Vėjo energetikos atstovai nori padidinti maksimalią leidžiamą jėgainių galią Lietuvoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-07-12 15:47
Šiek tiek man rodos nesueina skaičiai. Su 850MW instaliuota galia ir 35% efektyvumu man rodos nepakaks tiek pagaminti Lietuvai energijos. Nebent turėta omeny nuo to, kiek pasigaminam patys.
laimius 2014-07-12 17:34
Iš kito straipsnio: "Palyginimui, vėjo jėgainių elektros savikaina siekia 33 centus, Lietuvos elektrinės devintojo bloko gamybos kaštai siekia 35 centus" ir http://www.regula.lt/atsinaujinantys-is ... rifai.aspx Tai kiek suprantu jei nėra finansinės naštos vartotojui didelės nėra tai kodėl stabdyti - daug geriau negu saulės jėgainės.
Verslininkas 2014-07-12 18:54
As irgi nelabai suprantu kam tada stabdyti jeigu tokia pigi elektra gaunasi, realiai leidus statyt kad ir neribotai turetu isvi s krist elektros kaina, nes visi pristampuotu tu vejo jegainiu kaip sieno. Galetume isvis pakeist viska vien elektra.
kestutisz 2014-07-12 19:07
O kas bus ramiom ar per daug audringom dienom? Net atominėm elektrinėm būna paruoštas rezervas iš kur galima paimti nenumatytiem atvejam. Taip ir su tais 500MW - jei yra tokia riba tai tiek pasiruošta jos kompensuoti ar kaip tik kažkam kitam atiduoti perviršio atveju.
sloggi 2014-07-12 21:30
O jaigu atsiras nepanaudota elektra kai nebus kur jos det ir prades kept viskas? Priedo tikrai nenoreciau gyvent salia tokio stulpo.
sigun 2014-07-12 21:36
Ne viskas taip paprasta. Vėjo elektrinių savikaina 33 cnt/kWh, bet tai didmeninė kaina. Ir lyginti ją reiktų su didmenine, t.y. ~16 cnt/kWh, t.y. vėjo elektra kol kas dvigubai brangesnė, nei galima nusipirkti rinkoje. Todėl pristačius vėjo elektrinių kaina ne sumažėtų, o gerokai pakiltų. Lyginimas su Elektrėnais irgi nekorektiškas. Elektrėnų savikaina paskaičiuota, kai jie didžiąją dalį laiko stovi, t.y. laiko parengtyje katilus ir turbinas, degina dujas tuščiu režimu, moka algas it t.t. kad įvykus kaip pernai kai rusai be perspėjimo (nors privalėjo) išjungė savo liniją, Lietuvoje nesustotų visa sistema. Lietuvos energetikos sistema šį testą išlaikė puikiai, t.y. buitiniai vartotojai to iš vis nebūtų sužinoję, jei nebūtų pranešę per žinias, o pramoniniai sužinojo dėl kainų, bet ne dėl to, jog rado sustojusią gamybą. O jeigu būtų sustojusi visa sistema, ją po to paleisti oi kaip nepaprasta. Kaip tuo ne kartą yra įsitikinusios net JAV. Pvz. išjungus liniją be elektros liko 3 valstijos ir tik po paros laiko pavyko atstatyti, ir tai tik daliai valstybinių institucijų liepus neateiti į darbą, kad būtų kuo mažiau elektros naudotojų. Ir tai įvyko ne dėl uragano ar kitos gamtos stichijos, kai suprantama, jog reikia laiko atstatyt sugriautas linijas ir pan., o dėl žmogiškos klaidos, kai visos linijos buvo sveikos.
bmk1245 2014-07-12 23:14
. Tarkim šiandien (2014-07-12), situacija gana nebloga, bet teko matyti atvejų, kai mažiau nei per pusvalandį dešimtys MW patampa beveik 0. ŠTAI ČIA ir slepiasi esminė problema.
vanduo4 2014-07-13 00:41
- Na bet tas reguliavimas irgi toks keistas. Stato privatininkai uz savo pinigus, nu ir tegu stato. Del konkurencijos galetu kristi kainos, o elektros kvotos butu reguliuojamos ne leidimais statyti legaines, o sutartimis. Nepavyks pasirasyti sutarties del aukstos kainos, niekur neparduosi; - Bijoma, kad bus per daug gamintoju ir jegaines stoves be darbo. Tai tegu decentralizuoja sistema. Kodel dabar visi turi buti priklausomi nuo Elektrenu katilu? - Kuo tas centralizuotas elektros tiekimas pagrystas? - Valstybinis Monopolis sakyciau. Tai tik budas kontroliuoti yplaukas y biudzeta. Tipo bus sunkiau sukontroliuoti kas kiek pagamina ir sunaudoja elektros ir kaip tai apmokestinti. Kodel negaletu buti apmokestintos sutartys; - Vokietijoje ant stogu pilna saules bateriju ir centrines elektrines del to nebankrutuoja. Kuo ta Lietuvos situacija ypatinga, kad reikia kontroliuoti elektros gamyba. Gyvenu demokratineje valstybeje, turiu savo versla ir noriu pats gamintis elektra, o ne moketi kazkam. Cia gal geriau reiktu sukurti sistema, kaip kompensuoti elektros trukuma jeigu pas tave yvyktu jegaines avarija.
