Šešiolikmečio verslininko patarimas bendraamžiams: programuokite! (Video)  (33)

Šešiolikmetis Petras Šlekys programavimu susidomėjo prieš šešis metus, o šiandien jau gali pasigirti daugiau nei 100 įgyvendintų technologinių projektų bei nuosavu verslu, veikiančiu Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje. Pasak jo, programuoti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tereikia nebijoti pabandyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Būdamas dešimties itin mėgau įvairius žaidimus, tačiau už įvairius pranašumus juose dažnai tekdavo susimokėti – ko aš labai nemėgau ir vengiau. Tad nusprendžiau pabandyti pats iš to užsidirbti, kurianti bei parduodant žaidimus“, – sako P. Šlekys, šiuo metu einantis į 12 klasę vienoje Londono mokyklų. Pirmuoju jo projekto tapo žaidimo serverio sukūrimas, o toliau sekė įvairių internetinių puslapių ir programėlių vystymas.

Kaip pastebėjo P. Šlekys, programavimas jį sudomino, nes tai sąlyginai lengvas ir novatoriškas užsiėmimas: „Informacijos pilna internete, o programuojant galima itin greitai užsidirbti smulkiems pirkiniams. Ši kombinacija mane ir papirko. Tačiau programuoti gali visi – tai nėra taip sudėtinga, kaip daugelis mano, ypač žinant kiek internete yra pamokų ir informacijos.“

Šiandien P. Šlekys skaičiuoja, kad jau sukūrė per 100 įvairių technologinių projektų: pradedant internetiniais puslapiais ir paprastomis programėlėmis bei baigiant rimtomis programomis mikrokompiuteriams ir saugumo sprendimais. Šiuo metu daugiausia laiko jaunasis verslininkas praleidžia prie savo bendrovės „Interneto spalvos“ bei rezervacijų sistemos „ChimpDeck“, kurioje užima vadovo pareigas, projektų. Paklaustas, ar verslo partneriai nesutrinka sužinoję jo tikrąjį amžių, P. Šlekys pastebi, kad kiekvieno reakcija būna skirtinga: „Vieni giria ir palaiko, o kiti bando pažeminti. Džiaugiuosi, kad pirmųjų – kur kas daugiau.“

„Petras – puikus gyvas įrodymas, kad programuoti gali visi ir tam pradėti nėra amžiaus limito. Pirmąją programėlę gali sukurti tiek būdamas dešimties, tiek penkiasdešimties. Svarbiausia žengti pirmą žingsnį ir pabandyti, o vėliau atsiveria neribotos galimybės įgyvendinti savo svajones“, – sako Tautvydas Dagys, „Microsoft Lietuva“ programavimo technologijų ekspertas.

Susipažinti ir žengti pirmąjį žingsnį į programavimo pasaulį bus galima gruodžio 8 d. vyksiančioje virtualioje pasaulinės iniciatyvos programavimo valandos (angl. Hour of Code) pamokoje. Programavimo valanda – nevyriausybinės organizacijos „Code.org“ antrus metus iš eilės organizuojama iniciatyva, kurios metu moksleiviai skatinami susipažinti su kompiuterių mokslu ir programavimu.

„Microsoft Lietuva“, viena iš šios iniciatyvos pasaulinių partnerių, kartu su programavimo ir žaidimų kūrimo mokytojais „Solid Education“ gruodžio 8 d. surengs virtualią pamoką iš Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos išmaniosios klasės. Pamoka bus transliuojama internetu tiesiogiai, ją stebės kitos šalies mokyklos bei visi norintys susipažinti su programavimu. Jos metu moksleiviai iš visos Lietuvos pamatys ir iškart praktiškai išbandys, kaip sukurti savo pirmąsias programėles bei žaidimus. Daugiau informacijos, kaip prisijungti prie virtualios pamokos ir kokia bus jos eiga, galima sužinote ČIA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(10)
(14)

Komentarai (33)