Šiaurės jūroje vyks neįprastos vėjo jėgainės bandymai  (1)

Ypač audringame Šiaurės jūros ruože prie Norvegijos krantų kitą pavasarį iškils bandomoji naujo tipo 6 MW galios jūrų vėjo jėgainė. Ši jėgainė pasižymės tuo, kad jos sparnai suksis ne vertikaliai, o horizontaliai, be to, jų bus ne trys, o du. Unikali šios jėgainės konstrukcija leis atlaikyti daug stipresnius vėjus, negu atlaiko dabartinės jūrų vėjo jėgainės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji jėgainė, gaminama Kinijos kompanijos „Ming Yang“, dėl savo tvirtumo galės būti įrengiama audringuose jūros ruožuose, kur stiprus vėjas pučia labai dažnai. Ši jėgainė galės atlaikyti netgi 50 m/s vėjo greitį. Be to, įrengiant naująją jėgainę bus išbandytas jūrų vėjo jėgainių statybos būdas, kuris leis reikšmingai sumažinti statybos kaštus. Jėgainės kabina, kurioje slepiasi generatorius ir kitos elektrą gaminti leidžiančios sistemos, bei vėjo jėgainės sparnai į statybos vietą bus atgabenti sraigtasparniu ir ant jėgainės bokšto primontuoti iš viršaus. Todėl ženkliai sutrumpės vėjo jėgainės įrengimo laikas – procesas tetruks dvi valandas. Tai labai svarbu vietose, kuriose jūra rami būna tik trumpais laikotarpiais. Skaičiuojama, kad naujosios jėgainės gaminama elektra gali būti netgi 30 proc. pigesnė negu dabar įprastų jūrų vėjo jėgainių. Įrengus 500 MW galios tokių jėgainių, vienos jų vidutinė elektros gamybos kaina turėtų siekti vos 10 euro centų už kilovatvalandę. Tai būtų reikšmingas žingsnis į priekį, kurio dėka jūrų vėjo energija taptų visiškai konkurencinga lyginant su kitais elektros energijos šaltiniais. Preliminarūs skaičiavimai rodo, įrengti 1 MW galios naujosios jėgainės kainuos mažiau nei 3 mln. eurų, o ateityje ši suma turi perspektyvų ir mažėti. „Ming Yang“ daug vilčių į šią jėgainę deda ir dėl to, kad jei ji veiks sėkmingai, tai bendrovei atvers galimybes dideliu mastu statyti šias jėgaines prie Kinijos krantų, kur jūrinės teritorijos yra vienos audringiausių pasaulyje, ir iki šiol durys jūrų vėjo energetikos plėtrai šioje šalyje buvo užvertos. Kinija, kurioje pastaruoju metu jaučiamas didelis susidomėjimas vėjo energetika, per keletą metų galėtų tapti šios energetikos srities pasauline lydere.

Jūros ruožas netoli Norvegijai priklausančios Karmojos salos puikiai tinka tokios jėgainės bandymams. Pasak bendrovės atstovų, Norvegijos pakrantė bandymams pasirinkta todėl, kad čia sąlygos netgi dar atšiauresnės nei Kinijoje. Metų vidutinis vėjo greitis čia siekia 9,4 m/s. Be to, dažnai pasitaiko netgi 10 m aukščio bangos, o maksimalus vėjo greitis siekia apie 40 m/s.

Jei bandymai bus sėkmingi, tokio tipo jėgainių statyba prasidės masiškai: kai kurie analitikai prognozuoja, kad net 20 proc. jūrų vėjo jėgainių Europoje jau 2020 m. gali būti dvisparnės ir horizontalios ašies, nors dabar tokios jėgainės vis dar labai retos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(39)
(2)
(37)

Komentarai (1)