Iraką gina vaiduoklių armija  (5)

Nenuostabu, kad Irako kariams nesiseka nugalėti „Islamo valstybės“ fanatikų. Paaiškėjo, kad Bagdadas moka atlyginimus mažiausiai 50 tūkstančių kariškių, kurie iš tikrųjų neegzistuoja, rašo „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokius duomenis paviešino Irako premjeras Haideras al-Abadi. Skelbiama, kad Gynybos ministerijos sąrašuose yra daugybė pavardžių žmonių, kurie armijoje netarnauja, – karių vaiduoklių.

Informacija rodo, kad korupcija stipriai sugniaužusi šalį, kurią amerikiečiai apginklavo už dešimtis milijardų dolerių.

„Be to, tokių nematomų karių vykdant tyrimą greičiausiai tik daugės“, – kreipdamasis į parlamentą pabrėžė H.al-Abadi.

Premjero postą rugsėjį užėmęs H.al-Abadi spaudžiamas spręsti didžiulę korupcijos Irako armijoje problemą, kurios jo pirmtakas Nouri al-Maliki nematė.

Būtent dėl korupcijos keturios iš 14 Irako armijos divizijų išsibėgiojo, kai „Islamo valstybės“ ekstremistai pradėjo puolimą šių metų birželį. JAV ragina H.al-Abadi performuoti šalies ginkluotąsias pajėgas, kurioms modernizuoti nuo 2003-iųjų invazijos jau skyrė daugiau nei 20 mlrd. dolerių.

Irake tarnybą vos pradedantys kariai per mėnesį uždirba vidutiniškai 600 dolerių. Tai reiškia, kad tokia vaiduoklių armija, apie kurią prabilo premjeras, šaliai per metus kainuoja mažiausiai 380 mln. dolerių.

„Aišku, skaičiai gali būti trigubai didesni, – pabrėžė Irako parlamento Gynybos ir saugumo komiteto narys Hamidas al-Mutlaqas. – Už tai atsakingi pareigūnai turi būti nubausti. Jie ištuštino Irako seifus.“

Ekspertų teigimu, karių skaičių Irako armijoje beveik neabejotinai išpučia karininkai, kurie ir susižeria savo nematomiems pavaldiniams skirtus atlyginimus.

H.al-Abadi kalbą parlamente deputatai pasveikino plojimais. Dar ir dėl to, kad jo žodžius lydi veiksmai, – premjeras jau atleido dešimtis karininkų, kuriuos buvo paskyręs N.al-Maliki. O jis pavaldinius rinkdavosi ne pagal nuopelnus, o pagal ištikimybę.

„Problemų daug ir tik pasitelkus nepaprastai didelį ryžtą jas galima išspręsti. Kariškiai neparuošti mūšiams“, – teigė Irako saugumo analitikas Saeedas al-Jayashi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (5)