Izraelio karo pramonė – šalies inovacijų variklis  (3)

Ką gautume tarpusavyję tampriai susieję mokslinių tyrimų institutus, gynybos pramonę, kariuomenę ir politikus? Moderniausių ir visame pasaulyje geidžiamų ginklų įmones bei valstybės militarizaciją. Šiais abiejais dalykais visame pasaulyje garsėja nuolatinio karo būsenoje egzistuojantis Izraelis, rašo savaitraštis „Spiegel“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paaiškinti didelį Izraelio skiriamą dėmesį gynybai nesunku. Nuo pat savo įkūrimo ši šalis jaučia grėsmę iš ją supančio arabų pasaulio. Be to, Izraelis yra maža valstybė ir neturi didelės kariuomenės.

„Izraeliui dėl nedidelės teritorijos pažangios karinės technologijos yra svarbesnės už didelę armiją“, – teigė Haifos universiteto profesorius Danas Peledas. Dėl to ištisus dešimtmečius karinei pramonei šalies vyriausybė skyrė ir tebeskiria milžinišką dėmesį.

Didžiosios Britanijos žurnalo „Jane's“, apžvelgiančio karinę pramonę, duomenimis, Izraelis yra šeštas pagal dydį ginklų eksportuotojas pasaulyje. 2012 m. Izraelio ginklų eksporto vertė siekė 2,4 mlrd. dolerių.

Pagal šio eksporto dalį, tenkančią vienam gyventojui, Izraelis yra pirmoje vietoje su 300 dolerių siekiančia suma žmogui. Net JAV, kurios yra laikomos didžiausiomis ginklų eksportuotojomis visame pasaulyje, vienam gyventojui tenkanti suma tėra 90 dolerių.

Izraelio ginklų eksportas ir toliau auga. Nuo 2001 iki 2012 m. apimtys padvigubėjo.

Tai, kad Izraelis daugybę dešimtmečių kovoja su savo priešais, lėmė šalies ginklų kokybės tobulinimą. Izraelietiškų ginklų reklamose besipuikuojantis šūkis „išbandytas mūšiuose“ yra itin paveikus ir rodo išskirtinę kokybę.

Izraelio ginklų gamintojo „IWI“ rinkodaros vadovas Gilas Wainmanas teigia, kad jo įmonė šalies kariuomenei tiekia kulkosvaidžius „Uzi“ ir „Negev“, graižtvinius ginklus ir pistoletus „Desert Eagle“.

IWI produktai pelnė itin didelį pasisekimą. Kuomet 2005 m. įmonė buvo privatizuota, joje dirbo vos 70 darbuotojų, o šiuo metu jų yra daugiau negu 500. G.Waimanas atsisako įvardyti kiek konkrečiai ginklų įmonė parduoda per metus: „Kalba eina apie dešimtis tūkstančius kasmet“. IWI patenka į didžiausių ginklus gaminančių įmonių penketuką pasaulyje, o jos pagrindinis pirkėjas yra Izraelio kariuomenė.

Vos dėlto sukūrus naują ginklą, jis yra perduodamas Izraelio kariuomenei tam, kad būtų nedelsiant išbandytas mūšio lauke. Po to kariai pateikia savo pastabas ir atsiliepimus apie ginklą IWI technikams.

„Turime tikrą kovinę patirtį. Ir ją naudojame produktų tobulinimui“, – teigė G.Wainmanas. Jis teigė, kad gamyklos darbuotojams ginklų kūrimas pirmiausiai yra hobis, o ne darbas.

Kai kurie Izraelio visuomenės atstovai skeptiškai vertina savo šalies militarizaciją. Izraelio žurnalistas ir filmų kūrėjas Yotamas Feldmanas 2013 m. pristatęs filmą „Labaratorija“ sukėlė diskusijas šalyje. Y.Feldmanas filme atskleidė, jog Gazos ruožas ir Vakarų Krantas tapo Izraelio ginklų laboratorijomis, kuriose palestiniečiai yra tarsi bandomosios kiaulytės, o karas dabar yra itin pelningas verslas

Vis dėlto, toks požiūris yra veikiau išimtis negu taisyklė Izraelyje. Didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad ginklų tobulinimas yra būtinas, norint stiprinti Izraelio saugumą ir išlikimą.

Pačių karinės pramonės įmonių vadovai net teigia, kad jie prisideda prie taikos šalyje, kadangi naujausiųjų ginklų dėka padaroma mažiau žalos, o priešraketinė sistema „Geležinis kupolas“ apsaugo nuo iš Gazos ruožo skriejančių raketų daugybę taikių Izraelio gyventojų.

„Siunčiame savo sūnus ir dukras į Izraelio karines pajėgas. Norime, kad jie gautų viską, kas yra geriausio“, – tikino G.Wainmanas.

Svarbu pažymėti, kad geriausius ginklus gauna toli gražu ne tik Izraelio kariuomenė. 90 proc. savo produkcijos IWI eksportuoja. Kiti Izraelio ginklų gamintojai užsienyje parduoda vidutiniškai 75 proc. savo produkcijos.

Be šaunamųjų ginklų yra eksportuojama ir radijo bangomis valdomi lėktuvai. Teigiama, kad Izraelis 2013 m. šių lėktuvų pardavė daugiau negu JAV, o 2014 m. savo eksporto apimtimis dvigubai pralenks JAV.

Didžioji dalis radijo bangomis valdomų lėktuvų yra eksportuojama į Azijos šalis, o Indija laikoma didžiausia Izraelio gynybos produkcijos realizavimo rinka. Izraelio gynybos pramonės įmonės taip pat didina pardavimus Kinijoje, tačiau JAV vyriausybė stengiasi užkirsti kelią tam. Švedijos ekspertai teigia, kad Izraelio gynybos įmonės aktyviai veikia ir Afrikos šalyse.

Gali būti, kad greit Izraelis gaus ir stambių užsakymą iš Vokietijos. Ši šalis šiuo metu stengiasi pasirinkti Izraelio arba JAV gamintoją, siūlantį pirkti karinius radijo bangomis valdomus lėktuvus Vokietijos kariuomenei.

Izraelis pasižymi stambiomis investicijomis į rizikingus projektus, kurie skatina naujoves karo pramonėje. Kasmet leidžiamos pasaulinės konkurencingumo apžvalgos duomenimis, Izraelis yra laikomas pačia inovatyviausia šalimi pasaulyje. Izraelis investuoja 4,4 proc. bendrojo vidaus projekto į mokslinius tyrimus. Ši dalis yra didžiausia visame pasaulyje.

Maža to, Izraelis skiria daugiausia pinigų visame pasaulyje švietimui ir moksliniams tyrimams bei technologijoms, kurios padeda didinti kibernetinį saugumą.

Tuo pat metu Izraelis yra pirmoje vietoje vadinamajame pasauliniame militarizavimo indekse. Hamburgo universiteto profesoriaus Michaelo Brzoskos apskaičiavimais, apie 30 proc. mokslinių tyrimų Izraelyje turi karinę paskirtį, kai Vokietijoje šis skaičius siekia vos 2 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (3)