Rusijos karo laivai sistemingai bando trukdyti strateginiam Lietuvos projektui  (10)

Rusijos laivai šią savaitę eilinį kartą sutrikdė strateginį Lietuvos projektą – elektros jungties su Švedija darbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos pusė ketvirtadienį ryte gavo pranešimą iš Rusijos laivų, kad pasišalintų iš kabelio tiesimo zonos iki 18 val. Oficiali priežastis - vykdomos pratybos.

Tai portalo delfi.lt žurnalistams patvirtino užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, nuo kovo Lietuva dėl panašių Rusijos veiksmų išsiuntė tris notas, tačiau negavo atsakymo.

„Tai visiškai nepriimtina ir pažeidžia Jungtinių Tautų Jūrų konvenciją“, - sakė ministras.

Lietuva išsikvietė Rusijos ambasadorių dėl trukdymo tiesti elektros kabelį į Švediją Baltijos jūros dugnu.

Rusijos ambasadorius atsakymų nepateikė

Į Užsienio reikalų ministeriją iškviestam Rusijos ambasadoriui Lietuva ketvirtadienį pareiškė griežtą protestą dėl karinių laivų trukdymo elektros jungties su Švedija tiesimo darbams.

„Jis aiškinsis Rusijos poziciją . Oficialią poziciją mums pateiks“, - ketvirtadienį žurnalistams užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Pasak ministro, Rusijos karinių laivų paliepimai pasitraukti iš tam tikrų teritorijų jungtį prižiūrintiems laivams yra fiksuojami, šia informacija dalinamasi su NATO.

„Tai yra fiksuojama konkrečių laivų dienos ataskaitose, tai yra fiksuojama laike - kas gauta, iš kur, kokio turinio pranešimai. Apie tą informaciją, be abejo, kalbamės su partneriais. Dar noriu pasakyti, kad viena iš notų rašyta koordinuotai su Švedija, kadangi Švedijai priklausantis laivas vykdė darbus. Mes, aišku, dalinamės informacija ir su sąjungininkais NATO“, - sakė ministras.

Rusijos ambasados komentaro agentūrai BNS gauti ketvirtadienį nepavyko.

Išsakė protestą

L.Linkevičius tikisi, kad tarptautinių įsipareigojimų dėl saugios laivybos Rusiją laikytis prašys ir tarptautinės organizacijos.

„Reikalausim, kad vykdytų (tarptautinius reikalavimus), reikalausim patys ir, manau, kad to reikalaus ir mūsų organizacijos, kurioms mes priklausom taip pat, kadangi tai yra saugi laivyba. Tai yra ne tik Lietuvos rūpestis ir ne tik Lietuvos laivai manevruoja toje ekonominėje zonoje“, - teigė ministras.

Jis aiškino, kad „NordBalt“ tiesimo darbams Rusijos trikdžiai nepakenks, tačiau tai yra nepriimtina: „Viskas vyksta pagal grafiką ir projektas nuo to tikrai nenukentės, bet tai yra nepriimtina, kai yra trikdomi darbai“.

L.Linkevičius teigė negalintis atsakyti, ar karinių laivų trikdžiai yra nukreipti konkrečiai prieš jungties su Švedija darbus.

„Aš negaliu nieko manyti, man sunku spėlioti, tiesiog pats faktas yra, kuris reikalauja reakcijos“, - tikino ministras.

Oficialų protestą ambasadoriui Aleksandrui Udalcovui išsakė užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas.

Finansinės žalos nepadarė

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad tai antras kartas, kai laivas, kuris yra šalia laivo, tiesiančio kabelį iš Švedijos į Lietuvą ir kurio funkcija yra apsaugoti tiesioginius statybos darbus atliekantį laivą, būna Rusijos laivo išvaromas iš tos zonos.

