Mūro dėsnio ilgaamžiškumas stebina net jo autorių  (0)

Vienas iš kompanijos Intel įkūrėjų Gordonas Mūras (Gordon Moore) prisipažino, jog yra labai nustebęs, kad jo paskelbtas dėsnis gyvuoja jau 50 metų ir dar neketina tapti istorijos dalimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„1965 metais susidūriau su užduotimi sukurti tam tikrą dėsnį. Iš manęs buvo reikalaujama sumažinti komplektuojančių dalių kainą, o kartu pateikti puslaidininkių plėtros prognozę artimiausiems metams“, – pasakojo jis.

„Netgi dabar aš negaliu pasakyti, ar dėsnis turi fundamentalų pagrindą, kuris veikia jau 50 metų“, – teigė G. Mūras. Taip jis atsakė į klausimą, kodėl, jo manymu, empirinė taisyklė taip tiksliai įgyvendinama.

„Teiginys, jog kas dvejus metus tranzistorių kiekis mikroschemose padvigubės, gimė ekonomikos, fizikos ir skaičiavimo technikos sričių sandūroje“, – pridūrė vienas iš Intel įkūrėjų.

Jis prisipažino, kad būtent paskelbtas dėsnis leido kompanijai Intel atsidurti toje elektronikos įrenginių ir kompiuterinių komponentų industrijos vietoje, kurioje ji yra dabar. „Kai manęs klausia, ką aš galėčiau pasakyti Intel darbuotojams, aš kalba apie tai, kad būtina pratęsti dėsnio galiojimą“, – pažymėjo G. Mūras.

Be jau minėto dėsnio G. Mūras paskelbė dar keletą prognozių, kurios susijusios su įvairiomis sritimis, pradedant laikrodžiais ir asmeniniais kompiuteriais, ir baigiant radiolokacinėmis stotimis.

Faktiškai dar 1965 m. G. Mūras numatė nuolatinę tranzistorių miniatiūrizacija, kuri leido sukurti nešiojamus kompiuterius ir kitą mobilią techniką. Praėjus dešimtmečiams po prognozių viešo publikavimo, jų autorius maloniai nustebęs, kaip tiksliai jam tai pavyko padaryti.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(40)
(1)
(39)

Komentarai (0)