Lenkai kuria „Chameleoną“ – tankų ir karių maskavimui (Video)  (0)

Ateityje tankai turės sistemą, galinčią imituoti aplinką, tokiu būdu tankai taps panašūs į chameleonus. Bent jau to siekia mokslininkai iš Lenkijos technikos inžinerijos instituto. Sistema pavadinimu „Chameleonas“ skirta ateities karinėms transporto priemonėms, pavyzdžiui tankui PL-01, kurį sukūrė „Obrum“ – karinių transporto priemonių ir technologijų įmonė Pietų Lenkijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistema „Chameleonas“ sudaryta iš akies, smegenų ir odos. Šios sistemos akis – tai paprasta skaitmeninė vaizdo kamera, fiksuojanti aplinkoje esančias spalvas. Sistemos smegenys – tai kompiuteris, analizuojantis spalvas ir perduodantis informaciją elektroninių signalų pavidalu odai. Sistemos oda – tai esminė šio projekto dalis. Ji bus sudaryta iš specialių elektrochrominių pikselių, keičiančių spalvą, priklausomai nuo gaunamų signalų.

Karinė technika pasitelkus šią sistemą galės keisti spalvą, priklausomai nuo aplinkos, kurioje atsidurs, ar netgi imituoti augmenijos motyvus. Ypač naudinga ši sistema gali būti keičiantis metų laikams arba dažnai keičiant kovos teritoriją. Ši technologija gali būti taip pat naudojama ir karių maskavimui. Profesorius Adamas Januszko įsitikinęs, kad ši nauja sistema vertingesnė nei tradicinės maskavimosi technologijos.

„Chameleono“ sistemoje naudojama technologija sukurta jau anksčiau, tačiau spalvų pokyčius galima buvo pamatyti tik fiksuojant vaizdą infraraudonųjų spindulių kamera. Lenkijos mokslininkų komanda išsiaiškino, ką reikia padaryti, kad spalvų pasikeitimai būtų matomi plika akimi.

Šiuo metu vykdomi eksperimentai, tačiau mokslininkai tvirtina, kad pirmieji „Chameleonai“ turėtų pasirodyti kovos lauke jau po keleto metų.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(5)
(12)

Komentarai (0)