10 pigių būdų padidinti būsto vertę  (0)

Jei norite parduoti būstą, nebūtina investuoti didelių sumų į kapitalinį remontą, reikia tik kelių nedidelių atnaujinimų, kurie pagreitins pardavimo procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Sukurkite erdvumą

Nugriaukite nekonstrukcinę sieną, padidindami būsto erdvę ir patraukdami potencialius pirkėjus, kurie negali leisti sau iš daug ko rinktis. Vos už keletą šimtinių galite transformuoti savo būsto atmosferą. „Šiuo metu pirkėjai ieško erdvių kambarių, pavyzdžiui, sujungtos su virtuve svetainės“, – pasakojo Kristin Wellins, „ERA Real Estate“ nekilnojamojo turto kompanijos atstovė.

2. Tvarkingas eksterjeras ir interjeras

Apleisti medžiai, nenugenėti krūmai gali užtemdyti tiek eksterjerą, tiek interjerą, taip pat būsto prekinę išvaizda darko pelėsis.

„Žmonės, gyvenantys individualiuose namuose, dažnai apleidžia kiemo augmeniją, ypač medžius“, – teigė Rogeris Voisinetas, trisdešimties metų patirtį sukaupęs brokeris iš Virdžinijos valstijos (JAV). Pasak jo, tvarkinga būsto aplinka yra viena pagrindinių investicijų, grąžinančių pelną parduodant. Remiantis 2007-aisiais portalo „Home Grain“ darytomis apklausomis, apie 2000 brokerių, investavusių apie 400 – 500 dolerių (apie 1000 – 1200 litų), pardavę nekilnojamojo turto objektus, gavo keturis kartus didesnes sumas, negu investavo.

„Tvarkinga augmenija tikrai gali gerokai padidinti būsto vertę. Niekam nepatinka papildomai išleisti pinigų, tačiau tvarkingas namo kiemas ir jame augantys augalai yra vienas svarbiausių dalykų, į kurį potencialūs pirkėjai atkreipia dėmesį“, – pasakojo R.Voisinetas.

3. Įsileiskite šviesą

Pirmuoju numeriu pažymėtas elementas, į kurį kreipiama daug dėmesio, portalo „Home Grain“ 2007 metais atliktoje apklausoje buvo apšvietimas. Viskas nuo elektros šviesą reguliuojančių lempučių iki integruotų saulės energiją taupančių ir atspindinčių lempučių – pakeičia būsto išvaizdą ir atmosferą. „Apšvietimo stiprumą reguliuojančios lemputės leidžia sukurti tam tikrą jūsų namų nuotaiką“, – pasakojo Kalifornijoje dirbantis brokeris Roberas Bailey.

Saulės energiją atspindintys gaubtai yra puiki alternatyva stoglangiui. Šis prietaisas susideda iš šviesą atspindinčios medžiagos, įtvirtintos į gaublį primenančią formą, kuri yra įtvirtinta į lubas.

R.Bailey nuomone, toks įrenginys namus ne tik paverčia jaukesniais, bet ir padidina jų vertę. Kambarys, apšviestas natūralia saulės šviesa, atrodo tikrai dailiai, tačiau mėnulio šviesa yra dar gražesnė. „Planuoju šešis tokius gaubtus įsirengti savo namuose, jie užima mažiau vietos negu stoglangiai, bet atlieka tą pačią funkciją – į namus įleidžia daugiau natūralios šviesos“, – teigė brokeris.

Apšviesti namus galite ir kitais būdais: pakeiskite įskilusius stiklus, atidarykite langus, taip pat galite įsigyti lemputes su judesio detektoriais. Įsiminkite, jog galingos elektros lemputės mažas erdves padidina, o šviesa sušildo ir tuščias vietas padaro jaukesnes.

4. Investuokite į namų priežiūrą

Jei svarstote patobulinti savo virtuvę, pirma pasirūpinkite kitomis apleistomis vietomis. Izoliuokite palėpę, sutaisykite lašančią santechniką, pakeiskite surūdijusius lietaus nuotekų vamzdžius, apžiūrėkite krosnį ar šiltinimo sistemą, pakeiskite ar sutaisykite kiaurus langus ar išraukite piktžoles savo darželyje.

Tokie būsto patobulinimai ilgainiui atsiperka ir padidina parduodamo objekto vertę. „Poros šimtų investicijos gali padidinti jūsų parduodamo namo vertę net keliais tūkstančiais. Dauguma žmonių, išgirdę apie tokias investicijas, nustemba, jie dažniausia mano, jog reikia įdėti daugybę pinigų būsto išvaizdai pakeisti, tačiau taip tikrai nėra“, – pasakojo Jessica Gopalakrishnan iš portalo „Home Gain“.

Investicijos į namų priežiūrą yra naudingos ne pinigine išraiška, jos gali gerokai paspartinti būsto pardavimo procesą. Nekilnojamojo turtai agentai visoje Amerikoje vieningai pripažįsta, jog daugiausia pirkėjų dėmesio sulaukiantys objektai nėra prabangūs ar moderniai dekoruoti, jie tiesiog tvarkingi ir gerai prižiūrėti.

„Vienas svarbiausių veiksnių šiandieninėje nekilnojamojo turto rinkoje yra nepriekaištingos būklės pastatai“, – teigė Johnas Veneris, Nacionalinės maklerių asociacijos Ilinojuje viceprezidentas.

5. Būkite ekologiški

Jei jūsų parduodam būstui nereikia jokios papildomos priežiūros ar nedidelių pataisymų, pasvarstykite apie investavimą į ekologiją. Anot brokerio Rogerio Voisineto, jei jūsų šildymo ar oro kondicionavimo sistema yra pasenusi, pakeiskite ją nauja, kuri veiks kur kas geriau ir sutaupys iki 40 proc. išlaidų.

6. Priekinės durys

„Niekada nenuvertinkite lauko durų, pirkėjai, išvydę lauko duris, apie būstą nusprendžia per septynias sekundes“, – pripažino brokerė K.Willens.

Įsitikinkite, kad jūsų durų skambutis veikia, ir pasvarstykite dėl stogelio virš durų įrengimą. O jei ruošiatės didesniems eksterjero patobulinimams, galite savo kiemą papuošti mediniu klojiniu iki pat priekinių durų.

„Pardavinėjau vieną namą, kurio kiemas buvo nedidukas, tad savininkai nusprendė beveik visą erdvę iškloti medine danga, taip sukurdami pakylą. Visiems, atėjusiems apžiūrėti namo, ši pakyla labai patiko“, – prisiminė agentė Vicki Burns iš Kolorado valstijos.

7. Kas po jūsų kojomis?

Niekada nenuvertinkite būsto grindų svarbos. Net 94 procentai nekilnojamojo turto agentų rekomenduoja išleisti daugiau pinigų kokybiškoms grindims. Tačiau investuota suma neturi būti labai didelė, dažniausiai užtenka 600 – 900 dolerių (1500 – 2300 litų), kad investicijos atsipirktų net 2000 dolerių (5100 Lt).

Jūs galite išleisti dar mažiau: keletas naujų vinių pašalins tą blaškantį grindų girgždėjimą. Didelius skirtumus taip pat pastebėsite pakeitę suskilusias trinkeles, pataisę sugadintas grindų lentas ir nuėmę ištisą kambarį dengiantį kilimą.

Tačiau kartais naujos grindys gali ir atbaidyti pirkėjus. „Vieno būsto taip ir nepavyko parduoti, nes pirkėjams nepatiko ryškios žaliai mėlynos virtuvės grindys iš vinilo, jos rėžė akį ir nederėjo su kitais virtuvės baldais“, – pasakojo ekspertė R.Haas.

8. Vonios patobulinimai

Nekilnojamojo turto ekspertai vieningai sutarė, jog svarbiausia patobulinti vonios kambarį ir virtuvę, kurie padidins parduodamo būsto vertę. Kai kurie šių kambarių patobulinimai gali brangiai atsieiti, tačiau ne visi jie turi būti brangūs. Galima nebrangiai ir greitai atnaujinti šiuos kambarius, ypač vonią.

Pradėkite nuo dušo kabinos stiklo: nuvalykite įsisenėjusį muilą ir pašalinkite rūdis. Taip pat galite pakeisti senas durų ar lentynų rankenas bei maišytuvus.

9. Neutralios sienų spalvos

Jei ruošiatės pardavinėti savo būstą, nepamirškite atnaujinti aptrupėjusio sienų tinko. Jei ketinate visas jas perdažyti, rinkitės neutralias spalvas.

„Atnaujindami būstą nedemonstruokite savo asmeninio skonio“, – priminė R.Haas. Pasak jos, pirkėjai nori patys patobulinti būsimus namus, todėl keičiant sienų spalvas geriau rinktis akį nerėžiančius pastelinius ar neutralius tonus.

10. Pašalinkite klaustukus

Nekilnojamojo turto ekspertė R.Haas tai vadina „Kas tai?“ veiksniu, nesvarbu kas tai bebūtų (1950-ųjų tapetai 1930-ųjų stiliaus vasarnamyje, sulūžę laiptai prie pat durų ar žaliai mėlynos vinilo grindys), pataisykite tai arba pašalinkite.

Specialistė rekomenduoja ieškoti nešališkos nuomonės. Pavyzdžiui, pasikviesti draugą į namus ir klausti, kokie daiktai traukia dėmesį, o kokie kelia neigiamus klausimus. Kuo daugiau klausimų kyla apžiūrint būstą, tuo didesnė tikimybė, jog potencialūs klientai jo nepirks.

11. Papildomas patarimas: būkite kantrūs

Pasak specialisto Johno Venerio, būsto savininkai neturėtų jaudintis, ypač jei jiems padeda profesionalai. „Brokeris informuos savo klientus apie įvairius pakitimus nekilnojamojo turto rinkoje. Aš tikiu, jog šiandieniniai pardavėjai yra realistiški ir supranta, jog parduoti būstą ir surasti jam tinkamą pirkėją užtrunka šiek tiek ilgiau, tereikia būti kantriems“, – patarė specialistas.

Vyriškis prisimena sunkmečio laikus, kai būsto pardavimas buvo sumažėjęs net 21,2 procento 2008 -ųjų pabaigoje, tačiau šiuo metu vis daugėja pranešimų apie sėkmingai parduodamą turtą. „Mes žinome, jog rinka yra kur kas aktyvesnė, nei apie tai skaitome dienraščiuose. Anuomet manėme, jog pasiekėme dugną, tačiau dabar padėtis visai kitokia. Aš tikiu, jog kitais metais pardavimas tik didės, ir pardavėjai galės greičiau parduoti savo būstą“, – teigė J.Veneris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(30)
(-24)

Komentarai (0)