Įspūdingiausios pasaulio mašinos (III d.): gaisrų gesinimo monstrai (Video)  (1)

Jei ne šie technikos pasaulio keistuoliai, mūsų gyvenimas ir kasdienybė nebūtų tokia, kokia yra dabar. Ten, kur šie monstrai darbuojasi, žmonių stengiamasi neprileisti. Tęsiame straipsnių ciklą, skirtą įspūdingiausioms pasaulio mašinoms. Jūsų dėmesiui – trečioji ciklo dalis, kurioje kviečiame susipažinti su gaisrų gesinimo technikos monstrais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Priešgaisrinis šarvuotis: GAZ-59402 "Purga" ("Pūga") su pneumatinė pakaba ir galimybe važiuoti bėgiais

Sausumoje yra tokių atokių teritorijų, pro kurias nutiesta geležinkelio linija, o štai ratais iki jų niekaip nenuvažiuosi. Miškų gaisrų gesinimui sunkiai pasiekiamose teritorijose karinio šarvuočio BTR-80 pagrindu Rusijoje sukurta unikali gaisrų gesinimo mašina GAZ-59402 "Purga" – ji gali važiuoti ir keliais, ir geležinkeliais. Maksimalus greitis kelyje – 80 km/val., ant bėgių – 50 km/val. Gesinimo putų talpyklos tūris – 1000 litrų.

2. Ugnies gesinimas salvėmis: priešgaisrinis tankas "Impuls-2M"

Šis tankas sukurtas Kijevo konstrukcinių technologijų centre, ant tanko T-62 bazės. Šis gaisrų gesinimo monstras unikalus tuo, kad liepsnas malšina salvėmis iš 50 vamzdžių. Tik salvės – ne ugnies, o gesinimo miltelių. Žinoma, tokiomis salvėmis gyvenamųjų patalpų niekas negesina – ši priešgaisrinė "Katiuša" naudojama kur kas didesnio masto gaisrų gesinimui (pvz., užsiliepsnojus naftos gręžiniui, medienos sandėliuose, pirotechnikos kombinatuose ir pan.

3. Sprogmenų ir nuodingų medžiagų gesinimui: bepilotė priešgaisrinė platforma MVF-5

Grumtynes su ugnimi patikėti autonominėms gaisrų gesinimo mašinoms – logiška idėja. Tokios universalios gaisrų gesinimo platformos pavyzdys – MVF-5. Ji ginkluota ir švirkšliu (vadinamuoju brandspoitu) – vandens imama iš hidranto ar mobilios antžeminės cisternos, ir griebtuvu, ir verstuvą su peiliu, kokius turi greideriai. Pagrindinė MVF-5 užduotis – malšinti liepsnas didelės sprogimo arba nuodingų medžiagų nuotėkio rizikos objektuose.

4. Tanko-lėktuvo hibridas: vikšrinis priešgaisrinis pabūklas "Big Wind"

Traukdamosi po 1991 m. pralaimėjimo iš Kuveito, Irako karinės pajėgos padegė naftos gręžinius. Tokių liepsnojančių naftos pragarų gesinimui viena Vengrijos bendrovė JAV užsakymu sukūrė tikrą supermonstrą "Big Wind" ("Didžiulis vėjas"). Ant vikšrinės tanko T-34 važiuoklės buvo sumontuoti du turboreaktyviniai viršgarsinio naikintuvo MiG-21 varikliai. Jie veikia kaip vandens ir kitų gaisrų gesinimo skysčių siurbliai.

5. Siauroms gatvelėms, aukštybiniams pastatams: priešgaisrinių kopėčių puspriekabė "Hook and Ladder"

Didžiausioms pasaulyje gaisrų gesinimo mašinoms priskirti derėtų ir JAV labai populiarias velkamas priešgaisrines kopėčias. Jos pakyla į 30 metrų aukštį, o sutrauktas jas tarsi puspriekabę tempia vilkikas. Vilkiko-puspriekabės junginys manevringesnis, tokiu patogiau pasiekti siaurose gatvėse ir gyvenamųjų rajonų labirintuose kilusius gaisrus.

6. Priešgaisrinis liftas ant ratų: autokeltuvas "Bronto Skylift F 112 HLA"

Tai – dar vienas kovotojas su gaisrais dangoraižiuose. Suomijoje gaminamas liftas ant ratų "Bronto Skylift F 112 HLA" – aukščiausias pasaulyje teleskopinis priešgaisrinis keltuvas, kurio strėlės aukštis – 112 metrų. Visa būtiniausia gaisrų gesinimo technika pasiekia net 90 metrų aukštį. Prie strėlės pritvirtinus gaisrų gesinimo žarną, vandens srovė gali pasiekti ir dar didesnį aukštį.

7. Priešgaisrinis šešiaratis motociklas "Polaris"

Amerikietiškos priešgaisrinės mašinos glumina savo dydžiu. Tačiau ši – priešingai: ji – viena mažiausių pasaulyje, sukonstruota šešiaračio motociklo "Polaris" pagrindu. Šis priešgaisrinę golfo laukų automobiliuko versiją primenantis mažylis turi ir vandens talpyklą, ir siurblį, ir žarną. Jis nuo liepsnų saugo Radžerso universiteto (Naujasis Džersis, JAV) teritoriją. Kelių ar gatvių šiam mini visureigiui nereikia. Be to, tokiu patogu važiuoti ten, kur daug žmonių. Kaip galima įsitikinti šiame vaizdo siužete, priešgaisrinis "Polaris" gali riedėti ir vikšrais.

 

8. Reaktyvinė vandens patranka


Dangoraižių gesinimo technika aktuali ir Kinijoje. Kas žino, galbūt įkvėpta jau matyto supermonstro ""Big Wind", Luoyang miesto valdžia ugniagesiams leido eksploatuoti gaisrų gesinimo mašiną, kurioje vietoj siurblio įmontuotas naikintuvo reaktyvinis variklis. Per minutę jis išpurškia 4 tonas vandens.

Beje, su šiuo kinų monstru technologijos.lt skaitytojai jau senokai pažįstami.

9. Vandens taranas: bepilotis priešgaisrinis pabūklas LUF 60

Vandens patranka LUF 60 ne tik originaliai atrodo, bet ir pasižymi unikaliais sugebėjimais. Pavyzdžiui, per minutę 60 metrų atstumu išspjauna 400 litrų vandens arba gesinimo putų. Vikšrine važiuokle "vandens taranas" nesunkiai ropščiasi laiptais ir rampomis. Žinoma, jis – bepilotis, valdomas nuotoliniu būdu. Pagrindinė jo užduotis – skinti kelią ugniagesiams siauruose liepsnojančių pastatų praėjimuose.

10. Ugnis ir ledas: antarktinė priešgaisrinė technika

Amerikiečių antarktinė stotis McMerdo – gana solidi gyvenvietė, kurioje – apie 100 statinių ir nuo 200 iki 1000 gyventojų. Joje yra vienintelis Antarktidoje bankomatas ir... ugniagesių dalinys. Mūsų laikais Antarktidos ugniagesiai disponuoja gana modernia ugnies gesinimo technika, tačiau XX a. aštuntame dešimtmetyje jų misijose tarnaudavo štai tokios egzotiškos konstrukcijos.
(Laukite tęsinio)
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (1)