„Šiuo metu ši funkcija yra neatliekama, bet laivas, kuris tiesia kabelius, darbus toliau vykdo, – sakė A. Butkevičius. – Nėra padaryta jokia finansinė žala. Finansinės žalos padengimo negalime išieškoti.“

„Laiko prasme ar finansiškai toks incidentas nepakenkė, tačiau buvo sukelta nereikalinga įtampa, ir manome, kad tai daroma turint kažkokių paskatų, nes incidentai kartojasi“, - BNS per atstovę spaudai sakė A. Butkevičius.

Anot premjero, apie tai informuota Užsienio reikalų ministerija, kuri „diplomatiniais kanalais turi informuoti Rusijos užsienio reikalų ministerija“. Jis sakė kol kas neturintis atsakymo, ar tai jau padaryta.

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako, kad incidentas nepadarė jokios žalos projektui.

„Ketvirtadienio įvykis, kai prie „NordBalt“ jungties trasos budintis specialus laivas turėjo nukrypti nuo kabelio klojimo trasos, nepadarė jokios žalos „NordBalt“ projekto eigai. Šis laivas turi įspėti kitus laivus, jei šie prisiartina per daug arti ir savo žvejybos įranga ar inkarais galėtų kliudyti kabelį. Tuo tarpu Baltijos jūroje specialus kabelius klojantis laivas „Topaz Installer“ tęsia darbą. Baltijos jūros dugne jau paklota 300 kilometrų kabelio, o visi kabelio klojimo ir apsaugojimo darbai bus baigti iki vasaros pabaigos, kaip ir planuota iki šiol“, - komentavo energetikos ministras R. Masiulis

Kaip nurodo projekto vystytoja bendrovė „Litgrid“, kol „kabelis guli Baltijos jūros dugne neįgilintas ir nepaslėptas po smėliu, prie jungties trasos nuolatos budi specialus laivas, turintis įspėti kitus laivus, jei šie prisiartina per daug arti ir savo žvejybos įranga ar inkarais galėtų kliudyti kabelį. Balandžio 30 dieną, ketvirtadienį, šis laivas turėjo nukrypti nuo kabelio klojimo trasos, kai tą įsakė pasirodę Rusijos kariniai laivai. Nuo kabelio klojimo darbų pradžios šiais metais tai trečias toks atvejis.“

Per mėnesį trunkančius darbus Baltijos jūroje specialus kabelius klojantis laivas „Topaz Installer“ jau patiesė 50 kilometrų aukštos įtampos nuolatinės srovės „NordBalt“ kabelio ir šiuo metu baigia tiesti antrąją tokio paties ilgio kabelio atkarpą.

Projektą „NordBalt“, kurio vertė 550,3 mln. eurų ir kuriuo Lietuva bus sujungta su Skandinavijos elektros tinklais, įgyvendina valstybės įmonė „Litgrid“.

Iš viso Baltijos jūros dugne jau paklota 300 kilometrų kabelio, o visi kabelio klojimo ir apsaugojimo darbai bus baigti iki vasaros pabaigos. Jūrinio kabelio ilgis siekia 400 kilometrų, o visos „NordBalt“ jungties ilgis – 453 kilometrus.

Elektros tiltas su Švedija „NordBalt“ turi pradėti veikti 2015 metų pabaigoje. 450 kilometrų ilgio „NordBalt“ kabelis į abi puses galės perduoti iki 700 megavatų elektros.

Švedija palaiko Lietuvos protestą

Švedija ketvirtadienį išsakė paramą Lietuvos protestui dėl Rusijos karo laivų elgesio Baltijos jūroje, kuriuo trikdomas elektros kabelio į Švediją tiesimas.

Švedijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Pezhmanas Fivrinas BNS sakė, kad Stokholmas Rusijos elgesį laiko tarptautinės teisės pažeidimu.

„Švedija susisiekė su Rusijos pareigūnais ir aptarė šį reikalą, išsakė poziciją, kad tai tarptautinės teisės pažeidimas. Mes remiame Lietuvą šiuo klausimu. Užsienio reikalų ministerija pirmadienį aptars, kaip toliau elgtis šiuo klausimu“, - telefonu iš Švedijos sakė diplomatas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Samoškaitė
(24)
(8)
(16)

Komentarai (10)