Išbandykite, ar sugebėsite aplenkti kompiuterį analizuodami nuotraukas?  (0)

Tikriausiai pastebėjote, kad neretai, norint užsiregistruoti kokiame nors portale ar pasiųsti komentarą, reikia įrašyti kiek iškraipytas raides ar skaičius, matomus šalia esančiame paveikslėlyje. Tai – vienas iš būdų atsijoti „botus“ – kompiuterines sistemas, besistengiančias platinti reklaminę informaciją ar brukalus. Paveikslėlių analizė – nelengva užduotis kompiuteriams, ir iki šiol žmonės šioje srityje sugebėdavo juos aplenkti, tačiau tai gali trukti nebeilgai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar galite reitinguoti šiuos vaizdus pagal atstumą iki artimiausio „MacDonalds“ restorano?

Arba pagal nusikalstamumo lygį toje vietovėje?

Pamėginkite ir palyginkite su teisingais atsakymais šio straipsnio pabaigoje.

Mokslininkai iš Masačusetso technologijų instituto Kompiuterių mokslų ir dirbtinio intelekto laboratorijos (Massachusetts Institute of Technology Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, CSAIL) sukūrė algoritmą, kuris beveik visada gali aplenkti žmones, vertindamas nuotraukas.

Užduotis, pateikta žmonėms ir naujajam kompiuteriniam nuotraukų vertinimo algoritmui kol kas buvo nelabai sudėtinga – jiems buvo pateikiama dviejų nuotraukų pora, ir reikėjo nuspręsti, kuri jų daryta vietoje, esančioje arčiau „MacDonald‘s“ restorano.

Algoritmas turėjo šiokį tokį parengimą – jis praėjo „apmokymų kursą“, kurio metu išanalizavo 8 milijonus „Google Street View“ vaizdų iš aštuonių didžiųjų JAV miestų. Šie vaizdai taip pat buvo susieti su GPS informacija apie nusikalstamumo lygį ir „MacDonalds“ restoranus tose vietose. Vaizdų analizės algoritmas nagrinėjo, kaip tų nuotraukų įvairios detalės koreliuoja su nusikalstamumo lygiu bei atstumu iki artimiausio „MacDonalds“ restorano. Algoritmas pats atrado, kokie požymiai yra bendri nuotraukoms, darytoms netoli restoranų bei didesnio kriminogeniškumo vietovių.

Po tokio apmokymo kompiuterinis algoritmas įvertindavo nuotraukas geriau, nei žmonės, nors, be abejo, jos buvo pateikiamos iš visai kitų vietų, tai yra ne tos, kurios buvo naudojamos algoritmo apmokymui.

Nors šis projektas buvo daugiau skirtas įrodyti, kad kompiuterių algoritmai gali būti pajėgūs greitai įvertinti sudėtingus aplinkos vaizdus, mokslininkai jau pasiūlė ir kelias galimas pritaikymo sritis - navigacijos programėles, kurios leistų suplanuoti maršrutą, aplenkiant pavojingesnes vietas ar padėtų išrinkti restoranui tinkamą vietą. 


Atsakymai

Atstumas iki „MacDonalds“: toliausiai F> D> E> C> B arčiausiai

Nusikalstamumo lygis: aukščiausias B> E> C> F> D> žemiausias

O šiame interneto puslapyje jūs galite išbandyti ir savo jėgas: „Google Street View“ parodo vietovės nuotraukas su keturiomis krypties pasirinkimo galimybėmis, ir reikia su mažiausiu galimų žingsnių skaičiumi pasiekti artimiausią „MacDonalds“.

Šis darbas buvo pristatytas IEEE Tarptautinėje konferencijoje „Computer Vision and Pattern Recognition“.

(5)
(12)
(-7)

Komentarai (0)