Brazilijos futbolo stadionas iš saulės pagamina daugiau energijos nei 11 čempionate dalyvaujančių šalių  (3)

Vienuolika iš 32 pasaulio futbolo čempionate dalyvaujančių valstybių sugeneruoja mažiau saulės energijos, nei Brazilijos nacionalinis stadionas, rodo britų nevyriausybinės organizacijos „Practical Action“ pristatyta ataskaita, rašoma pranešime žiniasklaidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brazilijos sostinėje naujai pastatytas čempionato stadionas „Estádio Nacional Mané Garrincha“ turi 2,5 MW galios saulės energijos jėgainę. Tai – daugiau, nei saulės energijos įsisavina 11 čempionate dalyvaujančių valstybių – Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Kamerūnas, Kolumbija, Kosta Rika, Ekvadoras, Hondūras, Iranas, Dramblio kaulo krantas, Urugvajus ir Gana. Visos šios šalys iš saulės energijos pagamina iki 2,5 MW elektros, nurodoma ataskaitoje.

Brazilijos stadionuose, kuriuose vyksta čempionato varžybos, bendra įrengtų saulės elektrinių galia siekia 5,4 MW. Be jau minėto 2,5MW galingumo „Estádio Nacional Mané Garrincha“ stadiono, saulės jėgainės įrengtos ir kitose arenose – „Mineirão“ Belo Horizonte (1,4MW galios), „Itaipava Arena“ Pernambuco mieste (1MW galios) ir „Maracanã“ stadione (500KW galios), kuriame vyks čempionato finalinės rungtynės.

Britų išleistoje ataskaitoje pažymima, kad Brazilijoje vykstantis čempionatas yra žaliausias – stadionai pagamins daugiau energijos iš atsinaujinančių išteklių, nei bet kuriame ankstesniame pasaulio futbolo čempionate. Prie tokio pasiekimo prisidėjo ir tai, jog šį čempionatą remia Kinijos saulės energijos ir fotovoltinių elementų gamintoja „Yingli Green“.

Tiesa ataskaitos autoriai atkreipia dėmesį, kad didelė dalis planetos gyventojų vis dar gyvena be elektros, o atsinaujinanti energetika yra efektyviausias būdas mažinti šią atskirtį.

„Kaip rodo Pasaulio banko statistika, iki šiol maždaug penktadalis planetos gyventojų – apie 1,2 mlrd. – neturi elektros ir gyvena energetiniame nepritekliuje. Daugiausia tai – besivystančios šalys, kuriose ribotas elektros prieinamumas stabdo ekonomikos augimą, sveikatos ir švietimo prieinamumą milijonams žmonių. Šiuose regionuose tikslinga ne plėtoti nacionalinius elektros skirstymo tinklus, kaip Vakarų valstybėse, o remtis mažesnio galingumo atsinaujinančių energijos šaltinių – saulės, vandens ir vėjo – elektrinėmis“, – teigė „Pracitcal Action“ vykdomasis direktorius Simon Trace.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(26)
(1)
(25)

Komentarai (3)