Kompiuteris skaitys iš lūpų  (0)

Skaityk mano lūpas. Ateityje prie kompiuterio galėsime prisijungti paprasčiausiai leisdami jiems stebėti mūsų lūpas, kol kalbame, nes mūsų lūpų judesiai gali mus identifikuoti, panašiai, kaip pirštų atspaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ahmadas Hassanatas iš Mu'tah universiteto Jordanijoje ištreniravo programinę įrangą ieškoti lūpų ir burnos judesių bruožų, siejamų su skirtingų žodžių tarimu, kuriuos žmonės tarė į kamerą – pavyzdžiui, kiek dantų matėsi kiekviename vaizdo kadre. Vien iš burnos judesių sistema teisingai nustatydavo tariamus žodžius beveik 80 % atvejų.

Hassanatas taip pat išsiaiškino, kad visų asmenų lūpos kalbant juda šiek tik skirtingai. Nors tai reiškia, kad skaitymo iš lūpų tikslumo lygis kol kas pernelyg žemas, kad būtų naudingas, tai gali reikšti, kad vieną dieną „vaizdinis slaptažodis“ gali tapti biometrinio saugumo forma (International Journal of Sciences: Basic and Applied Research, vol 13, no 1).

Net geriausiam aktoriui būtų neįmanoma tiksliai atkartoti kieno nors lūpų judesių, teigia Hassanatas.

Stephenas Coxas iš Rytų Anglijos universiteto, JK, įspėja, kad tokia sistema gali susidurti su panašiomis problemomis, kaip ir veido atpažinimas: blogas apšvietimas ar nauji veido plaukai gali ją suklaidinti.


Jesse Emspak
New Scientist № 2989

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: