Įsisiautėjo Rusijos karinės oro pajėgos: šimtai provokacijų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje  (14)

68 pranešimai apie galimą oro erdvės pažeidimą Lietuvoje, 150 incidentų Latvijoje, penkis kartus pažeista Estijos oro erdvė. Kaip rašo britų dienraštis „Financial Times“, Baltijos šalys pastaruoju metu nuolat patiria Rusijos karinių oro pajėgų provokacijas. Tokiu būdu Rusija bando stiprinti įtampą regione ir plėsti Maskvos įtaką, „Financial Times“ straipsnį cituoja Tvn24.pl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų laikraščio teigimu, Baltijos šalių oro erdvę saugantys NATO naikintuvai šiais metasi jau kilo 68 kartus dėl signalų apie galimai pažeistą Lietuvos sieną. O tai yra kur kas dažniau, negu būdavo per pastaruosius dešimt metų.

Latvija jau užfiksavo 150 atvejų, kurie vadinami „artimais incidentams“, kai pastebėti atsitiktinai priartėję ar rizikingai manevruojantys Rusijos lėktuvai.

Estija skelbia, kad jos oro erdvė šiais metais Rusijos lėktuvų buvo pažeista penkis kartus. Iki tol per pastaruosius aštuonerius metus tokių atvejų buvo tik septyni.

Tačiau Rusija trikdo ramybę ne tik Baltijos šalims, kažkada okupuotoms Sovietų Sąjungos.

Šiemet jau penkis kartus buvo pažeista Suomijos oro erdvė, nors anksčiau tokių incidentų būdavo užfiksuojama daugiausiai po du per metus.

Rugsėjo 17 rusų taktinis bombonešis Su-24 praskrido netoli vienos iš Švedijos salų, po įvykio šios užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas tai pavadino „rimčiausiu oro erdvės pažeidimu“ nuo tada, kai jis prieš aštuonerius metus pradėjo eiti šias pareigas.

Rusija nevengia patikrinti ir kitų NATO šalių – Kanados, JAV, Nyderlandų, Rumunijos, Didžiosios Britanijos. Tą pačią rugsėjo 17-ąją JAV naikintuvai F-22 dėl gauto pavojaus signalo kilo į orą šalia Aliaskos – prie jos krantų priartėjo šeši Rusijos kariniai lėktuvai. Kitą dieną jau Kanados naikintuvai pakilo pasitikti Rusijos bombonešių Tu-95 virš arktinės Boforto jūros. Šie incidentai sutapo su Ukrainos prezidento Petro Porošenkos vizitu Vašingtone ir Otavoje.

Rugsėjo 19 dieną savo naikintuvus „Typhoon“ iš bazės Škotijoje kėlė britai, nes pastebėti du lėktuvai Tu-95, artėjantys prie šiaurinės NATO oro apsaugos zonos.

Kaip rašo „Financial Times“, daugeliu atvejų Rusijos lėktuvai NATO šalių oro erdvių nepažeisdavo, paisydami ir nustatytos 12 jūrmylių apsaugos zonos, bet įskrisdavo į erdvę, kurioje svetimų orlaivių buvimas yra kontroliuojamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: