Rusija prarado visus perspėjimo apie raketinius smūgius sistemos palydovus  (4)

Iš rikiuotės išėjo paskutinieji „Oko-1“ sistemos palydovai, stebėję balistinių raketų startus, o naujų aparatų paleidimas įvyks ne anksčiau, nei 2015-ųjų metų birželį, trečiadienį, vasario 11 d. praneša „Komersant“, pateikdamas nuorodą į savo informacijos šaltinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmojo naujos Vieningosios kosminės sistemos (VKS) „Tundra“ palydovo paleidimas atidėtas dėl techninio nepasirengimo. Laikraštis patikslina, kad palydovas turėjo pakeisti įspėjimo apie raketinį užpuolimą sistemos kosminio segmento aparatus. Visi „Oko-1“ palydovai, ir anksčiau kritikuoti kaip beviltiškai pasenę, sugedo.

2014 balandį nustojo veikti paskutinis geostacionarus palydovas71Х6, o orbitoje likę du 73Д6 galėjo veikti tik keletą valandų per dieną. Aparatai buvo paleisti dar 2007-2008 metais ir savo resursą jau seniai išnaudojo. 2015 m. sausio pradžioje atsijungė ir jie. Šį teiginį laikraštis remia amerikiečių duomenimis iš NORAD sistemos, kuri jau ilgiau nei mėnesį nefiksuoja palydovų orbitų korekcijų.

Perspėjimo apie raketinį užpuolimą sistemos generalinis konstruktorius Sergejus Boevas „Komersantui“ tvirtino, kad visos pavojingos kryptys kontroliuojamos radiolokacijos stotimis, sudarančiomis antžeminį sistemos segmentą.

„Kosminis ešelonas leidžia aptikti priešo raketos paleidimą maždaug minute anksčiau, nei tai daro radiolokacijos stotis. Rimtos antžeminio ešelono galimybės abejonių nekelia“, – paaiškino „Komersantui“ su sistemos galimybėmis susipažinęs šaltinis.

Kariškiai žada, kad naujieji palydovai techninėmis charakteristikomis smarkiai lenks senuosius aparatus: pavyzdžiui, per juos bus galima duoti signalą apie atsakomąjį smūgį. Laikraščio šaltinis pabrėžė, kad darbus su „„Tundra“ asmeniškai kontroliuoja gynybos ministras Sergejus Šoigu ir apie darbų su VKS eigą jam ataskaitas teikia praktiškai kas savaitę.

(20)
(3)
(17)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: