Kaip Klaipėdoje saugomas SGD terminalas: peiliais ginkluoti narai ir vyrai specialiais kostiumais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Katė 2015-05-02 18:11
Kam jį saugoti, atiduokit kam nors, kaip kadaise „Lietuvos kuro“ degalines už vieną litą. Nes dėl šio korupcinio projekto (ką nustatė Seimo komisija) dujos Lietuvoje pabrango trečdaliu, o vienas didžiausių darbdavių ir biudžeto mokėtojas koncernas „Achema“ atsidūrė ant bankroto ribos.
exlibrisas 2015-05-02 18:42
Labai gerai parašytas straipsnis - puikus meniškumo ir publicistikos balansas.
Zebediejus 2015-05-02 18:46
Eik tu sau! O kodėl ne 10 kartų? Ir kaip jos pabrango, jei pigo? Ar tamsta iš tų, kur moki matematiką, bet su ekonomika sujungti neišeina? Nepameni kaip pigiai pirkom dujas iki terminalo?
Katė 2015-05-02 21:12
O mums dar aiškina, kad Rusijos televizijos skleidžia dezinformaciją ir plauna pasauliui smegenis, bet kad ir Lietuvoje lietuviškos dezinformacijos lygis tikrai ne mažesnis. Atvirai korupcinis terminalo projektas lengvatikiams įteigtas kaip Lietuvos „išgelbėjimas“. Normalus žmogus, net nesigilindamas paklaustų: kodėl terminalas išsinuomotas keturis kartus brangiau nei kainuotų jį tiesiog nusipirkti? Kodėl Latvija, kurioje dujos atseit „brangesnės“ negu Lietuvoje šią savaitę pareiškė nesiruošianti pirkti mūsų „terminalo“ dujų? Dargi neaišku kokia kaina tas dujas bando įsiūlyti Estijai, Latvijai ir Lenkijai. Labai gali būti, kad yra panaši situacija kaip kadaise su elektra Baltarusijai - pardavinėjo žemiau savikainos o kaštus dengė Lietuvos piliečiai. Gaila Achemos.Tikriausiai jau dairosi kurion čia šalin iškelti gamybą. Kokios dalies BVP netektume jai taip atsitiktų? Kiek darbo vietų būtų prarasta?
Katė 2015-05-02 22:54
Korupcija užsiima ne protiškai atsilikę žmonės, tuo užsiima labai gudrūs ir labai blogi žmonės. Daug kas paaiškėtų jei žinotume, kas tokie yra terminalo savininkai - akcininkai. Deja, terminalas priklauso ofšorinėje zonoje - Seišelių salose - registruotai kompanijai, o kas slepiasi už jos - paslaptis. Jau tai, kad terminalas nuomojamas už keturis kartus didesnę kainą nei kainuotų jį nusipirkti, reiškia, jog kažkas per dešimt metų paprasčiausiai be jokių pastangų pasisavins 1.5 milijardo litų.
Katė 2015-05-02 23:06
Dujos pigo nuo 2014 metų vasaros, o terminalas „atpuškavo“ tik prieš Naujus metus, taigi jis kaip ir nėra susijęs su „pigimu“. Terminalo „propagandistams“ velnias įteikė dovaną - perpus kritusias naftos kainas ir paskui jas nusiritusias dujų. Dabar jie dujų atpigimą aiškina kaip terminalo nuopelną, niekada neužsimindami apie pasaulinį dujų kainų nuosmukį. Kodėl Achema nenori pirkti iš terminalo? Kodėl Kaunas ir Vilnius prievarta verčiami pirkti iš terminalo? Nes kaina nekonkurencinga, išlaikymo kaštai milžiniški.
Laurynas19 2015-05-02 23:31
Katė, Ką siūlai daryti?
punktyras 2015-05-02 23:33
O taip, žinojimas, kad po pusmečio bus terminalas, jokios įtakos nedarė, – juk naftos kainų smukimą gerai žinojo iš anksto ir kaip geros valios ženklą nuolaidą pritaikė. Seems legit.
gagu 2015-05-02 23:46
Marius18 2015-05-03 00:17
Matomai,kaikurie delfio lygio straipsniai priviliojo ir jų komentatorius.
Marius.brn 2015-05-03 00:21
Kaip susijusi lietuva buvo su pasaulinėm dujų kainom? Niekaip, nes, iki SGD terminalo, dujas tiekė vienintelis tiekėjas - rusija. Nors dujų kainos ir krito, tačiau faktas yra tas kad lietuva prieš rusijos dujų kainų politiką veikė keliais frontais. Vienas iš jų yra ir stokholmo arbitražas. Trečia, lietuva vargiai turi specialistų aptarnauti laivą, o per tą laiką kurį nuomojame, tai vyksta apmokymo procesas. Kiek žinau, po kažkiek laiko įvyks perdavimas. Norvegai yra specialistai šioje srityje (laivyba ir dujos) ir tavo nuostabai pasakysiu, kad niekas nieko už dyką nedaro. O beje, skaičiai iš katės subinės? Tai, kad, jei šnekėti apie pasaulines kainas, tai terminalas yra būtinas, tik tokiu atveju, galėsime matyti save pasaulinės rinkos fone. O jei tavo pasaulis yra rusija, tai apgailestauju, turiu tau tada negailestingą vardą iš V raidės ir tai ne Voldemortas. Beje, kokia esi specialistė, kad galėtum nuspręsti, kas ir kiek yra per brangu? Papasakok plačiau. Laukiu. Ir be abejo, terminalas kainuoja. Tik tokios koshkos kaip tu, gali kelti tokius idiotiškus teiginius, bet tokie projektai kuria darbo vietas, specialistus, antimonopoliją, energetinį saugumą (nes nutrūkti tiekimas gali iš bet kur) ir daugybę kitų dalykų.
