Klaipėdos terminalo dujos – į Pietų Ameriką?  (37)

Mažėjant dujų vartojimui Lietuvoje, SGD terminalo dujos jau kelia įtampą. Svarbiausias klausimas – kam parduoti dujas, nes, tikėtina, per artimiausius dvejus metus poreikis dujoms sumažės dramatiškai. Tad pirkėjų žvalgomasi ir labai tolimose šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuva jau ruošia teisinį pagrindą perparduoti „Statoil“ dujas kitoms šalims.

Energetikos ministerija siūlo leisti iš Norvegijos „Statoil“ perkamas dujas dar jūroje parduoti kitoms valstybėms.

lrytas.lt žiniomis, pirkėjų intensyviai ieškoma ne tik Europos, bet ir Pietų Amerikos šalyse.

Jei būtų rasta SGD dujoms pirkėjas, laivas, tikėtina, net neužsuktų į Klaipėdą. Tačiau niekas negali garantuoti, kad naujas pirkėjas padengtų kainą, kurią Lietuva moka „Statoil“ už dujas.

lrytas.lt žiniomis, dėl to jau būta skubių pasitarimų Vyriausybėje, nes kyla klausimas ir dėl būsimo išlaikymo – kas mokės už energetinę nepriklausomybę garantuojantį, tačiau brangų projektą.

Taip pat atsargiai svarstomas ir VIAP didinimo klausimas, o tai galėtų padidinti elektros kainą. Tačiau valdantieji į tai žvelgia skeptiškai.

Todėl pirmiausia siekiama sutvarkyti įstatymus, kad būtų leidžiama parduoti dujas kitose šalyse.

„Yra ruošiamas įstatymo projektas dėl galimybės dalį suskystintų gamtinių dujų parduoti ne Lietuvos rinkoje. Ministerija sutinka, kad galima lanksčiai spręsti šį kilusį klausimą“, – sakė ministerijos atstovas Mantas Dubauskas.

Vyriausybei projektas turėtų būti pateiktas per artimiausias savaites.

Jau viešai pripažįstama, kad dėl mažėjančio dujų suvartojimo Lietuvoje bei pigesnių „Gazprom“ dujų, iškilo problemų realizuojant norvegiškas dujas Lietuvoje rinkoje.

Įstatymai iki šiol nenumatė galimybės iš „Statoil“ perkamų dujų dar jūroje perparduoti kitoms valstybėms, todėl iškilo grėsmė, jog šalyje susidarys dujų perteklius.

Rusijos koncernas „Gazprom“ stebi situaciją, ir pirkėjams Lietuvoje siūlo mažesnę kainą už „Independence“ dujas.

Tačiau tai nėra problema, nes jei dujų vartojimas ir toliau mažės tokiu tempu, „Gazprom“ dujų bus visiškai atsisakyta per ateinančius metus. Tiesa, rusiškų dujų pirkėju gali likti „Achema“.

lrytas.lt žiniomis, energetikos vairinininkai baiminasi, kad jau kitais metais iš SGD terminalo gali būti nupirkta mažiau nei minimalus kiekis, kuris šiuo metu siekia 540 milijonų kubinių metrų.

Buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius BNS teigė, kad dujų perpardavimo galimybė būtų naudingas žingsnis dujų prekybos įmonei „Litgas“, tačiau būtina rasti būdų, kaip ir toliau išnaudoti terminalą.

„Iš vienos pusės tai yra naudingas pasiūlymas įmonei, kuri perka dujas, nes ji, aišku, gali ieškoti galimybės nusipirkti tada, kada dujos yra pigiausios, arba tik tada, kai yra didžiausias poreikis ir nedaryti to, kada dujos brangios arba jų nereikia, tai vienareikšmiškai naudinga. Bet iš kitos pusės turi būti rastas sprendimas, kad pats terminalas nestovėtų visiškai tuščias, kad nemokėtume už nenaudojamą infrastruktūrą. Užtikrinti kitokį būdą, kad būtų pajamos „Klaipėdos naftai“, – BNS sakė J. Neverovičius.

Jis teigė negalintis spėlioti, ar „Litgas“ pavyktų iš dujų perpardavimo uždirbti, tačiau sakė manąs, kad tokiu būdu įmonė bando mažinti kaštus: „Jie žiūrės, kad galbūt ne tiek gauti maksimalų pelną, kiek sumažinti kaštus. Aš taip suprantu šį veiksmą, ar pavyks jiems iš to uždirbi, tai nežinau, nes čia yra komercinis dalykas“.

Anot J. Neverovičiaus, Lietuva turėtų taip pat labiau stengtis dujas parduoti Latvijoje ir Estijoje.

„Tai yra įprasta praktika pasaulyje. Dažnai nusiperka Europoje dujų, pasižiūri, kad Japonijoje jos brangesnės ir sako, kad gerai, jūs vežkite ten dujas. Tiesa, mes nedaug tų dujų perkame, tai čia gal labiau teorinis dalykas, kurį reikia leisti“, – BNS sakė V. Jankauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(30)
(4)
(26)

Komentarai (37)