Vairuotojams – geros žinios dėl draudimo ir techninės apžiūros  (2)

Seimas ketvirtadienį iki pusmečio pratęsė terminą pašalinti trūkumams, dėl kurių transporto priemonei neleidžiama dalyvauti eisme, kad ji nebūtų išregistruota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad ši įstatymo pataisa įsigaliotų, ją turi pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė, tam skirta 10 dienų.

Liepą įsigaliojusi tvarka numatė, kad dėl neatliktos techninės apžiūros ar pasibaigusio civilinės atsakomybės draudimo automobilis išregistruojamas per tris mėnesius.

Išregistruos po pusės metų

Spalį valstybės įmonei „Regitra“ pradėjus masiškai išregistruoti automobilius, tokia tvarka sukėlė kritikos bangą, ypač dėl sezoniškai naudojamų transporto priemonių.

Seimo priimtos pataisos numato, kad automobiliams, kuriems buvo sustabdytas leidimas dalyvauti eisme, atlikti privalomąją techninę apžiūrą ir apdrausti automobilį reikės nebe per 90, o per 180 dienų. Tai atlikusiems leidimo sustabdymas panaikinamas automatiškai.

Taip pat savininkai galės savanoriškai sustabdyti leidimą transporto priemonei dalyvauti eisme iki trejų metų. Iki šiol terminas buvo metai.

Draudikai nebeužkirs kelio grįžti į eismą

Taip pat nustatyta, kad draudimo įmonei nustačius, jog eismo įvykio metu nukentėjusiam trečiajam asmeniui transporto priemonę remontuoti ekonomiškai netikslinga, informacija apie šią transporto priemonę turės būti pateikta Kelių transporto priemonių registrui.

Tokios transporto priemonės techninė apžiūra bus panaikinama, tačiau automobilis galės grįžti į eismą po atkuriamojo remonto patvirtinus, kad yra tinkamai suremontuotas ir žmonių sveikatai bei saugumui nepavojingas.

Tokia transporto priemonė vėl galės dalyvauti viešajame eisme tik panaikinus draudimą jame dalyvauti. Tačiau tai gerokai logiškesnis sprendimas, nei keturis mėnesius galiojęs sprendimas tokius automobilius išregistruoti be teisės grįžti į eismą.

Lietuvoje nuo šių metų pradžios buvo išregistruotos 819 tūkst. 809 transporto priemonės, o daugiausia jų išregistruota nuo rugsėjo 29 dienos, pradėjus išregistruoti techninės apžiūros neperėjusias arba automobilio draudimo neturinčias transporto priemones.

Pagal „Regitros“ pranešimą, nuo sausio 1 iki spalio 8 dienos registruotų lengvųjų automobilių skaičius sumažėjo 640 tūkst. 490 (iki 1 mln. 189 tūkst. 507), krovininių automobilių – 77 tūkst. 585 (iki 103 135), iš jų vilkikų – 13 tūkst. 377 (iki 39 tūkst. 986), motociklų – 23 tūkst. 489 (iki 22 tūkst. 614).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(3)
(16)

Komentarai (2)