Ašaromis apsipylęs šauktinis: „Valstybės išdavystė? Sutinku“  (29)

Prieš privalomają pradinę karo tarnybą pasisakę jaunuoliai sulaukė audringos visuomenės reakcijos. Prieš fotoaparatus ašaromis apsipylę vaikinai norėjo atkreipti dėmesį į ydingą privalomosios pradinės karo tarnybos atnaujinimo organizavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aktorė ir televizijos laidų vedėja Beata Tiškevič-Hasanova kartu su fotografe, politikos mokslų studente Neringa Rekašiūte įvykdė fotografijos projektą „Jie laimėjo loteriją“.

Fotografijose – jauni vaikinai, kurių veidais byra karčios ašaros. Dauguma jų nenori būti pašaukti ir atvirai pasisako prieš privalomąją tarnybą.

Nuotraukoms pasklidus internete, daugumai sukilo nemažas pyktis, o iš projekto buvo smarkiai pasišaipyta.

Vienas nuotraukose pozavęs vaikinas – 25 vilnietis Mindaugas Puodžius.

Skandalo nesitikėjo

„Apsižliumbėm. Visų pirma, jau prieš fotografuojantis, supratau, jog „šaršalo“ dėl šito tikrai bus. Ir tuo labai džiaugiausi, mat norėjau, jog į tai būtų atkreiptas dar didesnis dėmesys“, – sakė M. Puodžius.

M. Puodžius pripažino galvojęs, kad visuomenės nuomonė bus pasidalijusi maždaug tolygiai. Kilęs ažiotažas jį smarkiai nustebino.

„Pasirodė, kad aktyvesni yra tie, kurie mano, jog vyras turi būti toks, kad jį bet kuriuo momentu galima ištraukt iš gyvenimo 9 mėnesiams“, – sakė jis.

M. Puodžiaus nuomone, nereikėtų toleruoti skubotų ir prastai organizuotų sprendimų dėl šauktinių grąžinimo.

„Ir kaip Mykolas Katkus (Viešųjų ryšių specialistas. – Red.) šią akciją yra pakomentavęs, kad tai „Įžvalgi, idėjinė, intelektuali, patraukli ir nepaprastai gražiai atlikta valstybės išdavystė“, sutinku.

Bet kai kada geriausiai dėmesį atkreipti į problemines vietas yra ką nors smarkiai įskaudinant. Šiuo atveju valstybę“, – įsitikinęs Mindaugas.

Kritikuoja „loterijos“ principą

„Svarbiausia buvo atkreipti dėmesį į netobulą, skubos tvarka sugalvotą sprendimą – šauktinių loteriją“, – įsitikinęs Mindaugas.

Jo teigimu, kariuomenė iš principo nėra blogai ar gerai. O rezervą dabartinės sąlygomis reikia turėti, nors atsirastų žmonių, kurie tam paprieštarautų.

„O iš ko rezervą formuoti, čia jau klausimas, į kurį atsakymas seniai buvo išrastas. Tik valstybė norėjo padaryti kaip geriau, o gavosi kaip visada, panaikindama šauktinius ir palikdama profesionalus, kurių, pasirodo, pritrūkome, nes reikia vėl grąžinti šauktinius“, – sakė jis.

Jaunuolio nuomone, privalomąją tarnybą reikia grąžinti, tačiau ne tokiomis „loterijomis“, o jau iš anksto žinant, kada būsi pašauktas tarnauti.

„Juk kiekvienas savo gyvenimą planuojame ne pusmečiui, devyniems mėnesiams ar metams, o bent penkeriems metams į priekį. Tad, jeigu žinai, kad nuo septynerių iki 18 metų eisi į mokyklą, tai reikėtų iš anksto žinoti ir tai, kad sulaukęs 18-19 metų (tarkim) eisi devynis mėnesius „pastovyklauti“, – teigė M. Puodžius.

Kuria verslą

Mindaugo atveju kariuomene nekvepia. Jį pašaukė, tačiau sąraše prieš jį – dar 13 tūkst. jaunuolių. M. Puodžius pripažįsta, kad tuo džiaugiasi, nes šiuo metu nesugebėtų atlikti karinės tarnybos.

„Su bendraminčiais tenka įkurto verslo kibirkštį laikyt pridengtais delnais, kad tik niekas jos neužpūstų. Dirbame ne po kelias valandas, o tam skiriame visą savo laiką.

Būtų susiklosčiusi kitokia situacija, mielai paragaučiau kareivio duonos. Net kartais pagalvoju, kad mieliau skamba kariuomenė, nei verslo vystymas. Ten reguliariu metu miegi, valgai ir jaudiniesi tik dėl to, kaip tvarkingai pasikloti lovą“, – sakė Mindaugas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Evelina Valiuškevičiūtė
(23)
(21)
(2)

Komentarai (29)