Per žingsnį nuo karo: susikovė Ukrainos ir Rusijos daliniai, intensyvėja separatistų ataka (Video)  (3)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Ukraina buvo ant atviro karo su Rusija slenksčio. Visuose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir nacionalinės gvardijos daliniuose buvo paskelbta kovinė parengtis, visi karinių oro pajėgų orlaiviai buvo pasiruošę pakilti. Gaudomieji naikintuvai „Su27“ ir „mig29“ buvo pakelti į orą. Buvo tikimasi, kad Rusija pradės atakuoti Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgas stengdamasi nukreipti dėmesį nuo Rusijos karių, judančių Donecko ir Luhansko link, inforesist.org rašo Viktoras Ševčukas. Šią ir toliau išdėstytą informaciją patvirtino jo šaltinis Ukrainos ATO pajėgose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sekmadienio naktį, maždaug 00.45 val. šarvuotų Rusijos transporto priemonių vilkstinė per „Izvarino“ sienos perėjimo punktą bandė patekti į Ukrainą. Vilkstinėje buvo apie 100 transporto priemonių – šarvuočių ir paprastų automobilių. Apie tai sužinoję Ukrainos žvalgai nedelsiant perdavė informaciją antiteroristinės operacijos vadams. Ukrainos ginkluotosios pajėgos į vilkstinę iš Rusijos atidengė ugnį. Anot atstovo spaudai, iš Rusijos atvykstantys diversantai bandė nukreipti dėmesį nuo „Izvarino“ punkto – kiek toliau teroristai pradėjo apšaudyti Ukrainos pajėgas. Susirūpinusi dėl Ukrainos sienos pažeidimų Sienos apsaugos tarnyba Rusijai išsiuntė oficialią užklausą, tačiau atsakymo į ją dar nesulaukė. Skirtingi šaltiniai Gynybos ministerijos ir Sienos apsaugos tarnyboje nurodo, kad kolonoje buvo nuo 100 iki 200 transporto priemonių – tankų, šarvuočių ir sunkvežimių „Kamaz“. Viena grupelė buvo su iškelta Rusijos vėliava ir be skiriamųjų ženklų. Kai kurios transporto priemonės turėjo „taikos palaikymo pajėgų“ ženklus.

Tuo pat metu iš prorusiškų kovotojų pusės buvo pradėtas nuolatinis Ukrainos karių apšaudymas su haubicomis ir reaktyvinėmis salvinėmis kovos mašinomis „Grad“. Skelbiama, jog per šias atakas žuvo 19 ukrainiečių karių, o dar beveik 100 buvo sužeista. Per tolesnes atakas žuvo dar 18 karių ir 20 civilių gyventojų, kurių 12, pasak Kijevo, žuvo per raketinius ir kitokius sukilėlių smūgius. Šis smurtas, regis, sudaužė visas paliaubų viltis.

Kijevo remiami pareigūnai sakė, kad sukilėlių bastiono Donecko, kuriam gyvena beveik 1 mln. žmonių, priemiestyje žuvo šeši ir buvo sužeisti dar aštuoni žmonės. 

Kaimyninio Luhansko, kuriame gyvena 425 tūkst. gyventojų ir kuris taip pat yra separatistų bastionas, municipaliteto darbuotojai pranešė apie šešis žuvusius žmones ir septynis sužeistuosius.

Buvo pakelta aviacija, gynėsi visi kariai ir visos pajėgos. Pirmą kartą koviniams orlaiviams padėjo gaudomieji naikintuvai, skirti priešo lėktuvams naikinti ore, nes buvo laukiama Rusijos karinių oro pajėgų pasirodymo. Tačiau paskutinę minutę Rusijos pajėgos neperžengė Ukrainos sienos. Tuomet Rusijos vilkstinė buvo apšaudyta iš oro – dalis jos sunaikinta, dalis grįžo atgal į Rusiją.

Šaltinis ATO teritorijoje savo tinklaraštyje rašė: „Atkreipiu jūsų dėmesį į situacijos rimtumą: pirmą kartą per visą konfliktą liudininkai pranešė, kad transporto priemonės buvo su RUSIJOS VĖLIAVA (ne su kokiais Georgijaus kaspinais, Donecko ar Luhansko “liaudies respublikų„ ženklais). ATO vadovybė ir kitos susijusios institucijos aiškiai tokius Rusijos veiksmus įvertino kaip karinę invaziją į Ukrainos teritoriją.“

Prezidentas Petro Porošenka, parlamento pirmininkas ir ministrų kabinetas buvo nedelsiant informuoti apie Rusijos karių mėginimą. Dėl visuotinės Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mobilizacijos, efetyvaus karinių oro pajėgų darbo, Ukrainos aviacijos, Generalinio štabo pasirengimo atremi Rusijos karius, Rusija nerizikavo ir nepradėjo atvirtos agresijos.

