Švarios energijos namas baigė 12 mėnesių bandymus su pertekliumi  (4)

Metus trukęs bandymas išsiversti su pačių išgauta energija baigėsi sėkmingai – energijos balansas „išėjo į pliusą“.

Tikėkimės, nereiks ilgai laukti, kol tokie save energetiškai išlaikantys namai taps įprastu reiškiniu ir pas mus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastatytas Nacionalinio standartų ir technologijos (National Institute of Standards and Technology – NIST) mokslininkų, dviaukštis 252 kvadratinių metrų namas stovi Vašingtone, Kolumbijos valstijoje. Iš išorės jis atrodo kaip įprastinis namas, tačiau viduje tai švarios ir tvarios energijos tyrimų laboratorija, su geotermine sistema ir dviguba izoliacija sukuriančia „terminį voką“ kad būtų minimizuotas vidaus šildymo ir vėsinimo poreikis.

Eksperimentas prasidėjo pernai metų viduryje, kai tyrėjai į namą įkėlė virtualią keturių asmenų šeimą.

„Kompiuterinis simuliatorius apjungė tipiškos amerikiečių keturių asmenų šeimos energijos sunaudojimą, kai gyventojai vykdo kasdienę veiklą, pavyzdžiui, maudosi, žiūri TV ir krauna nešiojamuosius kompiuterius,” sako Nickas Lavarsas iš Gizmag. „Tai buvo daugiau, nei natūralaus dydžio The Sims žaidimas, nes tyrėjai galėjo gauti realistiškas energijos naudojimo efektyvumo ir tokio namo statymo praktiškumo įžvalgas.”

Netikėtai blogas oras išties išbandė namą – 38 iš 365 dienų jos saulės skydelius dengė sniegas ir ledas, o tai reiškia, kad jie toli gražu netiekė tiek energijos, kiek galėjo. Bet nepaisant to, namas sugebėjo pagaminti 13 577 kWh energijos. Tai viršija virtualios šeimos energijos sąnaudas 491 kWh. Šiuo energijos pertekliumi būtų galima krauti elektromobilį ar parduoti energiją atgal į tinklą.


Becky Crew
richarddawkins.net

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (4)