Metų diskusijos atomazga: mokslininkai išsprendė suknelės spalvos mįslę  (1)

Šįmet vasario mėnesį internete paskelbta nuotrauka sukėlė pasaulines diskusijas – ar suknelė yra mėlyna su juodais nėriniais, ar balta su auksiniais? Tačiau mokslininkai pagaliau išsprendė suknelės spalvos mįslę ir atskleidė, kokia ji yra iš tiesų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-15 Metų diskusijos atomazga: mokslininkai išsprendė suknelės spalvos mįslę  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų teigimu, originalioje nuotraukoje ši suknelė vis dėlto buvo rudos ir mėlynos spalvų.

Šviesa patenka į akį per lęšį – skirtingi bangų ilgiai atitinka skirtingas spalvas. Jums net nereikia galvoti, kokia tai spalva – smegenys tuo pasirūpina už jus. Jie nustato, kokios spalvos šviesa atsispindi nuo objekto, į kurį žvelgiate, ir tą spalvą „atima“ iš tikrosios objekto spalvos.

Mokslininkų teigimu, tai, kokios spalvos drabužį matome, priklauso ir nuo to prie kokios spalvos akys labiau įpratusios – dienos ar kambario. Ši nuotrauka, užminusi spalvų mįslę, ryškiausiai iliustruoja skirtingą spalvų suvokimą.

Iš viso buvo ištirta daugiau kaip 1400 žmonių ir išsiaiškinta, kad žmonės, pažvelgę į suknelės nuotrauką, pasidalijo į tris stovyklas: žvelgdami į suknelę, matantys mėlyną ir juodą spalvas, regintys baltą ir auksinę spalvas bei įžvelgiantys mėlyną ir rudą spalvas.

JAV neurologas Bevilas Conway iš Masačiutsetso technologijų instituto teigė, kad žmonės, kurie matė suknelę baltos ir aukso spalvų greičiausiai yra labiau įpratę prie dienos šviesos, tuo metu tie, kurie drabužį regėjo kaip mėlyną yra labiau įpratę prie kambario šviesos. Tie, kurie suknelę matė rudą ir mėlyną stoja kažkur per vidurį tarp šių dviejų žmonių grupių.

Tyrimo metu nustatyta, kad spalvų suvokimas taip pat priklauso ir nuo lyties bei amžiaus. Vyresni žmonės ir moterys daugiausia matė drabužį kaip baltai auksinį, o didesnė dalis jaunesnių žmonių įžvelgė jame juodą ir mėlyną spalvas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(5)
(29)

Komentarai (1)