Rytoj Kalifornijoje leisis superslaptas amerikiečių erdvėlaivis X-37B  (5)

Rytoj (spalio 14 d., antradienį) į Žemę po 22-iejų orbitoje praleistų mėnesių turėtų grįžti paslaptingasis JAV Karinių oro pajėgų erdvėlaivis X-37B, informuoja "Space.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bepilotis kosminis lėktuvas, žinomas dar ir "Orbital Test Vehicle" pavadinimu, leisis Kalifornijoje esančioje Vandenbergo karinių oro pajėgų bazėje. Miniatiūrinio dydžio daugkartinio naudojimo erdvėlaivius "Shuttle" primenantis aparatas orbitoje darbavosi nuo 2012 m. gruodžio ir iš viso ten praleido rekordinį laikotarpį – 671 parą.

"Vandenbergo bazėje X-37B leisis jau trečią kartą", - pranešime spaudai tikslina 30-ojo kosminio padalinio vadas Keithas Baitsas.

Kad slaptasis JAV erdvėlaivis leisis spalio 14 d., praneša kelios naujienų agentūros, taip pat ir "Reuters". Kosminis aparatas karinėje bazėje leisis savarankiškai, pagal iš anksto įvestą programą.

JAV karinės oro pajėgos turi du X-37B erdvėlaivius. Jie į kosmines misijas skraidinami jau nuo 2010 m. Vis dėlto visų misijų tikslas laikomas paslaptyje. Šiuo metu orbitoje skriejančio aparato misija iš viso yra trečioji, o į ją kosminį lėktuvą 2012 m. gruodžio 11 d. iškėlė raketa "Atlas 5".

Į kosmosą tas pats erdvėlaivis keliavo ir per pirmąją misiją, kuri prasidėjo 2010 m. balandį. Ji truko 225 dienas. Antron misijon leidosi antrasis tandemo narys. Jis orbitoje nuo 2011 m. kovo praleido 469 dienas.

Erdvėlaiviai X-37B yra sumažintos daugkartinio naudojimo erdvėlaivių "Space Shuttle" versijos – į pensijon išleistų "šatlų" krovininį sektorių tilptų net du X-37B, kiekvieno kurių ilgis siekia 8,8 metro, o aukštis – 2,9 metro. Bendras sparnų ilgis – 4,6 metro. Mini "šatlus" projektavo ir pagamino bendrovės "Boeing" padalinys "Phantom Works".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(44)
(0)
(44)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: