Lietuvos kariuomenei atkeliauja lenkiška priešlėktuvinės gynybos sistema už 34 mln. eurų  (4)

Šią savaitę Lietuvos kariuomenė gaus pirmąją lenkiškos priešlėktuvinės gynybos sistemų GROM siuntą. Apie 34 milijonus eurų kainuojantis pirkinys – vienas iš žingsnių, modernizuojant ginkluotę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

GROM tai – Lenkijoje gaminama nešiojama priešlėktuvinė raketinė sistema. Mūsų kariuomenė perka paleidimo įrenginių, raketų, priežiūros priemonių, lauko treniruoklių, simuliatorių.

Šią savaitę Lietuvos kariuomenė gaus raketų ir sistemos paleidimo įrenginių. Krašto apsaugos ministerija tikslaus skaičiaus neatskleidžia.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos kariuomenės modernizacija vyksta sėkmingai“, – portalui 15min.lt sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Politikas pabrėžė, kad GROM yra vienas iš Lietuvos kariuomenės apginklavimo prioritetų ir padės patenkinti neatidėliotinus vykdomų operacijų poreikius. Pavyzdžiui, sustiprins karių ir objektų apsaugą nuo atakų iš oro.

„Šios sistemos didžiausias privalumas, kad gali būti naudojama mažuose taktiniuose vienetuose, kurie veikia atskirai ir toliau nuo didesnių junginių ir dalinių“, – aiškino ministras.

Tikslas – nubaidyti priešus

Politikos apžvalgininkas ir gynybos ekspertas Audrius Bačiulis sako, kad tai – naudingas pirkinys.

„Amerikiečių STINGER, tegu daug geresni už GROM, bet mūsų turimi yra ne nešiojami, o paleidžiami nuo stovų, sistemos „Avenger“ sudėtyje. Taip, „Avenger“ veiksmingesnis, nes turi oro erdvę stebinčius radarus, bet vežioti jį reikia šarvuotu visureigiu, o aptarnauti – kelių žmonių. Taip dingsta manpado esmė – tai yra vieno žmogaus pernešamas ar pervežamas savigynos nuo oro atakų ginklas.“

A.Bačiulis sako, kad tokių sistemų kaip GROM paskirtis – nubaidyti atakos sraigtasparnį ar atakos lėktuvą, apsunkinti jam taikymąsi į antžeminį taikinį ir taip sutrukdyti veiksmingą ataką.

„Tam visiškai pakanka ir GROM, nes rusų pilotas nesvarstys, kokia tikimybė, kad jo turimos kontrpriemonės suveiks prieš paleistą raketą. Jis automatiškai atliks priešraketinį manevrą, o tai suteiks šansą Specialiųjų operacijų pajėgų patruliui išvengti oro smūgio.

Jei kartu pavyks pamušti ar net numušti kokį rusų lėktuvą ar sraigtasparnį – tai bus malonus privalumas“, – kalbėjo A.Bačiulis.

Skaičiai ir faktai

  • Sutartis su GROM gaminančia Lenkijos įmone MESKO S.A. buvo pasirašyta šių metų rugsėjį.
  • Pirkinio vertė – apie 34 mln. eurų.
  • Sistema GROM perkama iš krašto apsaugai papildomai skirtų 130 mln. litų.
  • Pirmoji įmoka sieks apie 4,8 mln. eurų.
  • Projektą planuojama užbaigti iki 2021 metų.
  • Lenkų raketinės sistemos GROM papildys Lietuvos kariuomenės šiuo metu turimas priešlėktuvinės gynybos sistemas STINGER ir RBS-70.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Dovydas Pancerovas
(29)
(2)
(27)

Komentarai (4)