JAV milijardierius prognozuoja kosminį naftos kainų augimą  (6)

Naftos kainos gali pasiekti 100 dolerių už barelį iki kitų metų pabaigos, pareiškė amerikietis naftos magnatas ir finansininkas, investicijų bendrovės „BP Capital“ vadovas, 86 metų milijardierius T.Boone Pickensas, peržiūrėjęs savo ankstesnę prognozę, pagal kurią jos turėjo pasiekti šį lygį jau šiemet.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, dėl didėjančios naftos gavybos Jungtinėse Valstijose nereikia atmesti minties apie „naftos gavybos maksimumą“ – laiko momentą, kai jos gavyba ims negrįžtamai mažėti. Kituose pasaulio regionuose gavyba mažėja, sakė jis.

O agentūra „Bloomberg“ su nuoroda į JAV energetikos ministeriją praneša, kad naftos atsargosJungtinėse Valstijose per nepilną savaitę (nuo kovo 16 iki 20 dienos) padidėjo 8,2 mln. barelių ir buvo 466,7 mln. barelių.

Esant tokiai padėčiai naftos kainos ir toliau mažėja. „Brent“ rūšies naftos kaina kovo 25 dieną siekė 55 dolerius už barelį, WTI – 47 dolerius.

Interviu laikraščiui „The Financial Times“ T.Boone Pickensas teigė, kad JAV turi sumažinti skalūnų naftos gavybą, kad pakiltų pasaulinės naftos kainos,užuot laukusios, kol tokį žingsnį žengs Saudo Arabija.

„Kodėl mes laukiame, kad jie sumažintų gavybą. Tai mes išgauname tokius naftos kiekius, kurie viršiją paklausą. JAV turi subalansuoti savo rinką vietoj Saudo Arabijos“, – sakė milijardierius. Jo nuomone, skalūnų naftos gavybos apimčių augimas baigsis šių metų gegužę-birželį. Investuotojas mano, kad kompanijos ir toliau mažins investicijas į naftos gavybą, ir iki 2015 metų gruodžio naftos kaina bus 70 dolerių už barelį.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) duomenimis naftos pasiūla pasaulyje metai iš metų didėjo: paros pasiūla per metus didėjo 1,3 mln. barelių ir šių metų vasarį pagal skaičiavimus buvo 94 mln. barelių.

Agentūros vertinimais, 2015 metais naftos gavyba JAV išaugs 750 tūkst. barelių ir pasiūla sudarys 12 mln. barelių per parą.

Naftos kainos krenta nuo 2014 metų vasaros, o naftos atsargos pasaulyje ir toliau didėja, jos gavyba nemažinama.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(23)
(17)
(6)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: