Surastas sprendimas, kaip dabartinių baterijų talpas padidinti 3 kartus  (2)

Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė ličio jonų baterijas, kuriose grafitą pakeitė iš smėlio išgautu siliciu ir veikiančias tris kartus ilgiau nei dabar naudojamos išmaniuosiuose telefonuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neigiama ličio jonų baterijos, arba anodo, pusė gaminama iš grafito. Mokslininkai jau senokai ieškojo pakaitalo, kuris galėtų prailginti baterijų veikimo laiką. Viena iš alternatyvų yra silicis, kuris gali talpinti iki dešimties kartų daugiau energijos, tačiau jo gamybos sąnaudos nemenkos ir šią medžiagą sunku gaminti dideliais kiekiais. Tačiau visa tai gali pakeisti studijas baigiančio Zachary'aus Favorso idėja, rašo gizmag.com. Studentas ilsėjosi po plaukiojimo banglente, kai pažvelgus į paplūdimio smėlį, jam gimė nauja idėja. Smėlis iš esmės yra kvarco, arba silicio dioksidas, ir kitų medžiagų priemaišos, taigi Z. Favorsas pamanė, kad iš smėlio galima būtų išgauti silicį, ir jį panaudoti naujo tipo baterijų gamybai. Jis paėmė smėlio mėginius ir nusinešė juos į laboratoriją, kur dirbo kartu su inžinerijos profesoriais Mihri Oskan ir Cengizu. Studentas sutrupino smėlį iki nanometrų dalelių, o vėliau ėmėsi išgryninimo procedūrų, po kurių smėlis spalva ir išvaizda priminė cukraus pudrą.

Tuomet jis sumalė druską ir magnį į išgrynintą kvarcą ir susidariusius miltelius pašildė. Paprasto proceso metu druska veikė kaip šilumos sugėrėjas, o magnis iš kvarco pašalino deguonį. Taip buvo pagamintas grynas silicis.

Be to, šis silicis yra itin poringas. Poringumas – vienas iš svarbiausių elementų, siekiant pagerinti baterijos anodų veikimą.

Naudodama naują anodą, mokslininkų komanda sukūrė monetos dydžio bateriją. Tyrėjai teigia, kad jos veikimas yra kur kas efektyvesnis nei įprastinių ličio jonų baterijų. Pasak jų, pagerintas nanosilicio elektrodų veikimas galėtų tris kartus prailginti išmaniųjų telefonų ir elektrinių transporto priemonių baterijų veikimo laiką, o kartu ir sumažinti jų gamybos sąnaudas.

Dabar mokslininkų komanda dirba, siekdama nanosilicį gaminti dideliais kiekiais ir sukurti didesnes baterijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(39)
(1)
(38)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: