Naują religiją sukūręs A. Bardas: Dievas – tai Internetas  (8)

Anksčiau vyravo politeizmas, jį pakeitė monoteizmas, o dabar, pasak Alexanderio Bardo, atėjo metas sinteizmui (Syntheism), pagal kurį Dievas – tai internetas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip teigiama naujoje jo knygoje „Syntheism – Creating God in The Internet Age“. A. Bardas sinteizmo religiją įkūrė prieš dvejus metus.

„Krikščionybėje vienas paskutinių dalykų, kurį sakė Jėzus savo mokymuose, buvo: „Aš visuomet būsiu su jumis“, sakydamas, kad Šventoji dvasia apsireiškia tada, kai visi tikintieji yra drauge. Internetas yra 7 mlrd. kartu sujungtų žmonių ir, jei tai nėra Dievas, tuomet aš nežinau, kas tai.“

Jo istorijos sampratoje teigiama, kad feodalizmas turėjo krikščionybę tam, jog žmonės dirbtų žemę, kapitalizmas – individualizmą, kad palaikytų vartojimą, o interneto amžius turės sinteizmą, kad palaikytų žmones internete.

„Iki šiol mums trūko istorijos pasakojimo. Kažkas turi performuoti suknistą Imanuelį Kantą naujajam amžiui. Taigi sinteizmas padeda pamatus naujajam elitui ir aš esu vienas iš jo perpasakotojų. Ką sinteizmas daro mano draugui Julianui Assange'ui, tai sukuria naują istoriją „WikiLeaks“. Tai labai populiarus judėjimas, kuris gali remti kažką kaip „WikiLeaks“, – jo pasisakymus cituoja „The Telegraph“.

Jis savo viziją sako supratęs tuomet, kai „praleido naktį su gražią nuoga aktore „Burning Man“ festivalyje, kuriame suprato, kad turėtų rašyti ne apie problemas, kurias kuria internetas, o apie „sinteizmą“.

Savaitę trunkantis festivalis „Burning Man“, kuris vyksta Nevados dykumoje, turi tas pačias anarchistines vertybes ir opoziciją hierarchiniam autoritetui ir tiki vyriausybe, kuri yra interneto etosas.

A. Bardas tai nusako kaip „Laikiną eksperimentinę utopiją, kuri yra pirmoji fizinė interneto manifestacija“. Pasak A. Bardo, didelė dalis jo bendraminčių internetą mato kaip tikrąjį pasaulį, o tikrąjį pasaulį – kaip interneto atspindį.

Esą apie tai byloja „WikiLeaks“, taip pat jau ir į 70 šalių išsiplėtusios Piratų partijos, Interneto partijos Naujoje Zelandijoje ir kovų už interneto laisvę JAV pavyzdžiai.

„Pirmiausiai religija yra praktikuojama, o po to formuluojama. Šventasis Paulius rašė laiškus po to, kai krikščionybė buvo praktikuojama Romos Imperijoje. Aš tikiu, kad sinteizmas jau yra praktikuojamas ir tik dabar mes jį formuojame“, – kalbėjo A. Bardas.

A. Bardas 1961 m. gimė Švedijoje, jis universitete studijavo ekonomiką ir filosofiją, o pirmiausiai išgarsėjo kaip kelių grupių pop žvaigždė, įskaitant švedų „Army of Lovers“ ar „Gravitonas“.

Nuo 2000 m. jis išleido jau tris knygas. Sinteizmą padėjo įkurti 2012 m. Jame teigiama, kad jei žmogus sukūrė Dievą, tuomet dabar turi būti sukurta XXI a. religija.

Žodis sinteizmas kilo nuo graikiško žodžio „Syntheos“, kuris reiškia, kad žmogus kuria Dievą. Tai – priešingybė monoteistinėms religijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(20)
(2)

Komentarai (8)