Beprotiškas pralaidumas: sukurtas laidas, į kurį galima sutalpinti visą interneto srautą  (3)

Tarptautinė mokslininkų grupė sukūrė didžiausio pasaulyje pralaidumo interneto laidą. Jis duomenis geba perduoti 255 terabitų per sekundę sparta – maždaug toks yra visas interneto srautas jo vartojimo piko metu, rašo sciencealert.com.au.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu maksimali rinkoje egzistuojančio optinio laido pralaidumo riba yra 100 Gb/s, arba 12,5 GB/s. Pralaidumas įspūdingas. Bet mokslininkams, nuolat siekiantiems išplėsti žinių ir galimybių ribas, to nepakako, todėl jie ėmėsi kurti naujovišką optinį laidą, kuriuo galėtų keliauti net 2500 kartų didesnis duomenų srautas. Kalbama apie 255 Tb/s arba 32 TB/s spartą. Kas reiškia, kad 1 GB duomenų tokiu laidu galėtumėte perduoti per 0,003 sekundės.

„225 terabitai per sekundę yra sunkia suvokiama sparta. Ji yra nepalyginamai didesnė nei sparta visų tų šimtų optinių laidų, kurie nutiesti Atlanto vandenyno dugne. 255 terabitai per sekundę yra panašus, o gal net didesnis duomenų srautas už visą interneto srautą piko metu“, - sakė „ExtremeTech“ žurnalistas Sebastianas Anthony.

Technologiją tobulina Eindhoveno technologijų universiteto (Nyderlandai) mokslininkai, bendradarbiaujantys su kolegomis amerikiečiais iš Centrinės Floridos universiteto. Povandeniniai laidai, kuriais dabar perduodama informacija tarp žemynų, yra pagaminti iš vadinamojo vieno režimo optinio pluošto (angl. single mode optical fiber), kas reiškia, kad jie vienu metu perduoda šviesos signalą tik iš vieno lazerio. Šis signalas siunčiamas laido centru, vadinamąja „šerdimi“. Tai reiškia, kad duomenų, perduodamų tokiais tipiniais laidais, kiekį riboja fizikos dėsniai: viena šerdimi galima perduoti tik tiek duomenų ir niekaip ne daugiau.

Tuo tarpu naujasis laidas yra „daugelio režimų“, arba „daugiašerdis“ jame yra septynios šerdys, išdėstytos šešiakampiu. Tai reiškia, kad signalas tokiu laidu gali būti perduodamas iš septynių lazerinių šviesos šaltinių vienu metu.

Laido pralaidumą mokslininkai patikrino 1 km ilgio atkarpoje savo laboratorijoje. Ir pamažu bando perkelti išradimą iš laboratorijos į atvirą rinką. Nors ilgainiui „daugelio režimų“ laidai pakeis vieno režimo laidus, kuriais šiuo metu perdavinėjamas visas interneto srautas, bet tai reiškia, kad teks fiziškai pagaminti ir nutiesti milijonus kilometrų tokių laidų – o tai nėra darbas, kurį galima atlikti per dieną.

„Tai bus kaip visų dviejų juostų kelių pakeitimas aštuonių juostų greitkeliais. Šiaip jau įmanoma, bet ekonomiškai visiškai nenaudinga. Nors įvertinus tai, kaip auga interneto sparta, netrukus ateis laikas, kai tokių technologijų būtinai reikės“, - rašė „Gizmodo“ žurnalistas Andrew Tarantola.

Su išradimą aprašančiu moksliniu darbu, publikuotu leidinyje „Nature Photonics“, plačiau susipažinti galima čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(41)
(3)
(38)

Komentarai (3)