Iš arti: kaip veikia oro pagalvės automobiliuose (Video)  (0)

Siaučiant brokuotų oro pagalvių skandalui susipažinkime išsamiau su šia dabar jau įprasta technologija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dau­ge­liui vai­ruo­to­jų saugos oro pa­gal­vė dabar yra svar­bi ir įprasta au­to­mo­bi­lio sau­gos sis­te­mos da­lis, at­ro­dy­tų „ste­buk­lin­gai“ iš­si­sklei­džian­ti, kai jos la­biau­siai rei­kia, ir ga­lin­ti iš­gel­bė­ti ke­lei­vių gy­vy­bę ne­lai­min­gų at­si­ti­ki­mų me­tu. Vis­kas lyg ir pui­ku, bet ste­buk­lais tai tik­rai ne­kve­pia.

Nors oro pa­gal­vių vei­ki­mo prin­ci­pas at­ro­do ne­su­dė­tin­gas – da­vik­liai už­fik­suo­ja smū­gį, per­duo­da sig­na­lą cent­ri­nei ste­bė­ji­mo sis­te­mai, o ji ak­ty­vuo­ja saugos oro pa­gal­vę, vis dėl to moks­li­nin­kams ki­lo daug klau­si­mų.

Jiems bu­vo sun­ku nu­spręs­ti, kur ir kaip į au­to­mo­bi­lį įdė­ti su­spaus­tas du­jas, kad jos iš­si­lai­ky­tų vi­sus eksp­loa­ta­vi­mo me­tus, kaip ap­sau­go­ti ke­lei­vių au­sis nuo spro­gi­mo gar­so, kaip oro pa­gal­vė tu­rė­tų veik­ti esant skir­tin­gai oro tem­pe­ra­tū­rai.

1987 m. „Porsche 944“ tapo pirmuoju automobiliu, kurio standartinėje įrangoje atsirado oro pa­gal­vės vairuotojui ir keleiviui, o 1998 m. dau­ge­ly­je ša­lių bu­vo priim­tas įsta­ty­mas, ku­riuo re­mian­tis vi­suo­se nau­juo­se leng­vuo­siuo­se au­to­mo­bi­liuo­se tu­rė­jo bū­ti įmon­tuo­tos saugos oro pa­gal­vės, dar po me­tų – ir kro­vi­niuo­se.

Oro pa­gal­vė ak­ty­vuo­ja­ma iš­šo­vus pi­ro­pat­ro­ną į di­de­lio at­spa­ru­mo oro ba­lio­ną, ku­ris su­švel­ni­na smū­gį, o pa­gal­vė iš­si­sklei­džia per 25-ąją se­kun­dės da­lį.

Sis­te­mo­je esan­ti nat­rio rūgš­tis iš­kart rea­guo­ja su ka­lio nit­ra­tu ir iš­ski­ria mil­ži­niš­ką karš­tų azo­to du­jų kie­kį, ku­rios pri­pu­čia oro pa­gal­vę 322 ki­lo­met­rų per va­lan­dą grei­čiu ir po se­kun­dės pra­de­da bliūkš­ti dėl jo­je esan­čių sky­lių.

Tie­sa, vos iš­si­sklei­dus oro pa­gal­vei, pa­sklin­da mil­te­liai. Pa­si­ro­do, tai ne kas ki­ta, o ku­ku­rū­zų mil­tų ar­ba tal­ko mil­te­lių da­lis, sau­gan­ti oro pa­gal­vių minkš­tu­mą ir lanks­tu­mą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: