Svarbiausi vairavimo principai norint sutaupyti degalų  (4)

Transportas – vienas didžiausių oro taršos šaltinių, todėl daugelyje Europos Sąjungos šalių ekonomiškas vairavimas ne naujiena daugiau kaip dešimtmetį. Tačiau Lietuvoje vairuoti ekonomiškai – arba ekologiškai – vis dar nauja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Modernus vairavimo būdas

Ekonomiškas arba ekologiškas vairavimas – tai šiuolaikiškas vairavimo būdas, kurio pradininkais laikomi skandinavai. Jo pagrindiniai principai – važiuoti ir taupiai, ir saugiai, tausojant automobilį, degalus, o kartu ir mažiau kenkiant aplinkai bei sveikatai.

Yra keletas ekologiško vairavimo taisyklių. Pirmoji – gebėti numatyti eismo srautą ir prie jo prisitaikyti vengiant nereikalingo stabdymo ir greitėjimo. Kiti svarbūs faktoriai – tai pastovaus greičio pasirinkimas naudojant maksimaliai aukštą pavarą, oro slėgio patikrinimas padangose bent kartą per mėnesį ar prieš kiekvieną ilgesnę kelionę.

Norint sutaupyti degalų, reikia sugebėti maksimaliai išnaudoti kinetinę energiją.

Ar vairuoja ekonomiškai, gali nesunkiai įvertinti kiekvienas vairuotojas, palyginęs degalų sąnaudas su automobilio gamintojo nurodytomis vidutinėmis. Jei degalų sąnaudos viršija nurodytas gamintojo, dėl to gali būti kalti ir automobilio vairuotojo vairavimo įpročiai.

Kuo ekonomiškesnis važiavimas, tuo jis ekologiškesnis. Yra toks angliškas posakis – „fuel efficient driving“, tai yra efektyvus kiekvieno degalų gramo išnaudojimas. Iš vienos pusės, taip sutaupoma pinigų, antra vertus, – saugoma aplinka, juk kiekvienas sudegęs dyzelino litras „pagamina“ apie 2,7 kg anglies dvideginio. Taigi tokiu būdu mes ne tik taupome savo lėšas, bet ir prisidedame prie švaresnės aplinkos, kurioje gyvename patys ir gyvens mūsų vaikai bei anūkai.

Be abejo, labai svarbu, kad ir automobilis būtų tvarkingas – tai taip pat susiję su ekologišku vairavimu. Kita vertus, šiuolaikiniai automobiliai turi gana geras teršalų neutralizavimo sistemas, tad didžiausia ekologiško-ekonomiško vairavimo nauda yra mažesnės išlaidos degalams.

Pagrindiniai principai

Gerai prižiūrėkite savo automobilį ir reguliariai tikrinkite tepalo lygį. Nereikia nė sakyti, kad tik tinkamai prižiūrimi mechanizmai veikia efektyviai. Jeigu jūsų mašina bus techniškai tvarkinga, sumažės jos į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekis.

Kiekvieną mėnesį būtina tikrinti ir padangų oro slėgį. Dėl nepakankamai pripūstų padangų degalų sąnaudos gali padidėti iki 4 procentų.

Taip pat pašalinkite nereikalingus sunkius daiktus iš automobilio bagažinės ar nuo užpakalinės sėdynės. Mat kuo sunkesnis automobilis, tuo intensyviau turi veikti variklis ir atitinkamai tuo daugiau sunaudojama degalų.

Stenkitės važinėti uždarę langus – ypač jeigu važiuojate labai dideliu greičiu, taip pat nuimkite tuščią stogo bagažinę. Tai sumažins pasipriešinimą vėjui, dėl to degalų sąnaudos ir išmetamo anglies dvideginio kiekis gali sumažėti iki 10 procentų.

Naudokitės oro kondicionavimo įranga tik tuomet, kai būtina. Be reikalo ją naudojant, degalų sąnaudos ir išmetamo anglies dvideginio kiekis gali padidėti iki 5 procentų.

Stenkitės pasirinkti tinkamą greitį ir, svarbiausia, važiuokite tolygiai. Kiekvieną kartą staiga padidinus greitį ar staiga sustojus automobilio variklis naudoja daugiau degalų ir išmeta į aplinką daugiau anglies dvideginio.

Didindami greitį, keiskite pavaras kiek galima anksčiau: degalų sąnaudų atžvilgiu daug ekonomiškiau važiuoti aukštesnėmis pavaromis.

Taip pat, kaip minėta, stenkitės numatyti transporto srautą. Įvertinkite prieš jus esantį eismą kiek galima toliau į priekį, kad išvengtumėte nereikalingo stabdymo ir greičio didinimo automobilių sraute.

Dažniausiai sakoma, jog ekologiškas vairavimas turi įtakos saugesniam važiavimui automobiliu, ir paprastai tai yra tiesa. Ekologiškas keliavimas leidžia apriboti degalų suvartojimą, turi įtakos vairavimo technikai ir automobilio eksploatacijai. Vis dėlto ekologiškas vairavimas turi būti atsargus ir protingas. Saugumas yra visų svarbiausias.

Lietuvoje neseniai

Kai kuriose šalyse – pavyzdžiui, JAV, Švedijoje, Belgijoje, Suomijoje, – jau seniai veikia vadinamojo ekovairavimo mokyklos. Jose pradedantiems ir patirties turintiems vairuotojams skaitomas specialus ekonomiško-ekologiško vairavimo kursas.

2012 metų lapkritį Europos Komisija patvirtino direktyvas, kurios nurodo, jog egzaminą laikantys vairuotojai turi važiuoti taip, kad būtų užtikrinta sauga, mažinamas degalų naudojimas ir išmetamųjų teršalų kiekis įsibėgėjant, lėtėjant, važiuojant į įkalnę ir nuokalnę, prireikus perjungiant pavaras. Dokumente taip pat apibrėžiama, kad egzamino vertintojas turi stebėti, ar vairuotojai, važiuodami saugiai ir taupiai, atsižvelgia į sūkių skaičių per minutę ir atitinkamai perjungia pavaras, stabdo ir didina greitį. Todėl vadovaujantis šiuo kodeksu nuo praėjusių metų ir Lietuvoje per vairavimo egzaminą kreipiamas dėmesys į tai, ar egzaminuojamasis sugeba pademonstruoti ekologiško vairavimo techniką ir įgūdžius.

Taip pat nuo praėjusių metų vairuotojams, laikantiems teorijos egzaminą, taip pat tenka atsakyti į klausimus apie ekonomišką vairavimą.

Lietuvoje vis daugiau vairavimo mokyklų siūlo specialius ekovairavimo kursus, kurie gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Kursų metu vairuotojai supažindinami su pagrindiniais ekologiško vairavimo principais, mokosi taikyti juos praktiškai vairuodami automobilį, sužino, kaip sumažinti degalų sąnaudas.

Mokymuose gali dalyvauti tiek patyrę vairuotojai, tiek pradedantieji, privačiais ar verslo reikalais vairuojantys asmenys. Baigę kursus dalyviai gauna ekovairavimo kursų išklausymo pažymėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Panevėžio balsas
Panevėžio balsas
(6)
(10)
(-4)

Komentarai (4)