Skandinavai į mus turėtų žiūrėti su nuostaba: už šildymą mokame daugiau, nei jie

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

hamann 2014-11-21 11:55
už*iso jau tie skiedimai kastrečiam straipsnyje, kaip čia blogai. tai kuras brangus, tai šildymas brangus, tai MMA permažas. vaje vaje. trūksta pinigų - reik kelt pajamas, o ne inkšt.
thatsmeLT 2014-11-23 13:13
tai ko cia inksti atejes?
Kadras 2014-11-23 16:42
Pritariu, tokie straipsniai jau uzkniso...
Arthuras 2014-11-23 16:52
Jop****, neskaityk, jei nepatinka. Taigi čia tik elementarius faktus išdėsto - nėra ko pykt. O su tuo pajamų kėlimu - nebeskieskit, nes irgi jau už*isot juodai. Ką, Lietuvoje nereikia nei gaisrininkų, nei policininkų, nei medikų, nei kito medicinos personalo, kurie dirba beveik už minimumą??? Visi šitie turi dvėst badu arba "kelt pajamas"? Iš kokio kosmoso idiotai nusileidot??? Realias galimybes sau pasigerinti gyvenimą, jei jis šiuo metu prastas, turi tik galvotas jaunimas ir iš esmės, tik Vilniuje, gal dar Kaune. Jie gali rinktis paklausesnes specialybes, įgyti išsilavinimą ir uždirbti. Jie gali daryti sprendimus dabar. Visi kiti, kurie sprendimus priiminėjo prieš dešimtį ar daugiau metų - pakeisti kažko ypatingai negali. Jei žmogus sugalvojo jaunystėje būt policininku, ką jam dabar, nusišaut? Ar persikvalifikuot būnant kokių 40+ metų?..
immortallt 2014-11-23 17:06
Arthuras, na nežinau, kiek reikia būt galvotam kombaino vairuotojui? Aišku, šį bei tą išmanyti reikia, bet ne "rocket scientist". O jų trūkumas baisus ir kaime gausi tikrai gerai apmokamą vietą (4k ir daugiau su 3mėn apmokamų atostogų), bet norinčiųjų beveik nėra. Valstybės apmokamos tarnybos problema slypi kitur - socialistai pas mus valdo ilgiau nei protingi žmonės. Socialistai pinigus ištaško, bet ne daro. Atitinkamai nėra ir kaip didinti finansavimo. Kas blogiausia, dar ir vadovai idiotai susirinkę, nes partinius vis stato. Ana vyriausybė pradėjo nepartinius statyti. Šita... Na nepartinius atleido, savus susodino, bet faktas, kad jau 2 ministrai nepartiniai rodo, kad judam tinkame linkme. Tik kai lyginat, lyginkit su adekvačiomis šalimis. Nemanau, kad motorolerius lyginat su Ferrariu? Lietuva buvo okupuota. Taip pat didžiąją dalį šviesuomenės išskerdė. Kapitalizmą matome dar nepilną ketvirtį amžiaus, kai kitos šalys ir virš 100 metų gyvena kapitalizme. Dauguma vokiečių ir prancūzų gerai gyvena ne iš darbo pajamų, o būtent iš turto pajamų. Mūsų gyventojų turtas apsiriboja ~26mlrd indėliais. Visada gali pakeisti savo gyvenimą, jei tik nori. Lengviausia visiems kartu inkšti, kaip blogai, bet nieko nedaryti. Čia kaip šeima žiūri TV, pradeda rodyti kokį Ciciną, nė vienam nepatinka, bet nė vienas negali pasijudinti ir paimti pultelio bei perjungti kanalą. Valstybės vystymasis sudėtingesnis reikalas, bet esmė ta pati. Per mažai kas nori krutinti smegeninę, galvoti ką reikia daryti bei imti ir kažką daryti. Lengviausia yra inkšti ir palaukti, kol kiti padarys, bet niekas nedaro, nes galvoja lygiai taip pat.
Arthuras 2014-11-23 17:28
Konkrečiai, ką gali padaryti, tarkim, medicinos sesuo dirbanti ligoninėje? Kaip jai tas pajamas, kurios yra beveik minimumas, pasikelt? Tai yra nemažai kvalifikacijos, atsakomybės reikalaujantis darbas. Ką gali padaryti vidutinio amžiaus žmogus, gyvenantis mažesniame mieste? Tu bent pavartai darbo skelbimus kokiame Panevėžyje ar kituose mirštančiuose miestuose? Ką šie žmones gali padaryti, kad valstybė vystytųsi greičiau? Iš esmės - nieko. Gali tik gerai dirbti savo darbą. Už kurį negauna normalaus atlygio. Ir iškart užbėgant už akių - aš nei inkščiu, nei verkiu, nei skundžiuosi. Tik konstatuoju elementarius faktus tiems jaunuoliams, kuriems jūra iki kelių ir kurie matuoja viską pagal save ir savo galimybes. Realybė čiut čiut kitokia.
