kosminės technologijos...
bahuriux 2014-05-27 00:57
Bet nepamirsk, kad nepasireiskiu temose apie kurias nenusimanau ir/arba nenoriu nusimanyti, ar laiko gaisti. Va ekonomikos tai nifiga nesimokiau ir dar daug ko nesimokiau ir del to dziaugiuosi, nes tam butu sugaista begale laiko, o nauda abejotina, nebent popiergalis. Zymiai efektyviau susirinkti visa imanoma informacija is neto ir isnagrineti kiekviena man gyvenime aktualia tema, greitai ir efektyviai gaunamos zinios, o jos man vertingesnes uz betkokius diplomus, pasitelkus kuryba ir zinias daug galima nuveikti.
LAZAS 2014-05-27 02:18
Aha... "Hype" ir tiek. Tirineja panaudojimo galimybes ir praktinis pritaikymas prasides po desimtmecio, jei visi nepersimes prie kito "next-big-thing". http://en.wikipedia.org/wiki/Hype_cycle Tokioje Lietuvoje, nera ir rinkos kazkam rimtam. Apskritai spausdinans su paprastu spaudsintuvu ant popieriaus lapo gali uzsipisti, kai kas nors nesigauna. Ant stalinio 3D spausdintuvo prisideda dar viena dimensija ir "plug'n'play" ten ~0. "Spausdinti" namus... Tai viena papildoma MACRO "dimensija" (problema). Ir svarbiausia yra tai, kad apskritai Europoje pastatu statyboje tokioms technologijoms nelabai yra ka veikti, nes tam reikia "Economis of scale" t.y. spausdinti-statyti tukstanciais, kad technologija ir visi procesai butu atidirbti. Europieciai uzsistate pakankamai ir ateityje pagrinde vyks renovacijos, kur tokiu aparatu panaudojimas abejotinas. Kur jie turi ateiti, tai Azija, Afrika, Pietu Amerika, nes ten vyskta populiacijos augimas, Europa juk sensta... Nebent uzsimanys visi spausdinti paminklus... Ne vienas ir ne du buvo masiskai gaminamu pastatu pavyzdziai. Vienas zymiausiu "Lustron Home" : http://en.wikipedia.org/wiki/Lustron Sovietai su savo "Prefab" zaide ir tebezaidzia rusiai, kas turi pragmatiskumo, tik truksta taip visu megstamos "ivairoves" na tai sprendzia vokieciai ir kiti racionalus asmenys su "Mass Customization" kas seniai vyksta "Automotive" pramoneje. http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_customization Kaip ir su ginklu spausdinimu taip ir su pastatu spausdinmu yra nemaza dalis teisiniu ir konstruktyviniu problemu. Vis tiek tures buti projektai ir konstrukciniai paskaiciavimo, tik gal statybos procesas atpigs, bet kelia sypsena, kad statybos proceas ims ir nukris ~40%. Vyktu statymas GAL sklandziau ir tikekimes, kad kokybiskaiu, bet kainai trauktis, tai nebent max 10%. Ir kaip visada. Tie kas turi laiko ir nori "pigiau" gali patys krapstytis ir galiausiai per "trial & error" pasistatyti savo "svajoniu" busta. Tie kas supranta, kad prarasto laiko nesusigrazinsi ir jis yra vienintele vertybe, pries kuria visi esame lygus, tie uzsiimineja tuo kas jiems paintika ir nusiperka pastato statybos paslauga is apie tai nusimananciu ir gera reputacija turiniciu asmenu ir maziausiai sau suka galva.
sigun 2014-05-27 02:34
Nebent multikuose. Tikrovėje norint perkelti sunkų krovinį reikės milžiniško dirižablio, su labai dideliu oro pasipriešinimu ir tuo pačiu didelėmis transportavimo sąnaudomis. Ir aišku nereiktų tikėtis didelio tikslumo, kai menkiausias vėjo gūsis neš dirižablį šalin. Ir galų galu padėjęs sunkų krovinį dirižablis šaus aukštyn. Jo nuleidimui reikės išleisti dujas arba jei turėsi ne kieto tipo dirižablį, jas stipriai suspaust, kad sumažėtų tūris ir keliamoji galia. Koks pvz paties namo svoris ir kaip manai kiek kainuotų suspausti tokį svorį helio? Jei jau žiūrėt į ateitį pilnai įsivaizduoju robotizuotus liejikus gaminančius betoninius monolitus. Jau ir dabar dangoraižiai taip statomi ir didelė dalis darbų robotizuota, bet tokius liejikus vadinti spausdintuvais?
Anonymous 2014-05-27 06:41
Tai kad kainos nesveikos tų putplastinių betono „apalubkių“. Ir iš viso - statybinių medžiagų kainos - štai kur reikia revoliucijos.
hamann 2014-05-27 12:34
pagal tavo rašliavas diskusijose, tai labai norėčiau pamatyti tą "projektą"
LAZAS 2014-05-27 13:38
Skamba taip tarsi kiekvienas savaip supranta kas yra 3D spausdinimas. Kalbant apie spausdinima cemento-agregatu-vandens misiniu, tai yra "Additive Layer Manufacturing by Extrusion Deposition" ir vienas svieziausiu to pavyzdziu: http://www.3ders.org/articles/20140526- ... -2014.html
bahuriux 2014-05-27 22:43
Del parodymo tai, rodau tik uzbaigta darba, parodysiu forume kai bus sutvarkyta ir grazu. Dar parasysiu kaip gyvenasi name be kamino. Zinai kai reikejo ji projektuoti Lietuvoj gal ir buvo vienas kitas arhitektas ir konstruktorius kuris mokejo suprojektuoti pasyvu nama, bet tokiu nesuradau savo regione, nu teko ismokti dalinai ju darbo paciam. Projektas labai paprastas termiskai gerai izoliuta is isores "deze" prie jos dajunkta dar viena nelabai smarkiai termiskai izoliuta "deze=garazas" ir visa kita pasyvaus namo bla bla, kaip jokiu silumos laidumo tiltu, langai i pietus.... Kaip profui tau turbut aisku, kad negalejau pasirinkti sferos arba pusiau sferos, arba angaro pavidalo, netgi cilindro irgi nelabai, nes neturiu to sumauto 3D namu printerio (kolkas). O kam tokios imantrios konstrukciniu poziuriu, bet is esmes primityvios 3D geometrines formos butu reikalingos A klases namui, atsakyk jei esi profas, manyk kad tai testas, gal pasikelsi bala mano akyse kazkiek. Jei kils dar klausimu sekanti karta sunumeruok, tingiu quotinti ir atsakineti i itin neintuityviai suprastas mano mintis. PS. uzmusei su kvailais klausimais 20 minuciu mano brangaus laiko per kuri buciau produktyviai patinginiaves