Kompiuterių virusas „CTB-Locker“ siaučia Lietuvoje: užkrėsta jau tūkstančiai kompiuterių  (14)

Virusu „CTB-Locker“, kuris užkoduoja vartotojo kompiuteryje esančius duomenis, Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) skaičiavimais, Lietuvoje gali būti užkrėsta jau tūkstančiai kompiuterių. Tarp jų – įmonių ar organizacijų kompiuteriai ar net serveriai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-01-23 Kompiuterių virusas „CTB-Locker“ siaučia Lietuvoje: užkrėsta jau tūkstančiai kompiuterių  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuterių virusas „CTB-Locker“ užkoduoja vartotojo kompiuteryje esančias bylas. Mainais už jų atgavimą nusikaltėliai prašo pervesti tam tikrą sumą pinigų. Priešingu atveju vartotojai, jei neturi duomenų duplikato, turi susitaikyti su jų duomenų praradimu ir perrašyti operacinę sistemą.

„Yra ir trečiasis variantas – turėti trečiųjų šalių iššifravimo priemones – programinį kodą, – pasakojo RRT Tinklų ir informacijos priežiūros skyriaus vedėjas Rytis Rainys. – Ankstesnėms „CTB-Locker“ versijoms sukurti algoritmai buvo išmėginti, bet nė vienas neveikia tam, kuris dabar plinta Lietuvoje. Antivirusinės įrangos gamintojai dabar kuria iškodavimo algoritmą“.

Pasak R.Rainio, į RRT padalinį jau kreipėsi šimtai nuo viruso nukentėjusių žmonių. Praktika rodo, kad kreipiasi tik maža dalis, taigi nukentėjusiųjų gali būti ir tūkstančiai. Tarp jų yra ir 67 m. Seimo nario Antano Matulo padėjėja.

Kibernetinių incidentų skaičius Lietuvoje ir pasaulyje nuolat auga. Pernai RRT užfiksavo 36 tūkst. incidentų, iš kurių didžioji dalis yra smulkūs. Ypatingų atvejų pasitaiko vienas ar keli per mėnesį.

„Toks virusas kaip „CTB – Locker“ nėra dažnas – 99 proc. atvejų virusai veikia tyliai ir surinkinėja informaciją. Jų tikslas yra tykoti kompiuteryje ir dalyvauti vartotojui nematomoje veikloje – platinti virusus, brukalą, vykdyti DDoS atakas. O šis virusas išskirtinis tuo, kad jis pastebimas iškart. Jis padaro labai didelę žalą“, – kalbėjo R.Rainys.

Antradienį išplatintame pranešime RRT padalinys CERT–LT išvardino kompiuterių viruso kenkimo požymius ir pateikė rekomendacijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(76)
(6)
(70)

Komentarai (14)