Kadras 2014-11-23 18:29
Jei tik nori visada galima persikvalifikuoti. Mano mama 50+ metu, praeitais metais baige antra magistra kazka su ekonomika SU universitete neakivaizdziai, nes pries 30 metu buvo baigusi fizikos magistra. Buvo mazinami etatai, o susirado nauja darba ir reikejo naujos kvalifikacijos. Darbas nera sunkus, gerai apmokamas virs 3k~, mazas miestukas Naujoji Akmene.
Arthuras 2014-11-23 19:09
O, kaip įdomiai. Pirma darbas, kuriam reikia visiškai skirtingos kvalifikacijos, o po to tik bevertis popierius gautas ŠU? Iš to, kad darbas nesunkus, reikalauja popierio, kuris nieko praktiškai nesuteikia (taip, dėl to neabejoju, nes žinau, kas per lygis yra ŠU) ir atlyginimas pusėtinas, leisk atspėsiu - valstybinis sektorius, VŠĮ ar pan?.. Na, galbūt klystu, o tuomet, vadinasi, jog visko pasitaiko.
Arns 2014-11-23 19:17
Kadras, visados galima sakyti "nori ir gali", bet tai nesprendžia fakto, kad policininkai, gaisrininkai, ar elementariai medikai gauna žemesnius nei keliama kvalifikacija atlyginimus, dirba daugiau nei turėtu (nes neužpildomi visi etatai, ypač rajonuose). Nekalbant apie tai, kad ypač rajonuose net ir vietinis verslas, neretai specialiai vilkina tą minimumą mokėti (arba išsigalvoja nelogiškas baudos sistemas, kad tik kuo mažiau reiktu sumokėti) ir yra tik vienas klausimas "ar nori dirbti?". Taip, kalbant apie vieną žmogų, įmanoma jį kaip nors truktelti, bet kai kalbame apie žmones, faktas jog darbų piramidėje kažko daug bus žemai ir ne jie, o jiems diktuos sąlygas. Ir čia visu masteliu baigsis "Valio" ekonomikos skatinimo planas.
Kadras 2014-11-23 19:49
Ne tai nera valstybes sketorius, o uzsienio kapitalo imone. Ji yra gera specialiste, nes nuo 2000 metu jau dirbo toje srityje , todel kai prieme i darba ir darbdavys patare baigti moklus pagal profesija. Arns tai as ir nesakau kad policinkai, gaisrinkai ir medikai daug gauna, tik norejau pasakyti kai nori, nesvarbu koks amzius, visada galima keisti profesija.
Arthuras 2014-11-23 20:07
Į visiškai skirtingą - ne. Taip, jei esi artimas skaičiams, fundamentaliems mokslams, visada gali pasukt į šiek tiek kitokį sektorių, kur tavo žinios būtų pritaikytos ir pan. Ką galėtų dirbti policininkas, gaisrininkas, med. sesuo? Šiais laikais, visi darbai, už kuriuos moka didelius pinigus yra tokie, kurių be didelės patirties ir žinių - nelabai padirbsi. Ir kuo toliau, tuo labiau šitas ryškės. Nes dideli pinigai yra mokami už aukštos kvalifikacijos darbus, o aukšta kvalifikacija neateina per metus, juolab, esant vyresnio amžiaus.
immortallt 2014-11-23 20:08
Dėl darbo skelbimų faktai - niekas kaimo laikraštyje neieško kombaino/traktorių vairuotojų. Tą daro mokyklose tiesiogiai. 4k į rankas yra ne pagražinimas, o jau iš ne vieno ūkininko girdėjau. Dabar dar pradeda siūlyti priedo gyvenamąjį būstą visai šeimai. Aišku pridarė daug ko, ko nederėjo ir nebuvo šventieji. Bet buvo geriausia suformuota vyriausybė per Lietuvos 24 metus nepriklausomybės. Rinkimes ne pačią geriausią valdžią, o geriausią iš to ką turime, tai bus jau pažanga ir skatinimas progreso, o ne degradacijos. Situacija nėra geriausia pasaulyje, bet vis tiek esame tarp ~top40, na blogiausiu atveju top50 šalių. Tad nereikia ir perdėti, kaip Lietuvoje blogai. Tai naudinga tik vienai pusei - Rusijos. Reikia džiaugtis tuo ką turi ir siekti daugiau, o ne varyti sau depresija, inkšti ir nieko nedaryti. Nes pirmu atveju turėsi dar daugiau, antru neturėsi nieko. Tai geriau mėgautis ir turėti dar daugiau, ar inkšti ir nieko neturėti? Ką gali padaryti? Pirma, nebalsuoti už bestuburius Balčytį ar Butkevičių, nusikaltėlius Uspaskich'ą ar Paksą, ar tiesiog rusų agentus lenkų rinkiminę akciją. Ar manai, kad renkantis populistus, kurie daug žada, neklysta beveik, nes realiai absoliučiai nieko nedaro, kažkur nueisim? 3k Naujojoj Akmenėje, realiai be darbinės patirties yra prastai? Matyt, tau Norvegijoje 8k litais atrodo prūdai? Valstybiniame sektoriuje problema yra, kad vadovauja ne ekonominį išsilavinimą ir rimtą patirtį turintys, o gydytojai/policininkai ar pan. Dar aišku giminystės visokios ir draugai. Veiklos efektyvinimas būtinas. Tada bus ir iš ko algas kelti, ir paslaugų kokybę. Va čia ir ateina, Butkevičius su pažadais ir kalbom, kaip mažina valstybinį sektorių, kurį per 2 metus išplėtė beveik 1,200 darbuotojais ir Kubilius, kuris jį sumažino arti 2,000. Kaip žinom, sumažinti yra gerokai sunkiau, nei išplėsti. Šiaip daug kas nori dirbti valstybiniame sektoriuje, nors ir žino, kad algos mažesnės. Dėl paprastos priežasties - žino, kad ten dirbti nereikia (labiau aktualu ne policija/gaisrinė/medicina). Tie patys mokytojai skundžiasi, kaip jiems blogai, bet realiai dirbti 0,5-0,75 etato, turi ~3mėn apmokamų atostogų ir pasikėlus kvalifikaciją ir prisiėmus papildomų pareigų gauna ir po 3k į rankas + papildomos pamokos ir laisvai į mėnesį jau gali turėti ~5k į rankas. Pažįstama viena, įsuko versliuką, kuriam investicijų reikia nu max kelių šimtų litų ir realiai pačiai padirbėti kelias valandas. Investicijos atsiperka per pirmą dieną. Toliau grynas pelnas. Jau ir mamą savo įdarbino, nors šeima tikrai nesiskundžia problemomis su pinigais. Bet pinigai tokie geri, darbas lengvas, tik kruopštus, o klientūros daugiau, nei gali apsiimti. Ai, dar prie to vadovauja vienai privačiai įstaigai. Taigi yra du pasirinkimai: inkšti ir nieko neturėti arba mėgautis gyvenimu, siekti daugiau ir turėti daugiau. Choose your destiny? Looser or Winner?
immortallt 2014-11-23 20:11
Arthuras, tai nori didelių pinigų nieko nemokant?
Arthuras 2014-11-23 20:36
Galėtum būt "sėkmės mokytoju". Skiedi, kaip koks Šedžius: https://www.youtube.com/watch?v=yw6p85NWc_8
immortallt 2014-11-23 22:02
Arthuras, nieko padaryti beveik neįmanoma. Inkšti tik lengva. Jo, tu turbūt kardiochirurgų irgi ieškai darbo skelbimuose, 15min turbūt? 30 metų dirba ir jokios patirties neturi... Nu tikrai kažkas su žmogum tada negerai. Vidutinis mokytojas labai sunkiai dirba Nu nejuokauk. Vidutinis mokytojas už kai kuriuos moksleivius pasitaiko durnesni. Darbų taisyti daug. Vėlgi, dirbti nemoka. Dėstytojai būna po 300 darbų turi, sudetingesnių ir didesnės apimties. Ištaiso būna ir per 2 dienas. Be studijų skyriaus.