Shioks 2015-05-03 19:43
Del terminalo kainos, Kate beveik teisingai sako Siu terminalu butent sios rusies kaina ~270 mln doleriu. Mes uz 10 metu nuoma sumokesim visa sio terminalo kaina ir dar primokesim papildomai, o poto 10 metu galesim issipirkt UZ TAM TIKRA pinigu suma, na uz koki 200 mln doleriu . Siais laikais gyvenam globaliame pasaulyje, o ne kazkur uzkampyje, igula kuri prizetu laiva galima nusamdyti. Bet kadangi tai valstybinis projektas, be otkatu ir permokejimu neapseita.
Rukis 2015-05-03 20:00
Skaičiai iš subinės ar pateiksi faktus?
Marius.brn 2015-05-03 20:32
Net jei nuėjo kažkokie pinigai kažkam į kišenę, tai bėdos susijusios ne su terminalu ir jo teikiamais privalumais, o su žmonėmis, kurie yra korumpuoti ir išnaudoja spragas/pažintis. Beja, iš kur yra tie skaičiai? Norėčiau sužinoti.
Ernestass 2015-05-03 22:59
Turėtume užsienio diplomatija su Rusais tai nereikėtų ir permokėti už dujas. Kai ekstremistai už vairo pasodinti, taip ir esame mylimi Rusų. Realiai, nesuprantu ko terminalas tiesiog nebuvo nupirktas. Po to teks mokėti dvigubai už jį arba permokėti už nuomą. Asmeniškai nepatinka man nieko nuomotis, kai turi- turi. Nesekiau akylai pačio jo pirkimo, bet akivaizdu, kad turėjo daug problemų su šiuo projektu mes. Pilna korupcijos, ekonominė nauda- abejotina. Bent politiškai ir morališkai dabar turime kažkokių svertų, bet vėl gi čia klausimas kiek jie to verti. Propagandos pilna dėl šio projekto naudos, visi kas kritikuoja- Rusijos agentai. Už patriotizmo bei nacionalizmo kliedesių yra slepiama nekompetencija bei vagystės. Nesvarbu, kad realiai kiek žinau niekas šiam projektui neprieštaravo iš esmės, tiktais buvo kritikuojamas jo vykdymo procesas.
immortallt 2015-05-03 23:02
Ko jūs su tuo degeneratu po nick'u "katė" diskutuojat? Gi faktus iš ruso subinės traukia ir tiek.
bahuriux 2015-05-03 23:52
Palaukit jūs su savo faktais iš subinės. , jūs biški atsipeikėkit ir supraskit, kad visas šitas reikalas smirdi dujų odorantu, nera jokio skaidrumo. Nors aš už Lietuvos nepriklausomybe, bet kas per (čia turėjo nuskambėti riebus keiksmažodis) prastūmė tokį kreivą projektą su idiotiškom sąlygom? Tokius (3,14keiskmažodis) supūdyti kalėkime maža už Lietuvos išdavystę. Jums paprastas pvz. reikia (brangaus) įrankio tavo verslui, kam jį nuomuotis už galutine trigubą-dešimtgubą kainą, perki nają ar dėvėtą, pasinaudoji ir parduodi, ar šitiek proto neužtenka? Jei neužtenka, tai leiskit į valdžia vien tik verslininkus, jie sutvarkys reikalus tik su puse tiek korupcijos ir otkatų, kiek jų yra dabar, reliatyviai nuo to, tik laimės visi. Kiekvienas žmogus su triženkliu IQ šitą ir pats susivoks, bet tik ne mūsų valdžia? P.S. Gero vakaro patriotams (Lietuvos ir Rusijos).
Katė 2015-05-04 01:14
Pats tu „rusas“. Kadangi mano galva neprikimšta nei rusiškos, nei lietuviškos propagandos, aš tiesiog prisimenu „terminalines“ ištakas: 2008 metai - vyriausybė kartu Achema pasirašo sutartį sumesti bendrai pinigus ir statyti pigų, nedidelį, optimalų Lietuvai dujų terminalą. Tų metų pabaigoje Lietuvą ištinka nelaimė - ketveriems metams įsisteigia kubilistanas. Terminalo projektas išmetamas į šiukšles, trejus metus nieko nedaroma (tam, kad monopolininkas Gazpromas užsidėtų gerus antkainius ir pasiimtų viršpelnius, ką jis ir padarė) tada atsiranda kažkoks korupcinis projektas - milžiniškas laivas, galintis priimti daugiau dujų nei Lietuva suvartoja per metus - dvejus, nuoma - keturguba kaina nei laivo vertė, aptarnavimo išlaidos 0.5 milijono per dieną nepriklausomai perka kas nors iš jo dujas ar ne, o kas yra nuomotojai akcininkai - PASLAPTIS. Kas žeriasi tuos 1.5 milijardo? Atplukdytos dujos brangios, o pridėjus visas aptarnavimo nuomos išlaidas jų iš vis niekas nenori pirkti. Tada grūda prievarta.
Marius.brn 2015-05-04 06:26
Tai vis dėl to, Kate, iš kur tie visi skaičiai ir faktai? Kokie tie tavo šaltiniai?
hamann 2015-05-04 08:12
Aha, baltarusija turi gerą diplomatiją su rusija, ir gyvena dabar taip kaip mes prieš 25 metus gyvenom. Gruzija turėjo gerą diplomatiją su rusija. Ukraina irgi turėjo gerą diplomatiją su rusija... Connect the dots.