Išmanosios apyrankės - kas tai yra ir ko jos vertos  (1)

Per kelis pastaruosius metus vis daugiau matome „išmanių“ daiktų – telefonai, televizoriai, netgi šaldytuvai ar dulkių siurbliai. Tačiau faktas vienas – nei vienas iš šių įrenginių neskatina mūsų judėti, sportuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atvirkščiai, jie padeda mums mažiau laiko skirti judėjimui, daugiau kitiems užsiėmimams, kurie, galbūt, atrodo naudingesni ar tiesiog įdomesni. Tačiau yra ir įrenginių, skirtų jūsų sveikatai stebėti ar tiesiog sportui. Tai – išmaniosios apyrankės. Bet ką jos gali? Ar jomis galima žaisti žaidimus? Ar jos rodo laiką? Kokia jų nauda? Į šiuos ir kitus klausimus pasistengsime atsakyti šiuo straipsniu.

Taip, šios apyrankės rodo laiką. Bet nepainiokite jų su laikrodžiais.

Išmaniosios apyrankės, be jokių abejonių, gali rodyti laiką. Tačiau nepainiokite išmaniųjų apyrankių su išmaniaisiais laikrodžiais – nors šios kategorijos yra panašios, bet jos turi skirtumų, pavyzdžiui, išmanieji laikrodžiai yra labiau sutelkti į telefono pranešimų rodymą, išvaizdą ir, žinoma, patį laiką. Tuo tarpu išmaniosios apyrankės tikrai negali būti grožio aksesuaras – šiai kategorijai atstovaujantys daiktai paprastai yra skirti tik sportuojantiems ar tiesiog savo sveikatą stebintiems žmonėms. Su sportu ir sveikata nesusijusios funkcijos – tik papildomi priedai, kuriems gamintojai neskiria ypatingai daug dėmesio.

Jeigu nesportuojate, ko gero, išmaniosios apyrankės pirkti jums neverta.

Kodėl? Tiesiog tuomet išmanusis laikrodis atrodytų labiau logiškas pasirinkimas, kadangi išmaniosiose apyrankėse išskiriamos būtent šios galimybės:

  • Žingsnių ir/ar dviračiu nuvažiuotų kilometrų matavimas ir sinchronizavimas su tokiomis programėlėmis kaip „Endomondo“, „Runtastic“ ar „RunKeeper“;
  • Sudegintų kalorijų apskaičiavimas;
  • Miego kokybės stebėjimas;
  • Širdies ritmo matavimas ir detalus stebėjimas;

Visus duomenis galima detaliai stebėti ir analizuoti programėlėse, kurios skirtos išmaniajai apyrankei.

Bet jeigu iš jus labiausiai domina matyti telefono pranešimus ant savo riešo, turėti laikrodį su papildomomis galimybėmis arba jūs tiesiog nesportuojate – rinkitės išmanųjį laikrodį.

O kuo išmaniosios apyrankės yra pranašesnės?

Na, visų pirma, jeigu sportuojate, išmaniosios apyrankės leidžia žymiai detalesnį savo sveikatos stebėjimą, negu išmanieji laikrodžiai.

Kitas privalumas – dizainas. Išmaniosios apyrankės ne tik patogesnės sportuojant, bet jos paprasčiausiai tam pritaikytos – jos atsparios vandeniui, itin lengvos ir visiškai netrukdo sportuoti, miegoti ar judėti. Tuo tarpu miegoti ar sportuoti su tokiais masyviais laikrodžiais kaip „LG G Watch R“, ko gero, norės retas.

Taip pat išmanios apyrankės yra žymiai pigesnės. Galime lyginti „Gear Fit“ su „Gear S“, „Sony Wristband SWR10“ su „Sony SmartWatch 2“, bet visais atvejais matysime, kad apyrankės yra maždaug du kartus pigesnės už laikrodžius.

Ir lyg to būtų negana, išmaniųjų apyrankių baterijų tarnavimo laikas – maždaug savaitė. Tuo tarpu išmanieji laikrodžiai atlaiko apie 2 dienas – nors ir tai jau laikoma geru rezultatu.

Taigi – apyrankė ar laikrodis?

Jeigu sportas yra didelė jūsų gyvenimo dalis – apyrankė.

Jeigu jūs neturite labai daug pinigų, sportuojate bent kelis kartus į mėnesį ir jus domina jūsų sveikatos stebėjimas be papildomų pastangų – apyrankė.

Bet jeigu pinigai jums – ne rodiklis, o jus labiau domina įvaizdis ir platus funkcionalumas, o ne sportas ir sveikata – būtent išmanusis laikrodis turėtų būti jūsų pasirinkimas.

Nors ir išmaniąja apyranke galima atsiliepti į skambučius ar matyti pranešimus, tačiau funkcijų ir programėlių asortimentas vis tiek smarkiai atsilieka nuo išmaniojo laikrodžio. Tuo tarpu išmaniaisiais laikrodžiais taip pat galima stebėti savo miego kokybę ar treniruotes, tačiau su apyrankėmis tai daryti galima žymiai paprasčiau ir kokybiškiau. Todėl išmaniosios apyrankės teoriškai gali pakeisti išmaniuosius laikrodžius (ir atvirkščiai), tačiau siūlome daiktus naudoti tam, kam jie skirti ir išmaniąsias apyrankes rinktis tik tada, kai sportas iš tikrųjų užima nemažą jūsų gyvenimo dalį.

Straipsnio autorius: Fortakas, Erik Murin

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(45)
(9)
(36)

Komentarai (1)