2014 metais į sąvartynus išmesta 300 tonų aukso  (0)

Praėjusiais metais visame pasaulyje buvo išmesta apie 41,8 mln. tonų elektronikos ir buitinių prietaisų, o kartu su jais ir daugybė aukso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai byloja naujausia JTO Universiteto ataskaita, rašo BBC. Specialistų skaičiavimai rodo, kad šiuo šiukšlių kiekiu galima užpildyti 1,15 mln. sunkvežimių, kurie vienas šalia kito sudarytų 23 tūkst. kilometrų eilę.

Perdirbimui tinkamų elektronikos atliekų (e-waste) yra už maždaug 52 mlrd. JAV dolerių, tačiau perdirbta vos šeštadalis viso kiekio.

Vartotojai per metus į šiukšlynus kartu išmetė apie 300 tonų aukso – tai yra 11 % viso kiekio, kurį pasaulinė aukso pramonė išgavo 2013 m. Tiesa, aukso išgavimo iš mikroschemų procesas yra gana brangus, o tai trukdo efektyviai išgauti tauriuosius metalus globaliu mastu, visa tai panaudojant antrą kartą.

Apie 60 % minėtų atliekų – šaldytuvai, skalbimo mašinos ir kita buitinė technika. Išmaniesiems telefonams, kalkuliatoriams, asmeniniams kompiuteriams ir spausdintuvams tenka 7 % minėto atliekų kiekio.

Daugiausiai elektronikos šiukšlių, skaičiuojant vienam gyventojui, išmeta Norvegijos gyventojai (28,4 kg vienam žmogui), Šveicarijos (26,3 kg), Islandijos (26,1 kg), Danijos (24 kg) ir D. Britanijos (23,5 kg).

„Lyderiais“, kalbant apie šalis, tapo JAV ir Kinija (32 % visų atliekų), už jų liko Japonija, Vokietija ir Indija. Ekspertų skaičiavimu, 2018 m. elektronikos ir buitinių prietaisų atliekų visame pasaulyje padaugės iki 50 mln. tonų.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (0)