Lietuvius užplūdo raginimai paskambinti skubiai ir... brangiai  (0)

„Skambinkite man skubiai. +79542134360“. Jeigu gavote tokio ar panašaus turinio žinutę (numerio paskutiniai skaičiai gali skirtis) – būkite mieli ir susilaikykite nuo žinutės autorių raginimo, antraip kito mėnesio pradžioje sulauksite labai nemalonaus siurprizo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš jūsų ryšio operatoriaus pareis didelė sąskaita už mobiliojo ryšio paslaugas. Šio telefono numerio kodas (+7 954) reiškia, kad adresatas yra palydovinio mobiliojo ryšio operatoriaus „Globalstar“ klientas Rusijos federacijoje. Pirmieji apie tokius bandymus sukčiauti pradėjo skųstis ryšio operatoriaus „Omnitel“ klientai. Nusiskundimų iš klientų sulaukė ir „Bitė“. „Tele2“ atstovas teigė, kad jų įmonė klientų skundų nesulaukė. Pokalbio kaina už vieną minutę su šiuo numeriu jums kainuotų 4,13 eurų, jeigu jūsų operatorius yra „Omnitel“, 8,69 eurų, jei operatorius yra „Bitė“. „Tele2“ atskiros sutarties su „Globalstar“ neturi sudarę, todėl, anot šios įmonės komunikacijos vadovo Andriaus Baranausko, skambučiai kainuotų arba taip, kaip paprastai į Rusiją (0,54 Eur), arba prisiskambinti apskritai nepavyktų.

Bet pati „bazinė“ skambučio kaina – tik žiedeliai. Mat beveik neabejotina, kad sukčiauti pasiryžęs klientas su savo operatoriumi bus susitaręs siūlyti padidinto tarifo paslaugas – ir veikiausiai pagal maksimalų tarifą, kokį leidžia tas operatorius. Antraip visos pajamos už ryšio operatoriaus suteiktas paslaugas liktų pačiam operatoriui, o siūlant padidinto tarifo paslaugas pasipelnyti galėtų ir pats sukčius.

„Gera žinia yra ta, kad šiuos numerius jau esame blokavę. Veikiausiai arba mums, arba kitoms mūsų grupės įmonėms klientai jau skundėsi dėl bandymo sukčiauti ir sukčiai buvo užblokuoti visos įmonių grupės mastu“, – sakė A. Baranauskas.

Apie tai, kad sukčių numeriai, apie kuriuos pranešė klientai, jau yra užblokuoti, informavo ir „Bitės“ atstovė spaudai Žana Jakevičienė, ir savo paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle paskelbė „Omnitel“, tačiau sukčių naudojamų numerių yra ne vienas, o ištisas spektras, todėl tikėtina, kad dar esama ir neužblokuotų numerių.

„Gavus pirmuosius skundus apie sukčiavimus iš numerių su Rusijos kodais, šiuos numerius užblokavome maždaug per pusvalandį. Vėliau, ypač gavus skundų ir apie numerius, registruotus Liberijoje bei Tunise, blokavimas buvo vykdomas jau per kelias minutes nuo nusiskundimo“, – sakė „Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius. M. Snicorius rekomendavo gavus žinutę su raginimu paskambinti visų pirma atkreipti dėmesį į kelis pirmus numerio skaičius - jeigu tai nėra Lietuvos kodas (+370), pagalvoti, ar kas nors iš tikrai pažįstamų žmonių gali būti užsienyje ir prašyti jiems paskambinti.

Liberijos kodas yra +2313, Tuniso - +216. Žinutės, raginančios paskambinti abonentams su šių šalių kodais, lygiai kaip +7945, turėtų būti vertinamos itin atsargiai. Jeigu gavote žinutę, kurią, jūsų manymu, atsiuntė sukčiai – jokiu būdu neskambinkite pateiktu numeriu ir apie bandymą sukčiauti praneškite savo ryšio operatoriui. Operatorius nedelsdamas blokuos galimybę paskambinti nurodytu numeriu ir tokiu būdu apsaugos jus bei kitus klientus nuo patekimo į sukčių pinkles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (0)