Kaip apsaugoti privačią teritoriją nuo dronų? Reikia drono, skirto kitų dronų medžioklei!  (6)

Komercinių dronų kūrėjai kuria robotinę skraidyklę, kurios paskirtis bus persekioti, perimti ir sunaikinti kitus dronus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tvoros visą laiką buvo puiki priemonė, apginti savo privačią valdą nuo pašalinių akių, tačiau dronams tampant vis labiau prieinamiems vis didesniems vartotojų ratams, tuo pačiu kyla ir susirūpinimas dėl saugumo. Jau dabar pastebima įvairių konfliktų, kurių ateityje tik dažnės. Pavyzdžiui, neseniai garsiai nuskambėjo incidentai, kai virš Prancūzijos atominių elektrinių buvo pastebėti nenustatytiems asmenims priklausę dronai.

Tuo tarpu JAV gyventojas, virš savo valdų skrendantį droną numušė, pasitelkdamas savo lygiavamzdį šautuvą. Kontroversiškus ginčus paskatino incidentas Naujajame Džersyje, Jungtinėse Amerikos Valstijose – policija sulaikė vyrą, kuris nušovė virš jo valdos skrendantį, kaimynui priklausantį, nepilotuojamą oro robotą.

Įvykis sutelkė visuomenės ir valdžios dėmesį į egzistuojančias problemas, susijusias su teisiniais aviacijos robotų naudojimo niuansais. Minimas JAV Federalinės Aviacijos Administracijos delsimas priimti įstatymus, atsižvelgiančius į vartotojų teises. Numuštas robotas su kamera, regis, nedarė nieko blogo ir pasikėsinti į jo mechaninius sparnus nebuvo priežasties, tačiau priešiško argumento šalininkai pabrėžia – neteisėtas (legaliai neįteisintas) oro transporto priemonių naudojimas gali būti suprastas kaip privatumo pažeidimas, primenantis fantastiniuose siaubo filmuose rodomą robotų invaziją.

Vis dėlto teisė ginti privatumą bei asmeninę erdvę, nušaunant skrendantį nepilotuojamą lėktuvą-robotą ar sunaikinant kitokį robotų technikos kūrinį, gali būti įvardinama kaip turto niokojimas ir netgi vandalizmas, jeigu robotas nekelia jokios fizinės ar emocinės grėsmės žmogui (o jei kelia, tai būtina įrodyti teisiškai).

Naujame projekte, bepiločių skraidyklių kūrėjai nusprendė su dronais kovoti pasitelkdami dronus. Rapere (lot. „rapio“, reiškiantis „vogti“) – tai dronas, skirtas kitų dronų medžioklei ir naikinimui.

Komandą sudaro kūrėjai, kurie turi metų metus kauptą darbo su nepilotuojamomis oro transporto priemonėmis patirtį. Tiesa, jie kol kas dėl komercinių priežasčių nori išlikti anonimiški. Rapere jau bandomas lauko sąlygomis, tačiau nepaskelbta jokia video medžiaga ar nuotraukos, demonstruojančios dronų žudiko darbą. Šiam projektui skirtas tinklalapis kol kas išplatino tik koncepcijos veikimą rodančias skaidres.

Nepaisant slaptumo, šis projektas išties skamba kaip puiki idėja. Aktyvuotas dronas persekios kitas robotines skraidykles, naudodamasis 12 žemos rezoliucijos, tačiau 90 fps greičio vaizdo kameromis. Pasivijęs kitą droną, dronas-naikintojas pakibs virš jo, o tada išmes virvę. Ši virvė įsipainios į medžiojamo drono sraigtus ir jis paprasčiausiai tėkšis į žemę.

Anot kūrėjų, dronas-naikintojas pats sugeba atskirti paukščius nuo kitų skraidyklių. Jo viduje sumontuoti galingi procesoriai bei kita elektroninė įranga.

Vienas iš šio dronų naikintojų trūkumas, tai labai trumpas skrydžio laikais. Kol kas medžiotojas ore išsilaiko tik maždaug 2 minutes (kol tuo tarpu įprastinis komercinis dronas sugeba skristi apie 15 minučių). Tačiau gamintojų tegimu tai nėra didelė problema. Tradiciniuose dronuose daugiausiai energijos sunaudojama palaikant jo skrydį. Tuo tarpu Rapere energiją daugiausiai eikvoja jo vidiniai kompiuteriai, analizuojantys persekiojamo drono veiksmus ir atliekantys kitas „medžiotojo smegenų“ funkcijas

Nors Rapere skraido tik 2 minutes, jis pasižymi itin dideliu greičiu, todėl net ir per tokį trumpą laiką jis sugeba sumedžioti bet kokią kitą sraigtinę robotinę skraidyklę ir pats saugiai nusileisti ant žemės. Anot roboto kūrėjų, Rapere toks greitas, kad skrydžio metu iš didesnio atstumo net sunku jį įžiūrėti.

Tačiau vis dėl to yra ir potencialių drono pritaikymo praktikoje problemų. Nors jį įsigyti gali būti legalu, tačiau panaudoti jį pagal paskirtį, turbūt, galės ne kiekvienas norintis. Viena pirmųjų kliūčių, su kuria susidurs kaimynų vaikų droną sunaikinti sumanęs potencialus pirkėjas, bus kaina. Dronas-naikintojas tikrai nekainuos tiek pat, kiek populiariosios komerciškai prieinamos skraidyklės kaip, pavyzdžiui, DJI Phantom 2. Tai veikiau bus profesionalams, pavyzdžiui, apsaugos darbuotojams skirtas įrankis, arba jo vartotojai pirma privalės įgyti jo naudojimui skirtą kvalifikaciją.

Drono kūrėjai svarsto įvairius variantus, kad būsimiems jo naudotojams nekiltų noro piknaudžiauti jo funkcijomis. Svarstoma netgi bendradarbiauti su policijos pareigūnais – asmenys, norintis įsigyti droną savo privačios valdos apsaugai, pirma tai turėtų suderinti su vietos teisėsaugos pareigūnais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai (6)