immortallt 2014-07-13 00:54
Iš kur ištraukėt supistus 33ct/kwh? Paskutinis tarifas supirkimo aukcione buvo 27ct/kwh. Jei hidroelektrines ar atomines statytų su tokiu pačiu finansavimo principu, tai jų kainos būtų nuo 50ct/kwh. Vėjo jėgainės savikaina kwh yra 4-8ct/kwh. Kapitalo kaštus atperka per 8-10 metų su 27ct/kwh, ir kažkur greičiausiai 10-20% finansavimo kaštais. Taigi toliau pardavinėja rinkos kaina ir gauna pusę tų pinigų pelno pavidalu. Sigun, nepamiršau nieko. Lietuva turi baisiai daug jungčių, turi rezevinių pajėgumų. Yra naujausios IBM'o prognozavimo programos, kurios keliomis valandomis į priekį labai tiksliai prognozuoja gavybą. O didžiosios jėgainės nesustoja niekad suktis. Visada yra 100m aukštyje vėjas + temperatūrų skirtumas. Taip sumažėja, bet nesustoja. Taip pat, vartojimas nėra stabilus. Ir tuos savo 33ct/kwh davai pagrindžiat staigiai, arba nebesikutuokit šiuo klausimu, nes blevyzgas tik skleidžiat.
boraboramk 2014-07-13 15:05
Teoriškai didžiausias vėjo jėgainės naudingumo koeficientas gali būti 59 procentai. Bet praktiškai jis būna 30 - 35 procentai prie nominalaus vėjo vėjo elektrinės greičio. Kadangi didelių vėjo elektrinių nominalūs vėjo greičiai būna virš 10 m/s, tai patys galite suprasti, kad vėjo elektrinė retai kada pasieks tą 30 - 35 procentų naudingumo ribą. 500 MW yra suma kurią yra pajėgi mūsų elektros energetikos sistema balansuoti. Norint padidintį iki 850 MW reiktų modernizuoti sistemą. O tai jau yra dideli pinigai. Nes jau dabar kyla nemažai problemų balansuojant elektros tinklą su prijungtomis vėjo jėgainėmis. O straipsnyje esantis teiginys, kad būtų galima iki 2025 m. pasigaminti iki 50 procentų suvartojamos energijos iš vėjo jėgainių yra totali nesąmonė nes tokioje sistemoje kas savaitę būtų black out. Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Saulius Pikšrys teigdamas tokias nesąmones bando apgauti Lietuvos runkelius. Aišku visada atsiras žmonių kurie patikės tokiomis nesąmonėmis.
immortallt 2014-07-13 15:14
kiek kartų buvo black out'ų Lietuvoje? ~30-35% yra faktinis efektyvumas vėjo jėgainių Lietuvoje. Didesnės vėjo jėgainės pasiekia vėjus, kurie yra aukščiau ir stipresni. Vat dėl 50% tai sutinku. Nebent turėta omeny pasigamintą.
boraboramk 2014-07-13 16:17
Lietuvoje black uot nėra buvę. Jei Lietuvoje jis būtų užgestų visas elektros tinklas, o jau tada būtų labai daug bėdų ir nuostolių. Straipsnyje yra kalbama apie 50% galutinio elektros suvartojimo, o ne pasigamintą nebent straipsnio autorius suklydo. Pamąstymui: (A German physicist Albert Betz concluded in 1919 that no wind turbine can convert more than 16/27 (59.3%) of the kinetic energy of the wind into mechanical energy turning a rotor. To this day, this is known as the Betz Limit or Betz' Law. The theoretical maximum power efficiency of any design of wind turbine is 0.59 (i.e. no more than 59% of the energy carried by the wind can be extracted by a wind turbine). Also, wind turbines cannot operate at this maximum limit. The value is unique to each turbine type and is a function of wind speed that the turbine is operating in. Once we incorporate various engineering requirements of a wind turbine - strength and durability in particular - the real world limit is well below the Betz Limit with values of 0.35-0.45 common even in the best designed wind turbines. By the time we take into account the other factors in a complete wind turbine system - e.g. the gearbox, bearings, generator and so on - only 10-30% of the power of the wind is ever actually converted into usable electricity.)
immortallt 2014-07-13 19:19
bora, tu moki skirti, vėjo jėganės efektyvumą nuo nominalios galios ir vėjo energijos paėmimą? 500MW galia ir efektyvumas nuo jos ~35% niekuo nesusiję su tuo, kiek energijos paimama iš vėjo. Efektyvumas matuoja, kiek pavyksta pagaminti. Taigi ir 100% efektyvumu gali dirbti, jei sąlygos idealios.
sigun 2014-07-14 00:14
O kurioje vietoje tai draudžiama? Gaminkitės SAU kiek tik norite. Ir netgi kai pritrūks saviškės, imkite iš tinklo kiek tik reikia. Visa tai pilnai įmanoma ir vyksta. Berods Achema taip pasitvarkę. Bet būkit malonus, su savo gamyba nedestabilizuokite bendro tinklo, nes tai jau bus nebe demokratija, o anarchija.
MANTASM 2014-07-15 11:45
Pritariu sigun.
vanduo4 2014-07-19 06:31
Na tada apsukam vezima ir vel is pradziu. Straipsnis kalba apie jegainiu statybos ribojimus, o tu sakai, kad gali statyti kiek nori. Tai apie ka mes kalbam?