Kaip apsaugoti automobilį nuo išregistravimo?  (0)

Dauguma vairuotojų jau žino – nuo liepos 1 dienos įsigaliojo Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisos. Viena jų itin nemaloni turintiems sezoninių transporto priemonių – tik vasarą naudojamą motociklą ar vienam sezonui paruoštą automobilį.Tai svarbu ir saugantiems emigravusių giminaičių paliktas transporto priemones ar planuojantiems susiremontuoti kol kas nevažiuojančią mašiną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal naujai įsigaliojusią tvarką, jei transporto priemonė neapdrausta privalomuoju transporto priemonių savininkų ir valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, tuoj pat sustabdomas leidimas ja važinėti ir jei per 90 dienų šeimininkas automobilio ar motociklo neapdraudžia, jis būna automatiškai išregistruojamas.

Jo valstybinio registracijos numerio ženklai pripažįstami negaliojančiais ir privalo būti nedelsiant grąžinti „Regitrai“, o norint transporto priemonę vėl naudoti, ją reikia iš naujo registruoti kaip naujai nusipirktą.

Ką daryti tiems, kurie neketina automobiliu ar motociklu važinėti visus metus, aiškina nepriklausomas žalų ekspertas, zalos24.lt vadovas Tauras Mičiuda.

„Iš įstatymo nuostatos matyti, kad vairuotojai, kurie savo transporto priemone naudojasi tik tam tikru metų laiku, pavyzdžiui pensinio amžiaus žmonės, dirbantieji svetur, arba priekabų savininkai, kuriems dėl objektyvių priežasčių priekaba reikalinga retkarčiais atsivežti krovinį (pvz., malkas), turės pasirinkti: arba draustis ištisus metus, arba nesidrausti ir transporto priemonę išregistruoti, gražinant valstybinius numerius VĮ „Regitra“.

Bet giliai nusiminti neverta, išeitis yra. Nors apie ją garsiai niekas ir nekalba.

Draudimo kompanijos pastarosios kliento (draudėjo) teisės nereklamuoja, tačiau, reikia žinoti, kad Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo 9 straipsnio 3 dalyje yra numatyta tokia galimybė:

3. Draudėjo prašymu draudimo sutarties galiojimo metu draudikas privalo atleisti draudėją nuo draudimo įmokų pagal galiojančią draudimo sutartį mokėjimo, jei draudėjas ketina nenaudoti transporto priemonės ilgiau kaip vieną mėnesį.

Draudėjas privalo pateikti draudikui pasižadėjimą atleidimo nuo draudimo įmokų mokėjimo laikotarpiu nenaudoti pačiam ir neleisti naudoti kitiems asmenims draudimo sutartyje nurodytos transporto priemonės ir gali perduoti draudikui neatlygintinai laikinai saugoti transporto priemonės registracijos numerį Jeigu draudimo įmoka buvo sumokėta už laikotarpį, kurį draudėjas yra atleistas nuo draudimo įmokų mokėjimo, draudikas privalo pratęsti draudimo sutarties terminą tam laikotarpiui nereikalaudamas už šį laikotarpį papildomų draudimo įmokų. Atleidus draudėją nuo draudimo įmokų mokėjimo, draudikas pažymi apie tai draudimo liudijime.

Taigi, kaip matyti iš įstatymo, transporto priemonės valdytojas, pateikęs prašymą ir pasižadėjimą, kad transporto priemonės nenaudos tam tikrą laikotarpį, gali sustabdyti įmokų mokėjimą ir tuo pagrindu draudimo sutartis nebus nutrūkusi.

Apdrausta su sustabdytu įmokų mokėjimu ir nenaudojama, saugoma nuo kitų asmenų transporto priemonė negalės būti automatiškai išregistruota, kaip tą numato saugaus eismo įstatymo naujosios pataisos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(48)
(1)
(47)

Komentarai (0)