Versija, kodėl žuvo 50 Ukrainos kareivių?  (0)

Ukrainoje vyriausybės pajėgų kova su separatistais pasiekė naują rekordą. Pranešama, kad raketinėmis sistemomis „Grad“ apšaudžius vyriausybininkų pozicijas prie Zelenopoljės žuvo apie 50 ir sužeista apie 100 Ukrainos karių. Išanalizavus žiniasklaidoje ir tinklaraščiuose išplatintas nuotraukas galima daryti tam tikras išvadas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vieno ar kelių sunkvežimių kėbuluose detonavo didelio galingumo sprogmenys. Įvyko vienas ar keli greiti ir galingi sprogimai. Sprogimo banga dideliu greičiu pasklido iš epicentro į visas puses, detonuodama kovinius komplektus aplinkui stovinčiose šarvuotose mašinose. Tokiu pat būdu detonavo ir tanko T-64 šaudmenys. Sprogimas iš vidaus į išorę pralaužė dešinįjį tanko bortą, nutraukė ir nubloškė tolyn tanko bokštelį. Kovinės mašinos greičiausiai stovėjo su iki viršaus pripildytais bakais, rytas buvo pakankamai vėsus, todėl kuro garų koncentracija buvo nedidelė. Greitų ir stiprių sprogimų metu pasiekiama aukšta temperatūra, kuri išsilaiko tik labai trumpai. Dėl šių priežasčių kovinės mašinos neužsidegė, ant tanko ir šarvuočių nėra praktiškai jokių degimo pėdsakų. Įsiliepsnojo tik brezentiniai sunkvežimių tentai, nuo kurių vėliau užsidegė ir patys sunkvežimiai. Tai, kad sprogo būtent galingi sprogmenys, rodytų ir tai, kad aplink nesimato jokių išmėtytų šaudmenų ar jų pakuočių dalių. Paviešintose nuotraukose nematyti jokių „Grad“ raketų ar kitų artilerijos sviedinių sprogimų žemėje pėdsakų. Nematyti ir įprastinių technikos pažeidimų apšaudant raketinėmis sistemomis „Grad“ ar artilerijos pabūklais.

Tai reikštų, kad į ukrainiečių kariuomenės stovyklą, praktiškai tiesiai į sunkvežimius su sprogmenimis ar šaudmenimis, pataikė tik viena ar kelios raketos. Tai teoriškai įmanoma. Tačiau neatmestina tikimybė, kad pirmas sprogimas (sprogimai) galėjo įvykti dėl diversijos ar nelaimingo atsitikimo.

Kol kas, nesant daugiau įvykio vietos nuotraukų, fatališko atsitiktinio sprogimo tikimybė atrodo labai reali.

Kas tai – neįtikėtinai sėkmingas teoristų apšaudymas sistemomis „Grad“, diversija, ar nelaimingas atsitikimas dėl neatsargaus (ar nusikalstamo) elgesio su sprogmenimis (šaudmenimis), paaiškės vėliau.

Kazys Bubelis
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Kazys Bubelis
(15)
(6)
(9)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: