SGD terminalo staigmenos: Lietuvos energetikos sektoriui atsiveria naujos verslo rūšys  (36)

Lietuvos energetikos specialistų patirtis ir kompetencija pasaulyje pradedama vertinti ne tik žodžiais, bet ir sutartimis bei realiais veiksmais. AB „Klaipėdos nafta“ pasirašė sutartį, pagal kurią Lietuvos bendrovė padės įgyvendinti SGD terminalo projektą Kolumbijoje. Tai pirmoji tokio pobūdžio sutartis Lietuvos energetikos sektoriuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Klaipėdos nafta“ bendradarbiaus su Kolumbijos kompanija „Sociedad Portuaria El Cayao S.A. E.S.P.“ (SPEC). Pastaroji bendrovė plėtoja suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą Kolumbijos uoste Kartachenoje.

Ši sutartis apima konsultacijų veiklą statybos, paruošimo eksploatuoti bei paleidimo fazėse. Konsultacijos bus teikiamos tiek Klaipėdoje, tiek ir Kolumbijoje, taip pat bus vykdomi teoriniai ir praktiniai mokymai Klaipėdos SGD terminale.

Sutarties laikotarpis – iki projekto Kartachenos (Kolumbija) uoste įgyvendinimo pabaigos. Projektą planuojama įgyvendinti iki 2016 m. pabaigos.

„Statydami SGD terminalą Klaipėdoje mes siekėme užsitikrinti energetinį saugumą bei sumažinti „Gazprom“ įtaką Lietuvoje. Tačiau kartu gavome du teigiamus šalutinius poveikius: mažesnę dujų kainą ir unikalią patirtį.

Mūsų specialistų patirtis bei įgyvendinant strateginius energetikos projektus įgytos žinios yra didžiulis turtas, kurį vis labiau vertina ir užsieniečiai. Šis turtas turi prisidėti prie Lietuvos klestėjimo – reikia tik tuo tinkamai pasinaudoti. „Klaipėdos naftos“ pasirašyta sutartis – svarbus žingsnis teisinga kryptimi. Manau, kad galime pagrįstai kalbėti apie energetinio saugumo regioninio kompetencijų centro atsiradimą Lietuvoje“, – kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Mantas Bartuška, AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius pabrėžė, kad SGD terminalo projekto įgyvendinimas „Klaipėdos nafta“ komandai buvo ne tik iššūkis, bet ir didžiulė galimybė auginti kompetenciją. Dabar bendrovė gali ja dalintis, nes projektą pavyko ne tik įgyvendinti laiku, bet ir sutaupyti lėšų, sukurti aiškią reguliacinę bazę bei pradėti efektyviai eksploatuoti naują gamtinių dujų sistemos infrastruktūrą.

„Naujoji sutartis yra ir didžiulis įvertinimas mūsų specialistams, kadangi pradėjus SGD terminalo eksploataciją atsidūrėme užsienio šalių terminalų plėtotojų akiratyje kaip ekspertai, galintys savo žiniomis ir patirtimi prisidėti prie SGD verslo plėtros visame pasaulyje. Kitų SGD terminalų plėtotojai, matydami mūsų turimą didelę patirtį ir kompetencijas, kviečia pokalbiams. Todėl ateityje galime tikėtis ir daugiau panašaus tipo bendradarbiavimo sutarčių“, – sakė Mantas Bartuška, AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius.

Planuojama, jog „Klaipėdos naftai“ reikės mažiausiai dešimties aukštos kvalifikacijos įvairių sričių naujų darbuotojų. Tai galėtų būti tiek technikai, tiek inžinieriai, tiek gamybininkai. Jų poreikis paaiškės pradėjus teikti konkrečias paslaugas.

Kartachenos projektas yra beveik identiškas Klaipėdos uoste pastatytam SGD terminalui. Jį sudarys plaukiojanti saugykla su dujinimo įrenginius (FSRU), krantinė ir dujotiekio atšaka. Kolumbijos FSRU statomas toje pačioje laivų statykloje Pietų Korėjoje, kaip ir Lietuvai statytas „Independence“ – „Hyundai Heavy Industries“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(3)
(23)

Komentarai (36)