Arthuras 2014-11-23 22:34
. Kontroliniai - kas keletą savaičių ir visokių darbų darbelių ir kiekvieną dieną taisyt yra. Ateina pusgalvių vaikų tėvai ir tave audžia už tai, kad jų sūnelis ar dukrelė iš esmės yra negabūs arba net nenori mokytis. Jei tavo mokinių brandos egzaminų rezultatai bus prasti, būsi apkalbamas visame mieste ir viskas bus kariama ant tavęs. Nes tik tu kalčiausias. Tavo darbą amžinai stebi ir vertina arba tavo kolegos, arba visokie specialistai. Univere to nėra, iš esmės. Taip, ir aš turėjau tokių porą abejingų mokytojų, kurie turbūt laikė, kad mokytojo darbas yra nesunkus - jie iš esmės buvo prasti mokytojai. Atidirba tiesiai pagal planą, kas suprato, kas nesuprato - iki palubinskų. Bet tokie niekad neuždirbs iš papildomų mokymų ir t.t. Nes tokių mokytojų niekas nevertina ir pas juos papildomai nesimoko. Ir va tas tavo požiūris, jog mokytojo darbas nesunkus, puikiai atvaizduoja tavo požiūrį į gyvenimą apskritai. Kodėl?.. Nes pats nesi dirbęs, pats nesi įsijautęs į mokytojų gyvenimą, o šneki labai daug, šneki koks darbas yra super lengvas ir kaip lengva uždirbt 5000lt į rankas. Paklausk tu nors ir pačių geriausių LT mokytojų, tau jie pasakys, koks tas darbas nėra sunkus ir kaip jie "lengvai" 5000lt uždirba...
immortallt 2014-11-24 00:15
1) Jei iki 40 dirbai pareigūnu ir nieko doro nepadarei, tai kas kaltas? Profesiją pakeisti gali, tik kai gyvenime nieko nesidomėjai, tada nėra į ką keisti. Tad vėlgi, kas kaltas, kad žmogus gyvenimą iššvaisto? 2) O nuo kada mes pradėjom kalbėti apie vienetinius specialistus su algom >50,000 per mėnesį? 3) Kaimuose visus su tinkama kvalifikacija vietinius žino vardais. Nauji verbuojami mokyklose. Kaimo laikraščiai tai bergždžias reikalas. 4) Nu matai, kas kur mokėsi, kur aš mokiausi, tai daugumos dėstytojų pavydėti. Ir atsakomybė kitokia. Mokyklose atsakomybė yra? Nu nejuokauk, geriausias bairis buvo, kai mano brolis antroje berods klasėje diktante padarė tik 20 klaidų ir mokytoja parašė vis tiek 10, nes geriausiai klasėje parašė. Direktorei tai nepasirodė nieko bloga. Už tokius bairius mano Unike lėktų lauk. 5) Ne visi gali būti mokytojais ir darbą atlikti turi. Nėra lengvo darbo, na nebent prostitucija, bet su sava rizika. Jei manai, kad tie, kurie uždirba Lietuvoje po 8k ar daugiau lengvai dirba? Arba tie patys VP akcininkai? Jie savu laiku dirbo bent 2x tiek, kiek tie mokytojai. Rizikavo viskuo, tad taip, iš esmės mokytojo darbas nėra sunkus. Kaip ir mano dabartinis darbas nėra sunkus. Bet vėlgi, dar kartą klausiu, kas daugiau turės: tas kuris inksčia ar kuria?
Arthuras 2014-11-24 00:29
Nekalbu aš apie pradinių klasių ugdymą. Kalbu apie gimnazijas. Ir taip, mokykloje yra daug didesnė atsakomybė už rezultatą, nei univere. Mokykla yra vainikuojama brandos egzaminais - 12 metų darbo rezultatas ir visi gali "mieruotis", kas geriau išmoko. Vertinamos žinios iš šalies. O dėstytojai patys dėsto ir patys po to studentus vertina. Jei reikia vidurkį kilsteli, jei reikia nuleidžia. Jei, tarkim, būtų visos respublikos mastu žinių patikrinimai, kuriuos studentai turėjo įgyti pagal dalykų aprašymus - būtų liūdnos mišios. Garantuoju. Bet dabar to nėra. Vidinės kontrolės universitetuose irgi beveik nėra... Taip kad dėstytojo darbas sudėtingesnis tik dėl specialybinės kvalifikacijos - ji daug aukštesnė. Bet vertinant įtampą, atsakomybę, reikalingą energijos kiekį... Tai nėra net ką lyginti.
Kadras 2014-11-24 00:56
Nu zmogau biski pasidomek, pries komentuodamas... Policinkams 50 metu jau nebereikia keisti profesijos, nes jie jau i pensija iseina. Del gaisrinkinku nzn, bet irgi manau nuo 50m jau i pensija eina.
- 2014-11-24 06:39
immortallt, tu turbūt manai, kad nei 150?