Virusai gali padėti aušinti ir kietus kompiuterius  (1)

Burbuliuojantis vanduo blogina aušinimą. Problemų išvengti ir vandenį užvirinti 3 kartus greičiau gali padėti virusas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami iš tabako viruso išskirtus virusus, mokslininkai sugebėjo paspartinti vandens virimą, o tai gali labai pasitarnauti pramoninių elektrinių saugumui ir efektyvumui. Bet dar nesitikėkite greitesnio arbatos pasidarymo.

Inžinieriaus Matthew McCarthy iš Drexelio universiteto JAV vadovaujama komanda padengė kaitinimo elementus tabako mozaikos virusu ir stebėjo, kaip jis aktyviai sumažina ant kaitinimo elemento besikaupiančių burbuliukų dydį ir skaičių.

Šie burbulai, natūrali virimo proceso dalis, trukdo karščio perdavimą iš elemento vandeniui, kadangi ant paviršiaus jų gali prisikaupti tiek, kad izoliuoja elementą nuo jį supančio vandens. Taigi, kuo mažiau burbuliukų, tuo sparčiau perduodamas karštis.

Šio metodo sėkmę lemia keista tabako mozaikos viruso forma – šie organizmai yra ilgi, ploni, pieštuko formos, ir turi mažus „kabliukus“, kuriais prisitvirtina prie bet kokio paviršiaus. Taigi, komanda genetiškai pakeitė virusus, kad šie prisitvirtintų prie paviršiaus ir augtų vertikaliai ir statmenai kaitinimo elementų paviršiui, sudarydami nelyginant mikroskopinius žolės stiebelius. Ši „žolė“ tada padengiama plonu nikelio sluoksniu, neleidžiančiu judėti virusams.

Hannah Devlin paaiškina laboratorinio bandymo rezultatus:

„Dėl „metalinės žolės“ virimo procesas vyko tris kartus efektyviau. Taigi, jei du vandens puodai – vienas su tabako virusų danga, kitas be – būtų kaitinami tokia pačia temperatūra, puodas su sluoksniu sukurtų dvigubai daugiau vandens garų. Sistemose, skirtose aušinti elektroniką, danga beveik patrigubino temperatūrą, kurioje gali atsirasti kritinis karščio srautas.

Dar vienas šios paprastos technikos galimas panaudojimas yra apsauga nuo siaubingojo „kritinio karščio srauto“ scenarijaus, kai ant kaitinimo elementų susiformuoja daugybė burbuliukų, susiliejančių į vieną didelį burbulo sluoksnį, visiškai sustabdantį karščio perdavimą. O elektrinės ar boilerio atveju pasekmės, nesunku įsivaizduoti, gali būti katastrofiškos.

„Tada sausas paviršius kaista vis labiau, panašiai kaip sausa keptuvė ant viryklės,“ pasakojo McCarthy. „Tokiu atveju elektronika gali būti paprasčiausiai sunaikinta, ar elektrinių aušinimo sistemų atveju, gali įvykti katastrofiškas branduolinio reaktoriaus išsilydymas.“

McCarthy'is pridūrė, kad ateityje tokia danga galėtų būti naudojama ne tik atominėse elektrinėse, bet taip pat „išties kietuose kompiuteriuose“, kaip naujo tipo aušinimo sistema. Jei ką mėgstam, tai kietus kompiuerius, tad ačiū iš anksto tabako mozaikos viruse.

Šaltinis: The Guardian


Bec Crew
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)