Į „Mistral“ desantinį laivą Prancūzijoje pasiųsti Rusijos jūrų pėstininkai  (5)

„Mistral“ lėktuvnešis, kurį Prancūzija turėjo perduoti Rusijai, šiuo metu yra saugomas Rusijos jūrų pėstininkų, skelbia portalas gazeta.ru, remdamasis šaltiniais iš Rusijos karinio jūrų laivyno vadavietės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujienų portalo turimais duomenis, laive budi kelios dešimtys Rusijos jūrų pėstininkų, kurie į Sen Nazerą atvyko iš Vladivostoko.

„Laivas turėtų atitekti Rusijos Ramiojo vandenyno flotilei, todėl minėtame ekipaže yra minėtosios flotilės pareigūnų. Be to, ten pasiųsta Rusijos jūrų pėstininkų, kurių pagrindinė užduotis – pasirūpinti laivo apsauga bei patikrinti laivo tinkamumą desantininkų operacijoms. Tikslus pėstininkų skaičius nepateikiamas“, – pažymėjo portalo pašnekovas.

Remiantis šaltinių suteikta informacija, Rusijos jūrų pėstininkai į Prancūziją atvyko dar rugsėjį, šiuo metu jie laukia, kada bus išspręstas laivo perdavimo Rusijai klausimas.

Buvęs Rusijos karinių jūrų pajėgų vyriausiasis vadas Vladimiras Masorinas gazeta.ru paaiškino, kad jūrų pėstininkai į „Mistral“ atvyko jo saugoti – tam, kad perdavimas vyktų sklandžiai.

„Kai aktyviau ėmė veikti piratai, priėmiau sprendimą į laivą pasiųsti nedidelę grupelę jūrų pėstininkų. Tai apie 20–30 žmonių, kurių tikrai pakaks, norint užkirsti kelią laivo užgrobimui. Tokia situacija“, – pažymėjo pašnekovas.

„Kai laivas jūroje – tai Rusijos Federacijos teritorija. Kai „Mistral“ bus perduotas Rusijai, jis taip pat pats taps mūsų teritorija. O kol mums neparūpins ginkluotės, jūrų pėstininkai privalo rūpintis laivo saugumu“, – pareiškė V. Masorinas.

V. Masorinas pridūrė, kad jūrų pėstininkai ginklų gali turėti tik laikantis susitarimo su Prancūzija ir pažymėjo, kad tuo atveju, jeigu prancūzai atsisakys perduoti Rusijai laivą, ginklų panaudojimo galimybė griežtai atmetama.

Anksčiau buvo skelbta, kad Rusijos jūrų pėstininkai ir toliau Prancūzijoje lauks, kol bus priimtas sprendimas perduoti „Mistral“ laivą.

Verta prisiminti, jog gruodžio 12 d. Rusijos valdžios atstovas pareiškė, kad Rusijai nebereikia lėktuvnešių „Mistral“, nes ši šalis artimiausiu metu esą neketina niekur siųsti savo kariuomenės.

„Nematau didelio poreikio turėti šiuos laivus. Jų panaudojimas yra ribotas. Šie laivai nėra gynybiniai, tai – puolimui skirti laivai. Atsižvelgdami į savo strateginius interesus, neturime jokių priežasčių manyti, kad kur nors siųsime savo karines pajėgas“, – pareiškė Rusijos vyriausybinės jūrų kolegijos pirmininko pavaduotojas Sergejus Šiškariovas.

Kaip praneša naujienų agentūra ITAR-TASS, S. Šiškariovas informavo, kad Rusija labiau norėtų susigrąžinti už lėktuvnešius sumokėtus pinigus.

„Šia prasme prancūzų elgesys atitinka mūsų lūkesčius“, – pridūrė jis.

1,12 mlrd. eurų (3,35 mlrd. litų) vertės sandorį dėl dviejų „Mistral“ tipo lėktuvnešių statybos Rusijos valstybinė gynybos įmonė „Rosoboroneksport“ ir Prancūzijos įmonė DCNS pasirašė 2011 m. birželio mėn.

Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas praėjusią savaitę pareiškė, kad Maskva priims arba pinigus, arba „Mistral“ klasės laivus.

Anot jo, tik tai išspręstų konfliktą tarp Prancūzijos ir Rusijos, skelbia „Reuters“.

Dėl krizės Ukrainoje Prancūzijos prezidentas lapkričio 25 d. atidėjo „Mistral“ karinio laivo pristatymą Rusijai.

„Mums tiktų abu pasirinkimai – arba laivai, arba pinigai. Turime atgauti išleistus pinigus“, – praėjus dviem dienoms nuo Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimo sakė J. Ušakovas.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti nepristatyti.

Vėliau Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as sakė, kad pirmąjį laivą „Vladivostok“ perduos tik tuo atveju, jeigu Ukrainos konflikte bus sudaryta tvari paliaubų sutartis ir rastas politinis sprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai (5)