„Gazprom“ paskelbė apie strategijos pakeitimą Europos rinkoje  (4)

„Gazprom“ keičia strategiją Europos dujų rinkoje. Apie tai šeštadienį pareiškė kompanijos valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Keičiasi mūsų strategija Europos rinkoje. Iš principo, sprendimas stabdyti „Pietų srauto“ statybą – mūsų veiklos modelio rinkoje, kai orientavomės į pristatymą galutiniam vartotojui, pabaigos pradžia“, – pasakojo jis.

Milerio žodžiais tariant, dabar Europos prekybos platforma ir naujas rusiškų dujų tiekimo punktas bus Turkijos ir Graikijos pasienyje.

Laidos vedėjas pasitikslino, ar ant Turkijos ir Graikijos sienos Europos šalims ir teks pirkti dujas. „Taip, be abejo“, – cituojama Milerio atsakymą RIA Novosti.

„Gazpromo“ vadovas priminė, kad sutartis dėl naujo rusiškų dujų tiekimo maršruto Juodosios jūros dugnu į Turkiją, taikantis į Europos rinką, vietoje senojo „Pietų srauto“ maršruto iki Bulgarijos – Rusijos ir Turkijos prezidentų sprendimas.

Mileris taip pat patvirtino, kad „Pietų srautas“ „absoliučiai tiksliai“ uždarytas ir „Gazpromas“ nesirengia grįžti prie šio projekto, perduoda “Interfaks

Tuo pačiu „Gazpromo“ vadovas patikino, kad projekto atsisakymas kompanijai nuostolių neatneš. „Kalbant apie „Gazpromo“ pinigus, tai nieko neprapuola. Investavome apie keturis milijardus eurų į dujų transportavimo infrastruktūrą Rusijos teritorijoje, kurdami „Pietinį koridorių“ dujų pristatymui į Krasnodaro kraštą, ir tolesniam tiekimui į kompresorinę stotį „Russkaja“, ir visos tos investicijos bus visiškai panaudotos jūrinio dujotiekio Turkijos kryptimi projekto realizavimui. taigi, viskas į namus“, – pareiškė jis.

Turkija, anot Milerio, dėl Europos komisijos „Pietinio srauto“ blokados išloš tiek ekonomine, tiek politine prasme, tuo tarpu Europa ir visų pirma, Bulgarija, prarado milijardus dolerių investicijų. „Bulgarijoje ne tik nebus investuoti daugiau, nei trys milijardai eurų, nebus sukurta daugiau. nei 6000 darbo vietų, bet Bulgarija praras tranzitinės šalies statusą, o šiuo metu per Bulgariją tranzitu tiekiama 18 milijardų m³ dujų Turkijos, Makedonijos ir Graikijos kryptimi. Realizavus jūrinio dujotiekio Turkijos kryptimi projektą, visos šios dujos eis per Turkiją, o ne per Bulgariją“, – sakė jis.

„Europos Sąjunga, Europos komisija tiesiog padovanojo Turkijai dujų sklendę. Ir manau, Turkija gali tuo pasinaudoti savo dvišaliame dialoge su Europa, – pareiškė Mileris. – Na, o mes gavome naują strateginį partnerį dujų versle“.

Tuo tarpu, kaip praneša Dujų informacijos agentūra, nurodydama šaltinį „Gazprome“, kompanijai, gali būti, teks nurašyti išlaidas, susijusias su dujotiekio projekto rengimu ir būtinų susitarimų gavimu. Nurašymo dydį šaltinis įvertino vieno milijardo dolerių ribose.

Agentūra pažymi, kad „Gazpromas“ „Pietų srauto“ finansavimui už Rusijos ribų išleido 4,7 milijardus dolerių.

Gruodžio pirmąją RF prezidentas V. Putinas pranešė, kad Rusija stabdo dujotiekio „Pietų srautas“ statybos projektą, negavus leidimo statybos tęsimui nuo Bulgarijos. Vietoje „Pietinio srauto“ Rusija pastatys dujotiekį į Turkiją.

Europos komisijoje sakydavo, kad dujotiekio statyba prieštarauja Trečiajam energetikos paketui, draudžiančiam dujų tiekėjams valdyti dujotiekius. Pagal šį dokumentą, vienas tiekėjas gali išnaudoti ne daugiau, kaip pusę ES teritorijoje esančio dujotiekio pralaidumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (4)