Analizė: kodėl Ukrainos kariai patiria pralaimėjimus ir kam ruošiasi Rusijos kariuomenė  (4)

Rusų leidinio „Novaja gazeta“ apžvalgininkas Pavelas Felgengaueris pateikia apžvalgą to, kaip klostėsi kariniai veiksmai rytų Ukrainoje pastaruoju metu. Jis teigia, kad lemiamas posūkis pastarosiomis savaitėmis buvo tai, kad į karinius veiksmus aktyviai įsijungė Rusijos kariuomenė, kuri pasiruošusi panaudoti ir karines oro pajėgas, jeigu Ukrainos kariuomenė nesutiks su ilgalaikėmis paliaubomis ir derybomis. Pateikiame čia šią apžvalgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po to, kai liepos pradžioje Ukrainos kariuomenė sėkmingai išstūmė teroristus iš Slovjansko, Kramatorsko ir Artiomovsko, ji susikoncentravo ties dviem pagrindinėmis užduotimis: Donecko ir Luhansko blokada ir sienos su Rusija kontrole. Iš šių trijų miestų teroristai pasitraukė, papuolę į blokadą, taigi, Antiteroristinės operacijos vadovų nuomone, jie turėjo pasitraukti ir iš šių didžiųjų miestų, ypač jeigu negaus naujų ginklų ir kovotojų. Tokia strategija privedė prie dabartinių pralaimėjimų, nes rėmėsi klaidinga nuostata, kad Rusija leis sutriuškinti Donbaso teroristų pajėgas. Kaip pripažino buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Jurijus Lucenka, „tiesioginiam kariniam įsiveržimui mes nebuvome pasiruošę“. Ukraina patyrė vis daugiau praradimų, teroristų pasipriešinimas augo, iš Rusijos buvo tiekiama daugiau sunkiųjų ginklų. Teroristai gavo daugiau priešlėktuvinės gynybos sistemų, Ukrainos aviacija nutraukė skrydžius virš mūšių vietų. Ukrainos kariai ir toliau įnirtingai kovėsi, užspausti tarp Rusijos sienos ir Donecko bei Luhansko teroristų pajėgų. Jų ketinimai paversti šiuos koridorius tvirtomis blokadų linijomis ir baigti karą iki rudens buvo pasmerkti žlugti. Rugpjūčio 18 dieną po pakartotinio kruvino šturmo Ukrainos kariuomenei pavyko užimti Ilovaisko miestą, kuriame teroristai buvo gerai įsitvirtinę, ir faktiškai užvėrė Donecko blokados žiedą. Luhanskas buvo blokuotas anksčiau. Būtent tuo persilaužimo momentu rugpjūčio 24-25 dienomis prasidėjo netikėtas ir galingas Rusijos kariuomenės kontrsmūgis nualintam priešininkui iš užnugario ir iš šono. Rusijos kariuomenės artilerija, salvinės ugnies sistemomis ir tankais sustiprinti daliniai sutriuškino Ukrainos kariuomenės dalinius Amvrosijevkos rajone ir svarbiose Saur-Mogilos aukštumose. Netikėto kontrsmūgio priblokšti Ukrainos batalionų savanoriai buvo apsupti Ilovaiske. Kai kam pavyko ištrūkti ir pabėgti, kiti pasidavė, didžioji jų dalis (iki 700 žmonių) buvo iškeisti į devynis rusų 331 pulko 98-osios divizijos desantininkus, kuriuos Ukrainos kariuomenė į nelaisvę paėmė pačioje rusų kontrsmūgio pradžioje. Jie iš tiesų galėjo būti pasiklydę, atitrūkę nuo pagrindinių pajėgų.

Rusijos oro pajėgos kol kas nedalyvauja mūšiuose, tačiau artilerija ir salvinės ugnies sistemos suteikia jiems absoliutų pranašumą. Yra duomenų, kad virš Donbaso skraido Izraelio „Searcher“ pagaminti rusų nepilotuojami lėktuvai (licencinė jų versija vadinasi „Forpost“). Nepilotuojami lėktuvai leidžia efektyviai nukreipti ugnį ir stebėti situaciją tiek dieną, tiek naktį. Ukrainiečiai panašaus pajėgumo nepilotuojamų lėktuvų neturi.

Į Donbasą nukreiptos Rusijos kariuomenės batalionų taktinės grupės, sudarytos iš samdinių. Tiesa, pasirodo ir informacijos, kad dalis jų yra ir šauktiniai, kurie verčiami skubiai pasirašyti kontraktus. Kaip ten bebūtų, tai yra geriausiai paruošti Rusijos kariai. Kontrsmūgio atakose dalyvauja ir teroristai, tačiau tik pagalbinėse rolėse: apsupimams, darbui su kaliniais, kontrolės postams ir pnš. Šie teroristai per tris mėnesius jau įrodė, kad yra blogai organizuota ginkluota gauja – ir esmė čia ne pačių teroristų nepasirengimas, o pareigoms visiškai netinkami apsišaukėliai vadeivos bei tai, kad jie neturi elementarių žinių apie karinių veiksmų organizaciją. Patys organizuoti plataus masto puolamuosius veiksmus teroristai kaip nesugebėjo, taip ir nesugeba.

Žinoma, Rusijos vadovybė nepaliaujamai tvirtina, kad Rusija čia ne prie ko ir nedalyvauja Donbaso mūšiuose, kad separatistai pasaulio istorijoje neregėtu būdu per porą dienų sugebėjo pavirsti reguliariąja kariuomene. Ką gi, tai ne pirmas slaptas (nepaskelbtas) rusų (sovietų) karas. Akivaizdu, kad šio slapto Donbaso karo dalyviai vėliau susidurs su įprastomis problemomis: kadangi jie neva patys išvyko kariauti, vėliau gauti išmokas, lengvatas, stažą bus sudėtinga ar visai neįmanoma, ypač jeigu pasikeis politinė konjunktūra. O žuvusiuosius šiame slaptame ir melagingame kare jau ir dabar laidoja slapta, kaip teroristus.

Tuo metu, kai Ilovaisko rajone vyko pagrindinių Ukrainos grupuotės „Jug“ pajėgų likvidacija, kita rusų kolona praktiškai be kovos, lydima separatistų, pateko prie Azovo jūros ir užėmė pasienio miestelį Novoazovską. Iki pagrindinio Donbaso uosto Mariupolio lieka kelios dešimtys kilometrų. Ukrainos pajėgos traukiasi į Severnyj Donec ir rugsėjo 1 dieną paliko Luhansko oro uostą, kurį išlaikė savo žinioje nuo gegužės mėnesio. Į vakarus nuo Donecko esantis oro uostas kol kas išlieka Antiteroristinės operacijos pajėgų žinioje. Tačiau rusų kariuomenei užtenka ir Luhansko oro uosto tam, kad galėtų išdėstyti čia savo oro pajėgas, paskelbę, jog jos suformuotos iš „užgrobtų“ Ukrainos naikintuvų, bombonešių ir naikintuvų, lygiai kaip dabar iš „užgrobtų“ tankų suformuotos separatistų kolonos.

„Donecko Liaudies Respublikos“ ir „Luhansko Liaudies Respublikos“ atstovai pareiškė, kad jie pasiruošę formaliai likti Ukrainos sudėtyje, tačiau su ypatingu statusu, savo kariuomene ir, svarbiausia, Ukrainos pajėgos turi palikti visą teroristų užgrobtą teritoriją, į ką P.Porošenka pasakė, kad savo noru su tuo nesutiks. Tokia de facto nepriklausoma Novorosija Ukrainos sudėtyje neleis jai būti priimtai į NATO ir ES, o tai ir yra pagrindinis strateginis Kremliaus tikslas – išlaikyti Ukrainą, neįeinančią į šiuos blokus, viliantis, kad vėliau kokios nors ekonominės ir politinės krizės į valdžią Kijeve atves prorusiškas jėgas. Jeigu ukrainiečiai išeis iš Donbaso, sutiks su ilgalaikėmis paliaubomis ir derybomis – tai bus geras ženklas, nes priešingu atveju juos toliau puls Rusijos kariai, o plataus masto puolimas be karinių oro pajėgų praktiškai negali būti realizuotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (4)