„Labai brangu ir pavojinga – jo neina naudoti saugiai“. Sovietinio bakteriologinio ginklo kūrėjas apie rusišką Ebolos pėdsaką  (0)

Nuo Ebolos karštinės jau mirė 4922 žmonės – tiksliu duomenis pateikia PSO. Užsikrėtę daugiau, nei 10  000 žmonių, viruso geografija plečiasi – jau užfiksuoti susirgimo atvejai Europoje ir JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę Dūmos mokslo komiteto pirmininkas Valerijus Čerešnevas pareiškė, kad, vakcina rasta ir atlikti jos bandymai su gyvūnais. Ji buvo kuriama RF Gynybos ministerijos mokslinių tyrimų institute (MTI) Maskvos apskrityje (Sergijaus tvirtovėje) ir Valstybiniame moksliniame virusologijos ir biotechnologijos centre „Vektor“, Novosibirske. Atsakydama į šį Čerešnevo pranešimą, „The Washington Post“ spalio 24 dieną publikavo straipsnį, kuriame tvirtinama, kad tuose biologiniuose centruose, kur neva rastas išsigelbėjimas nuo Ebolos, dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ir šio amžiaus pradžioje viruso pagrindu buvo kuriamas bakteriologinis ginklas.

Žurnalistas Joby'is Warrickas praktiškai kaltina Rusiją nesilaikant bakteriologinio ginklo draudimo konvencijos. Jis pateikia du užsikrėtimo virusu atvejus – Sergijaus tvirtovėje MTI darbuotoja Nadežda Makoveckaja, eksperimentuodama su gyvūnų krauju įsipjovė ir greitai mirė. Analogiškas atvejis nutiko Novosibirsko „Vektoriuje“ su Antonina Presniakova.

Pavelas Lobkovas pakalbėjo su mokslų daktaru, vienu iš SSRS cheminio – bakteriologinio ginklo kūrėjų, Vilu Mirzajanovu, emigravusiu į JAV 1996 metais.

Pavelas Lobkovas: – Ar yra nors kiek tiesos Ann Smitson kaltinimuose, kad, Sovietų sąjungoje buvo kuriamas kažkoks stipresnis Ebolos virusas ir todėl Rusijos specialistų rankose atsidūrė vakcina nuo šio viruso?

Vilas Mirzajanovas, chemijos mokslų daktaras: – Ne! Tai absoliučiai neatitinka tikrovės. Žinau tą Maskvoje, Trečiosios valdybos pagrindu sukurtą institutą. Ten norėjo užsiimti žmogaus imunitetą silpninančiomis medžiagomis ir kultūromis. Ir nebetęsė darbo, kai išvydo, kad tai ir labai pavojinga, ir labai brangu. Buvo įvertinta, kad tai ne ginklas, nes jo neįmanoma saugiai naudoti ir kad jis jokių perspektyvų neturi. Manau, tai tiesiog kažkas išsigalvoja ir pametėjo idėją, o aš manau, kad tai visiškai neatitinka tikrovės.

(20)
(13)
(7)

Komentarai (0)