Technologija iš nuotraukos leis nustatyti cheminę medžiagų sudėtį  (3)

Įsivaizduokite, kad telefonu nufotografavę bare užsisakytą gėrimą galite sužinoti, ar jame yra reikiamas alkoholio kiekis, o pažiūrėję į parduotuvėje gulinčių braškių nuotrauką pamatyti, kiek jose pesticidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia kamera jau kuriama. Elektros inžinieriai iš Tel Avivo universiteto Izraelyje sukūrė įrenginį, kuris išmaniojo telefono kamerą galėtų paversti į hiperspektrinį jutiklį, galintį aptikti cheminius ingredientus. Kad juos identifikuotumėte, užtektų padaryti tik nuotrauką, rašo sciencealert.com.

Hiperspektrinis atvaizdavimas skenuoja žmogaus akiai nematomus šviesos bangų dažnius, ir pagal juos nustato unikalias skirtingų medžiagų chemines savybes.

Palydovuose ši technologija naudojama tam, kad būtų aptiktas vanduo ir mineralai dirvožemyje ir kad fermeriai galėtų dirbti derlingesnę žemę, o kalnakasybos bendrovės rastų mineralų ir dujų klodus.

Tokio tipo cheminių medžiagų atpažinimas jau naudojamas didelėse, itin sudėtingose kamerose, tačiau mokslininkai tikina, kad jų įrenginys, kuris susideda iš neseniai užpatentuotos optinės dalies ir paveikslėlių apdorojimo programinės įrangos, leis technologiją pritaikyti ir išmaniuosiuose.

Jų optinis komponentas susideda iš jau egzistuojančios mikroelektromechaninės technologijos (MEMS) – labai mažos dalies, susidedančios iš mikroprocesoriaus ir kitų komponentų, tokių kaip jutikliai.

Idėja skamba gražiai, tačiau norint ją įgyvendinti, dar reikia sukurti duomenų bazę, kurioje būtų cheminių medžiagų požymių atitikmenys.

Technologijos konceptas pirmą kartą buvo pademonstruotas Barselonoje vykusioje parodoje „Mobile World Congress“, o liepą tikimasi sulaukti ir pirmojo prototipo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (3)