Metrologijos diena: mokslas prasideda tada, kai pradedama matuoti  (0)

Kai reikia tiksliai įvertinti prekių, energijos, paslaugų kiekį, ypač tarptautinėje prekyboje, į pagalbą pasitelkiamos matavimo priemonės. Kad tų matavimo priemonių matavimo galimybės būtų pripažintos, kiekviena šalis privalo savo pačias tiksliausias matavimo priemones, vadinamas valstybiniais etalonais, periodiškai palyginti su Tarptautinio svarsčių ir matų biuro išlaikomais tarptautiniais etalonais arba šio Biuro pripažintais valstybiniais etalonais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1875 m. gegužės 20 d. Paryžiuje buvo pasirašyta Metro konvencija. Tuo pačiu buvo nutarta įsteigti Tarptautinį svarsčių ir matų biurą, prižiūrimą Tarptautinio svarsčių ir matų komiteto ir pavaldų Generalinei svarsčių ir matų konferencijai, kuri sudaryta iš visų susitariančiųjų šalių Vyriausybių įgaliotųjų atstovų. Esminė Konvencijos nuostata yra ta, kad Tarptautiniam svarsčių ir matų biurui pavedama kurti ir išlaikyti tarptautinius etalonus, o valstybinius etalonus periodiškai palyginti su tarptautiniais etalonais. Metro konvencija padėjo pagrindus tarptautinei matavimų siečiai, todėl gegužės 20 d. ir minima Tarptautinė metrologijos diena.

Svarbiausias kiekvienos šalies metrologų uždavinys yra užtikrinti matavimų vienovę savo šalyje ir formuoti metrologijos politiką taip, kad matavimų rezultatai būtų pripažįstami kitose valstybėse. To galima pasiekti tik jei matavimo vienetų etalonai lyginami su kitų valstybių etalonais, o matavimo vieneto (kilogramo, sekundės ir t.t.) vertė perduodama pagal hierarchinę schemą nuo etalono iki darbinės matavimo priemonės su žinomu tikslumu.

Matematika, mechanika, fizika ir kt. buvo pradėti vadinti tiksliaisiais mokslais todėl, kad dėl matavimų atsirado galimybė nustatyti tikslius kiekybinius santykius, išreiškiančius objektyvius gamtos dėsnius. Juk mus supantį pasaulį pažįstame tik tiek, kiek sugebame išmatuoti.

Rusų mokslininkui D. Mendelejevui priklauso mintis, kad mokslas prasideda tada, kai pradedama matuoti.

Matavimai itin svarbūs turto (taip pat ir gamtos turtų) apskaitos, prekybos, sveikatos apsaugos, aplinkosaugos, darbų saugos srityse, užtikrinant detalių ir mazgų pakeičiamumą, produkcijos kokybę ir kitose žmonių veiklos srityse. Sunku būtų surasti veiklos rūšį, kuri būtų visiškai nesusijusi su matavimais.

Vienetų verčių atkūrimas, išlaikymas ir perdavimas matavimo priemonėms vykdomas naudojant etalonus ir kitą įrangą.

Valstybinis mokslinių tyrimų institutas Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais paskirtas vykdyti Nacionalinio metrologijos instituto funkcijas ir atstovauti Lietuvai tarptautinėse ir regioninėse organizacijose. FTMC struktūroje tai vykdo Metrologijos skyrius, atstovaujantis Lietuvai šiose metrologijos organizacijose:

CGPM – Generalinė svorių ir matų konferencija (Metro konvencijos valstybių narių komitetas). Narystė šioje organizacijoje ir metrologijos politikos formavimas pagal Europos Sąjungos principus ir teisės aktus sudarė prielaidas Lietuvos nacionaliniam metrologijos institutui 2001 m. pasirašyti Daugiašalį susitarimą dėl nacionalinių matavimo etalonų ir kalibravimo bei matavimo liudijimų, išduotų nacionalinių metrologijos institutų, pripažinimo. Šis susitarimas buvo atnaujintas, pakartotinai pasirašius sutartį FTMC direktoriui dr. Gintarui Valušiui 2014 m. lapkričio mėnesį.

EURAMET – Europos nacionalinių metrologijos institutų asociacija, organizuojanti ir kontroliuojanti valstybinių etalonų palyginimus. Nacionaliniai matavimo vienetų etalonai laikomi lygiaverčiais su kitų valstybių etalonais tik tada, kai atliekamas jų palyginimas ir rezultatai paskelbiami Tarptautinio svorių ir matų biuro (BIPM) tinklalapyje. Lietuva šiuose palyginimuose taip pat dalyvauja.

COOMET – Eurazijos bendradarbiavimas metrologijoje.

Tarptautinis svarsčių ir matų biuras (BIPM), sveikindamas pasaulio metrologus ir verslo partnerius su Pasauline metrologijos diena, kasmet ją skiria vis kitai matavimų temai. Šiemet tai -Tarptautiniai šviesos metai; jie skirti Matavimams ir Šviesai.

FTMC Metrologijos skyrius sveikina visus Lietuvos žmones, dirbančius metrologijos srityje su Pasauline Metrologijos diena.

FTMC Metrologijos skyriaus vadovas dr. Evaldas Naujalis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)