„Ji atsižvelgė tiek į politinius praradimus, tiek į nuostolius, kurie būtų milžiniški po Ukrainos armijos smūgių, nes ATO teritorijoje yra daugiau nei 50 tūkst. karių, šimtai tankų, šarvuočių, joje išdėstyta strateginė artilerija. Dar keli kiti operatyviniai batalionai nedrįso įžengti į Ukrainą, nes bijojo būti sudraskyti“, skelbiama ATO pranešime.

Kova intensyvės

Kariškių patirti nuostoliai smarkiai slopino Kijeve kilusias viltis, kad jų pastarojo meto pergalės mūšio lauke pagaliau įtikino sukilėlius siekti taikos.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pažadėjo nužudyti „šimtus“ kovotojų už kiekvieną prarastą karį ir nurodė kariškiams visiškai blokuoti Luhanską ir Donecką, pasiskelbusius savų „liaudies respublikų“, norinčių prisijungti prie Rusijos, sostinėmis.

Viltys dėl paliaubų buvo siejamos su V.Putino ir P.Porošenkos susitikimu – antru nuo Ukrainos prezidento išrinkimo gegužės 25 dieną – pasaulio futbolo čempionato finalo Rio de Žaneire užkulisiuose.

V.Putinas turėjo užsukti į Rio de Žaneirą tęsdamas savo kelionę Lotynų Amerikoje, o Brazilijos prezidentūra penktadienį sakė, kad P.Porošenko taip pat priėmė kvietimą.

Tačiau anksti sekmadienį Ukrainos prezidentūra pranešė, kad P.Porošenko buvo priverstas atšaukti savo dalyvavimą dėl „dabartinės situacijos Ukrainoje“.

Suprasdamas situacijos sudėtingumą, Generalinis štabas nusprendė paskubinti Luhansko išlaisvinimo operaciją, uždarydamas miestą iš rytų ir vakarų. Buvo duota užduotis per kelias artimiausias dienas išlaisvinti miestą ir išsklaidyti Luhansko „liaudies respublikos“ teroristus į kelias grupes.

Luhankso oro uostas buvo atkovotas, o dauguma pagrindinių kelių – užblokuoti Ukrainos pajėgų. Apie 50 priešo karinių transporto priemonių bandė išsiveržti pro Alčevską, tačiau jas sunaikino Ukrainos artilerija ir aviacija.

Vėlų sekmadienio vakarą Ukrainos kariai įžengė į Luhansko priemiesčius, o specialiųjų pajėgų būriai šturmavo teroristų buveines pačiame mieste. Liudininkų teigimu, Luhansko teroristai yra visiškai užblokuoti. Jų likučiai atsitraukė Alčevsko link – ten nuolat patruliuoja Ukrainos aviacija ir yra pasirengusi smogti ne tik jiems, bet ir ginkluotoms grupuotėms, bandančioms patekti iš Rusijos.

Pasak šaltinio ATO būstinėje, situacija vis dar yra įtempta. Tačiau kontrolės Luhanske perėmimas yra dienų klausimas – jeigu Rusija nepradės plataus masto atakų ir bandymų įsiveržti į Ukrainos teritoriją.

Taip pat žinoma, kad Rusijos armijos Generalinis štabas aptarinėjo galimybes surengti antskrydį prieš Ukrainos pajėgas ATO teritorijoje. Tačiau jiems nerimą sukėlė Ukrainos oro gynybos galimybės, kadangi rusai neturi pakankamai žvalgybinės informacijos apie situaciją ATO zonoje.

Ukrainos kariai rengiasi šturmuoti ir Donecką – tikimasi, kad Donbaso sostinę Ukrainos pajėgos visiškai apsups per kelias dienas.

Per pastarąsias dvi dienas Rytų Ukrainoje buvo nukauta 1000-2000 teroristų ir sunaikinta 100-150 vienetų įvairios karinės įrangos.

Maskva grasina: Rusijos teritorijos apšaudymas gali turėti „negrįžtamų pasekmių“ Kijevui

Maskva sekmadienį perspėjo Kijevą dėl „negrįžtamų pasekmių“ po to, kai Rusijos pasienio miestelyje sprogus sviediniui žuvo žmogus, ir pavadino tą incidentą Ukrainos agresijos aktu. „Rusija eilinį savo teritorijos apšaudymą iš Ukrainos, kuris nulėmė žmogaus žūtį, įvertino kaip eilinį agresyvų Ukrainos aktą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Incidentas liudija apie itin pavojingą įtampos eskalavimą Rusijos ir Ukrainos sienos rajone ir gali turėti negrįžtamų pasekmių, už kurias atsakomybė tenka Ukrainai“, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Kaip pranešė Rostovo srities valdžia, sekmadienį ryte Ukrainos armija apšaudė šiame regione esantį Donecko miestą. Dar du žmonės per šį incidentą, kaip nurodoma, patyrė rimtus sužeidimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: