Vairuotojai Kaune gali švęsti: kurą pilasi daug pigiau nei vilniečiai  (1)

Jei vilniečiai norėtų pamatyti, kaip veikia konkurencija degalų rinkoje, turėtų užsipilti degalų Vilniuje ir nuvykti į Kauną. Čia, atėjus naujam degalinių tinklui, degalų kainos apie 20-30 ct/l (6-9 eurocentais už litrą) mažesnės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Degalinių tinklas „Jozita“ Kaune dvi degalines atidarė prieš mėnesį. Kartu pasiūlė vairuotojams pastebimai mažesnes degalų kainas.

Gruodžio 31 d. rytą „Jozita“ degalinėse A95 benzino litras kainavo 3,55 Lt, dyzelino – 3,35 Lt.

Tuo pačiu metu Vilniuje „Neste“ degalinėje (Žirmūnai) A95 benzinas kainavo 3,85 Lt/l, dyzelinas – 3,68 Lt/l. „Statoil“ (Žirmūnai) degalinėje – A95 benzino kaina 3,93 Lt/l, dyzelino 3,75 Lt/l.

Kaune (Pramonės g.) „Neste“ degalinėje Naujųjų metų išvakarėse A95 benzinas – 3,65 Lt/l, dyzelinas – 3,45 Lt/l. „Statoil” (Savanorių pr.) A95 benzinas parduodamas už 3,71 Lt/l, dyzelinas – 3,51 Lt/l.

Žemaitijoje veiklą pradėjusio degalinių tinklo „Jozita“ vadovas Jonas Jokubauskas teigė tikintis, kad šio prekės ženklo degalinių atėjimas į Kauną paskatino konkurenciją.

Paklaustas, ar mažesnes degalų kainas pavyksta pasiūlyti, užsidėjus mažesnį antkainį, pašnekovas teigė: „Taip. Gi matote švieslentėse“.

Ar bendrovė planuoja įžengti ir į Vilniaus rinką J. Jokubauskas nenorėjo atsakyti: „Gal. Nežinome. Jei noro turėsime, tai gal“.

Iš viso „Jozita“ Lietuvoje turi penkiuose miestuose – Raseiniuose, Šilutėje, Šilalėje, Klaipėdoje ir Kaune.

„Statoil“ degalų kategorijos departamento direktorius Sigitas Raila nesutinka, kad Kaune degalų kainos pastebimai mažesnės nei Vilniuje dėl „Jozitos“ degalinių tinklo plėtros.

Pašnekovas teigė, kad Kaune kainos nukritę dėl vidinės konkurencijos, o panašių atvejų fiksuota ir anksčiau kituose miestuose.

„Vidinė konkurencija. Konkurentai mažina ir mes priversti esame atitinkamai mažinti. Kitokių priežasčių nematyčiau“, - kalbėjo S. Raila.

Pasak jo, tokia situacija, kai konkrečiame mieste gana stipriai sumažėja degalų kainos, yra jau pasitaikiusi tiek Kaune, tiek kituose miestuose: „Nėra taip, kad atsidarė „Jozita“ Kaune ir staiga visos degalinės mieste pradėjo mažinti kainas. Gerą pusmetį tokią situaciją stebėjome ir Panevėžyje. Dar prieš tai buvo Klaipėda. Dabar – Kaunas. Manau, kad tai laikini procesai ir situacija ir po kurio laiko situacija atsistatys“.

Lietuviškų degalinių asociacijos vadovas Vidas Šukys sakė, jog sunku pasakyti, ar naujos degalinės atidarymas galėjo sukelti tokią reakciją visose Kauno degalinės.

„Konkurencija visada yra gerai“, - kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, kiekvienas žaidėjas rinkoje turi įtakos, tačiau blogiausias dalykas mažiesiems yra tada, kad didieji tinklai spaudžia kainomis.

„Kai mažiukas sugeba paspausti savo kainodara didelį, tai nėra blogai“, - komentavo jis.

V. Šukys teigė, kad kainos skirtinguose miestuose yra nulemtos vidaus rinkos. Pasak jo, visai natūralu, kad pasienyje degalų kainos gali būti mažesnės, kai nepažabojama kontrabanda. Kainos taip pat priklauso nuo apyvartos, degalinės išlaikymo išlaidų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(30)
(0)
(30)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: